Alexandru Lapusneanul

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Alexandru Lapusneanu este personajul principal al nuvelei, este romantic, cu atestare istorica (este alcatuit din puternice trasaturi de caracter, un personaj exceptional ce actioneaza in imprejurari deosebite).

Constructia personajului insa cel mai bine romantismul nuvelei. Creat pe calitati si defecte la fel de mari, in general personajul literaturii romantice este impatimit, revolutionar, indragostit, meditativ, bolnav, selenar, bulversat, adeseori nebun, dar mai ales inegal in comportare, extremist. Lapusneanul imbina trasaturi extreme: este retinut, capabil de stapanire (in scena impacarii cu boierii) si incapabil sa se stapaneasca in timpul macelului, cand nu isi mai poate ascunde sentimentul de dementa bucurie a razbunarii; ii trateaza pe boierii veniti sa-lprimeasca la intrarea in tara cu inteligenta si cu finete psihologica, dar nu dovedeste deloc ratiune politica cand distruge cetatiile de granita; pare incapabil de sinceritate si totodata isi exprima fara menajamente gandurile. Amestecul acesta de luciditate si dementa reprezinta o trasatura importanta a personajului romantic.

Portretul lui Lapusneanul se construieste in primul rand, prin replici si actiune, adica prin metode preluate din arta dramatica; discursul personajului este alcatuit in buna masura din replici definitive, care nu permit replica si prin intermediul carora scriitorul ii ilusteaza caracrterul despotic; chiar in debutul nuvelei, raspunsul pe care personajul il da boierilor este categoric si ignora total opinia interlocutorului: ,,daca voi nu ma vreti, eu va vreau ", alteori, cuvintele sale vin ca o sentinta de neeludat, sunt amenintatoare si isterice (,,de ma voi scula pre multi am sa popesc si eu") sau doar insinuante, ca atunci cand isi numeste proiectatul macel un ,,leac de frica". Discursul ceva mai lung, prin care le cere iertare boierilor este alcatuit dupa toate regulile retorice, intarit de citate biblice si de gesturi smerite si este catalogat de scriitor drept ,,desantata cuvantare", ceea ce avertizeaza asupra intentiilor personajului si indruma cititorul sa descopere o trasatura definitorie pentru caracterul eroului : disimularea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Lapusneanul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 006 cuvinte
Nr caractere:
4 881 caractere
Marime:
9.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
scriitor, opera, personaj
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!