Caracterizarea lui Goe

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Schita ,,D-l Goe'' face parte din Volumul Schite ale lui Ion Luca Caragiale.

Printre aspectele de viata zugravite de I.L.Caragiale in schitete sale este sic el referitor la educatia copiilor in familie si la scoala, aspect infatisat cu deosebita arta in schite ca ,,D-l Goe'' si ,,Vizita''.

Cea de a doua scita imprumuta ca titlu numele personajului caruia I se adauga apelativul <<domnul>>, evident cu intentii satirice, caci prin comportamentul sau Goe nu este un adevarat domn, ci doar un copil obraznic si rasfatat.

De fapt, si punctele de suspensie folosite dupa titlu lasa cititorului sa sesizeze inca de la inceput ironia scriitorului care se va indrepta impotriva personajului titular.

Asadar, personajul principal este Goe, numele lui figurand si in titlul operei.El participa la toate momentele actiunii, faptele ,,importante'' fiind savarsite de el, pe cand celelalte personaje reactioneaza in functie de nazbatiile ,,puisorului''.Astfel, el este present atat in asteptarea trenului, in timpul calatoriei, cat si in momentul sosirii in Capitala.

Ca si in ,,Vizita'', unde Ionel era ,,imbracat ca maior de rosiori in uniforma de mare tinuta'', autorul nu scapa din vedere, nici aici, amanuntele de ordin vestimentar, precizand ca ,,tanarul Goe poarta un frumos costum de marinar, cu palarie de paie, cu inscriptia << Le Formidable>>, si sub pamblica biletul de calatorie infipt de tanti Mita, ca << asa tin barbatii biletul>>''. Vestimentatia nu evidentiaza gustul pentru frumos , ci aroganta afisata ostentativ (cu sprijinul material si moral al familiei) de un copil al carui ,,merit'' este acela de a fi ramas repetent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea lui Goe.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
787 cuvinte
Nr caractere:
4 233 caractere
Marime:
10.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj principal, Goe, schita, Ion Luca Caragiale
Predat:
la gimnaziu
Sus!