Caracterizarea lui Georgescu - Tren de plecare

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

O data cu schita Tren de placere, i l caragiale aduce din nou in prim plan trenul ca si mijloc de calatorie preferat pentru clasa mijlocie si aristocratica a acelor vremuri. Insa nu este trenul singurul lait motiv al schitelor lui caragiale, ci si familia cu un unic copil rasfatat. Iata cum marele scriitor ne introduce in viata unei familiei Georgescu, intr-o zi in care acestia hotarasc sa intreprinda o calatorie pana la Sinaia. Membrii familiei Georgescu se pregatesc asiduu (intens) pentru plecare, lasand impresia unei familii model. Desi pilonul familiei, domnul Georgescu, apare in lumina reflectoarelor putin intarziat, se remarca prin replica ascutita cu care isi abordeaza mama soacra: Cocoana! Inca n-ai plecat? Sa stii c-ai pierdut trenul! Pana s-ajungi la tramvai, cum umbli d-ta; pana sa-l apuci, ca poate n-ai noroc sa-ti treaca tocmai atunci; pana sa ajungi la gara - s-a ispravit! n-are sa te-astepte trenul pe dumneata.

Domnul Georgescu nu se simte stanjenit in a-si arata repulsia pe care i-o starneste mama sotiei sale, apostrofand-o in mod nemilos si lipsit de respect.

Umilirea de care are parte Doamna Anica, soacra domnului Geogescu, nu se sfarseste aici. Pe cand familia Georgescu calatoreste inspre gara in birja, Doamna Anica se multumeste sa gafaie fugind la tramvai. Domnul nu isi sfarseste aici triada de rautati si o trimite pe batrana la clasa a 3, pe timpul calatoriei cu trenul, fara a mai mentiona faptul ca nu ii lasa acesteia decat cateva monede pentru cheltuiala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea lui Georgescu - Tren de plecare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7.8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
463 cuvinte
Nr caractere:
2 348 caractere
Marime:
8.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj principal, schita, Ion Luca Caragiale
Predat:
la gimnaziu
Sus!