Caracterizarea Personajelor Harap Alb

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

"Povestea lui Harap-Alb" este o creatie complexa care depaseste modelul basmului traditional printr-o serie de elemente ce evidentiaza originalitatea autorului.

Unul din aceste elemente sunt personajele acestui basm care sunt de factura reala sau supranaturala.

Personajul principal Harap-Alb este un personaj real, pozitiv avand nenumarate calitati care se evidentiaza pe tot parcursul basmului. Acesta difera de personajele din basmul folcloric prin lipsa puterilor supranaturale, dobandind o serie de valori etice necesare unui imparat. El reprezinta fiinta obisnuita care trebuie sa se formeze drept pentru care va trece prin diverse probe. Pentru a trece prin aceste probe el este ajutat de diverse alte personaje adjuvante care il sfatuiesc si il initiaza. Astfel sunt cei cinci prieteni care ii intalneste in calatoria sa spre imparatul Ros.

GERILA

- personaj individual, adjuvant

- ,,dihanie de om" - hiperbola ? personaj fabulos

- grotesc : urat, comic - din portretul fizic: aspectele urate prezentate in maniera comica - ,,urechi clapauge", ,,buzoaie groase si dabalazate"

- umanizat: cu sentimente, comunica (limbaj specific omului), gandeste, are simturi si mentalitati.

- Prezentat prin proza rimata si ritmata specifica stilului oral si cu ajutorul cifrelor magice - ,,douazeci si patru de stanjeni de lemne"

- ,,ceva de spariet", trasatura ce reiese din caracterizarea indirecta facuta de narator, in care descrie felul sau de a sufla ,,buza de deasupra se rasfrangea in sus peste scafarlia capului, iar cea de dedesupt atarna in jos, de-i acoperea pantecele".

- Imaginea sa este hiperbolizata prin comparatii ca : ,,asa tremura de tare de parca-l zghibuia dracul" sau personificari : ,,vantul gemea ca un nebun", ,,copacii se vaicareau" ,,pietrele tipau". Astfel, este prezentat personajul in relatie cu natura si spatiul inconjurator, care tin locul unor personaje ? aspect apocaliptic.

- La finalul descrierii prin antiteza "foc de ger", naratorul rezuma caracterul lui Gerila.

- Gerila e increzator in puterile lui, trasatura ce reiese indirect, din felul in care i se adreseaza lui Harap - Alb : ,,razi tu, razi, Harap - Alb, zice atunci Gerila tremurand, dar unde mergi, n-ai sa poti face nimica."

Descarcă caracterizare

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Personajelor Harap Alb.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 174 cuvinte
Nr caractere:
5 705 caractere
Marime:
13.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaje, harap - alb, basm
Predat:
la gimnaziu
Sus!