Caracterizarea personajului Niculăiță Gropescu - Niculăiță Minciună

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Fragmentul dat, din opera literara Niculaita Minciuna de Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti, prezinta o secventa in biografia unui personaj literar, Niculaita Gropescu, anuntat din primul enunt al textului.

Scriitorul indica detalii semnificative referitoare la eroul caruia urmeaza sa-i faca portretul. Precizeaza, pe de o parte ele?mente care tin de familia sa, faptul ca este feciorul lui Andrei Gropescu, dintr-un satuc, Manga, din comuna Magura, pe de alta parte, enumera cu rapiditate patru trasaturi ale lui Niculaita.

Prin locutiunea adjectivala (baiat) cu judecata se precizeaza intelepciunea personajului, prin adjectivele blajin la vorba si masurat (in miscari), blandetea, firea echilibrata, iar adjectivul reluat sfios (si nu stiu cum sa zic: dar sfios, ori prin urmare sfios) il califica drept un copil timid. Autorul insista pe aceasta din urma trasatura, motivand prin aceasta, pe parcursul textului narativ, alte calitati ale eroului.

Portretul personajului se constituie prin acumulare de trasaturi. Modalitatile de caracterizare sunt cele specifice textului epic, respectiv cele directe (repere furnizate de autor, de catre alte personaje, de personaj insusi) si cele indirecte (trasaturile se desprind din actiunile personajului, din ganduri, din mediul in care traieste). Dimensiunile portretului sunt dominant morale, existand doar un detaliu folosit ca element de ordin fizic (sa vezi pe domnul invatator ca-i pune peste parul negru cununa de merisor.,.).

Ca reper temporal, naratorul selecteaza din biografia personaju?lui perioada din copilarie a lui Niculaita. Compozitional, fragmentul dat cuprinde trei secvente distincte, prima dintre ele oprindu-se la ipostaza de elev a lui Niculaita, cea de a doua, la relatia lui cu tatal sau, iar cea din urma, cu un caracter de fabula, prezinta istoria unei posibile porecle date copilului.

Momentul premierii lui Niculaita dezvaluie trasaturile morale ale copilului. Este constiincios, silitor, perseverent, cu foarte bune rezultate la invatatura, obtinand in toti anii de scoala primara premiul intai.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea personajului Niculaita Gropescu - Niculaita Minciuna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
902 cuvinte
Nr caractere:
4 223 caractere
Marime:
9.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, opera literara, portret, narator
Predat:
la gimnaziu
Sus!