Caracterizarea personajului principal din nuvela istorică Alexandru Lăpușneanul, de Costache Negruzzi

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

În centrul nuvelei istorice „Alexandru Lăpușneanul”, de Costache Negruzzi, se găsește imaginea lui Alexandru Lăpușneanul, un personaj de factură romantică, având trăsături excepționale în împrejurări excepționale. El întruchipează figura domnitorului tiran și crud, însetat de sânge, care se arată dispus la orice acțiune pentru obținerea și păstrarea puterii politice. Pentru a-l realiza, autorul Costache Negruzzi a ținut cont de îndemnurile criticului literar Mihail Kogălniceanu, cel care întemeiase revista culturală „Dacia literară”. În paginile acestei reviste Kogălniceanu scrisese un articol programatic intitulat „Introducție la Dacia literară” în care îi îndemna pe tinerii scriitori să valorifice în scrierile lor specificul național. De aceea, Costache Negruzzi a ales ca sursă de inspirație o veche cronică istorică intitulată „Letopisețul Țării Moldovei” din care a selectat cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lăpușneanul. Dar el și-a luat libertatea de a modifica parțial datele realității istorice, accentuând duritatea domnitorului, creând astfel un personaj memorabil.

Statutul social inițial al lui Alexandru Lăpușneanul este cel de de fost domnitor alungat de pe tronul Moldovei, pe care dorește să-l redobândească. Se refugiase la Constantinopol și acum se întoarce cu oaste turcească pentru a fi din nou stăpân peste țara Moldovei. Ulterior, acest statut social inferior i se modifică, el devenind domnitor și răzbunându-se pe toți cei care uneltiseră contra lui. Prin căsătoria cu Ruxanda, fiica lui Petru Rareș, încearcă să-și consolideze situația politică, legitimându-se mai bine pe tronul țării. Finalul nuvelei îi aduce pierderea statutului social de conducător al Modovei, găsindu-și moartea violentă, fiind otrăvit de către boierii Spancioc și Stroici, în colaborare cu doamna Ruxanda.

Statutul psihologic al lui Alexandru Lăpușneanul este unul complex, el însumând trăsături de caracter precum: ambiția, duplicitatea, răutatea, demagogia etc. Prin intermediul lor, personajul își arată firea puternică și inflexibilă, punându-le în slujba idealului său politic. Are capacitatea de a intui slăbiciunile celor de lângă el, exploatându-le în propriul său avantaj. Trece cu ușurință de la o stare de spirit la alta, ceea ce îi derutează pe cei din jur.

Statutul său moral este cel de personaj negativ, indiferent la binele supușilor săi, fiind interesat exclusiv de propriile scopuri politice. Pare să aplice în viață principiul gânditorului politic italian Niccolo Machiavelli, și anume „Scopul scuză mijloacele”. Deoarece este capabil de a-și camufla caracterul real, reușește adesea să-i înșele pe supușii săi asupra adevăratelor sale intenții.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea personajului principal din nuvela istorica Alexandru Lapusneanul, de Costache Negruzzi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 105 cuvinte
Nr caractere:
5 265 caractere
Marime:
14.28KB (arhivat)
Publicat de:
Vlăduț Constantin
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la liceu
Nota primită:
Nota 9
Sus!