Caracterizarea Vitoriei Lipan

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai importanti scriitori Romani, opera sa dezbatand teme ca : viata celor multi si necajiti ("Bordeienii"), traditii milenare ("Baltagul"), frumusetea naturii patriei ("Valea Frumoasei") si istoria glorioasa ("Fratii Jderi")

Titlul face referire la cumplita arma a ciobanilor, dar in roman are si o simbolistica aparte : este arma cu care este omorat Nechefor , dar si cea cu care este razbunat, in acelasi timp fiind si arma care il maturizeaza pe Gheorghita.

Tema este una complexa. S-a vorbit despre ''Baltagul'' ca fiind un roman al traditilor milenare, un roman de dragoste, un roman de constructie al unui personaj (Bildungsroman) chiar si un roman politist.

O prima tema este cea a prezentarii in mod realist si obiectiv a realitatilor satului de munte. Este o comunitate restransa, izolata, usor arhaica si care se conduce dupa calendarul transhumantei ( urcatul cu oile primavara la pasunat si coboratul cu ele toamna la iernat).

Firea acestor oameni este surprinsa in anecdata de la inceput pe care Nechefor obisnuia sa o spuna : veniti ultimi la Dumnezeu, acesta nu are sa le dea decat o inima usoara, o fire veselasi femei frumoase. Este o comunitate organizata dupa legi stravechi credincioasa ce isi duce existenta respectand morala crestina.

A doua tema este dragostea prezentandu-se relatia de dragoste dintre Nechefor si Vitoria. Este o relatie foarte stransa deoarece numai asa se poate explica faptul ca Vitoria este ''Calauzita'' in tot cea ce face de Nechefor. El ii apare in vis, i-a marturiseste ca cunoaste scena mortii pentru ca i-a spuso Nechefor in timp ce il priveghea in rapa.

Este un bildungsroman deoarece se prezinta constructia personalitatii lui Gheorghita, de la stadiul unui adolescent la cel al unui barbat care este in stare sa aiba grija de familia lui. Calatoria alaturi de mama sa este ce-a care il maturizeaza, iar proba de foc este infruntarea lui Calistrat Bogza, ucigasul tatalui sau.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Vitoriei Lipan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
849 cuvinte
Nr caractere:
4 636 caractere
Marime:
10.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, Vitoria Lipan, roman, Mihail Sadoveanu
Predat:
la liceu
Sus!