Scoția - Țara castelelor de basm

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 4
CAPITOLUL I. POTENȚIALUL TURISTIC NATURAL . 6
I.1. ECONOMIA . 10
I.2. RELIEFUL . 10
I.3. CLIMA . 11
I.4. FLORA ȘI FAUNA .. 12
I.5 AREALELE PROTEJATE .. 13
I.6. HIDROGRAFIA . 16
I.7. ATRACȚII TURISTICE NATURALE .. 17
CAPITOLUL II. POTENȚIALUL TURISTIC ANTROPIC .. 22
CAPITOLUL III. CIRCUIT ÎN SCOȚIA .. 27
BIBLIOGRAFIE 38

Extras din atestat:

Argument

De ce am ales să vorbesc despre cultura și tradiția scoțiană? Ei bine, cred cu tărie că este o modalitate minunată de a descoperi o lume nouă, lumea scoțiană, o lume plină de tradiții, monumente și credințe interesante.

Cu ajutorul lor poți intra în lumea scoțiană și poți deveni parte din ea, chiar dacă la figurat vorbind. Fiecare națiune are propria sa cultură și tradiții. Deci, Scoția nu ar fi putut fi o excepție. Scoțienii sunt unii dintre oamenii a căror cultură și tradiții sunt cunoscute în întreaga lume și au devenit destul de faimoase.

Cine nu a auzit despre Saint Andrew, Andy Murray, sau pur și simplu despre uimitoarele castele, Highlanders, sau bucătăria scoțiană și multe altele? Cine nu era curios să afle mai multe despre monstrul din Loch Ness? Este adevărat sau doar o legendă?

Monstrul din Loch Ness este un animal care, din punct de vedere taxonomic, nu face parte din nicio familie sau specie, dar despre care se spune că trăiește în lacul Loch Ness din Scoția.

Monstrul din Loch Ness este unul din cele mai cunoscute animale studiate de criptozoologie.

Dovezile despre existența acestui animal sunt alcătuite din puține, dar mult disputate, fotografii și înregistrări cu sonorul, nu au fost descoperite schelete, urme, exemplare vii sau țesuturi.

Localnicii l-au botezat Nessie, un nume folosit azi în toată lumea, încă din anii 1950.

Legenda modernă s-a născut abia pe 2 mai 1933, când a fost publicată știrea că acest monstru a fost văzut. Un cuplu a susținut ideea că monstrul era pe mal, traversând drumul de pe țărm.

Ziarele britanice au trimis reporteri în Scoția pentru a vedea monstrul. S-au găsit urmele unui imens animal patruped, au fost luate mulaje cu urmele găsite în pământ și trimise la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, care a anunțat că urmele erau ale unui hipopotam.

În 1934, o faimoasă fotografie prezenta o creatură asemănătoare cu un dinozaur, al cărei gât lung ieșea din apele învolburate. Această fotografie i-a făcut pe unii să speculeze că Nessie (monstrul) era singurul supraviețuitor al unei specii dispărute de mult, plesiozaurul.

Se presupune că plesiozaurul acvatic a dispărut împreună cu restul dinozaurilor, cu 65 de milioane de ani în urmă. Totuși, Loch Ness a fost înghețat în timpul erei glaciare, astfel încât această creatură ar fi trebuit să străbată calea dintre mare și râul Ness în ultimii 10000 de ani.

Plesiozaurul, despre care se crede că a avut sângele rece, nu ar fi putut să supraviețuiască multă vreme în apele înghețate din Loch Ness.

În anii ‘60, mai multe universități britanice au organizat expediții la Loch Ness, utilizând un sonar pentru a cerceta adâncurile. Nu a fost descoperit nimic concludent, dar un semn de întrebare rămâne, fiindcă la fiecare expediție operatorii sonarului au detectat imense obiecte subacvatice care se mișcau, fenomen pe care nu l-au putut explica.

În 1975, Academia de Șiințe Aplicate din Boston a combinat sonorul cu fotografia subacvatică. După ce au făcut fotografia, au mărit-o, zărind posibila înotătoare imensă, creatură asemănătoare unui plesiozaur.

S-au mai făcut expediții și în anii ‘80, ‘90 dar rezultatele au fost neconcludente.

Cercetări se fac în continuare, entuziasmul turiștilor și al investigatorilor profesioniști sau amatori neputând fi stăvilit.

5

O țară care ar putea fi un subiect interesant pentru un proiect, o temă interesantă pentru propria noastră cultură, o țară care îți poate trezi interesul, o țară care te poate face să visezi, gândindu-te doar la frumusețea ei, la istoria sa.

Putem spune că cultura și tradițiile scoțiene sunt un mod de a trăi și se pot aplica fiecăruia dintre noi.

Atestatul este structurat pe trei capitole. În capitolul I este prezentat potențialul turistic natural, acesta cuprinzând economia, relieful, clima, fauna, flora și hidrografia.

Al doilea capitol prezintă potențialul turistic antropic, unde sunt prezentate atracții turistice antropice.

Ultimul capitol este bazat pe prezentarea unui circuit de 5 zile în Scoția.

Capitolul I. Potențialul turistic natural

Scoția este o țară ce face parte din Regatul Unit și acoperă treimea de nord a insulei Marea Britanie. Se învecinează cu Anglia la sud și este înconjurată de Oceanul Atlantic, cu Marea Nordului la est și cu Canalul de Nord și Marea Irlandei la sud-vest. În plus față de partea de pe insula Marea Britanie, țara este formată din peste 790 de insule, între care Northern Isles și Hebride.

Regatul Scoției a apărut ca stat suveran independent în Evul Mediu Timpuriu și a continuat să existe până la 1707. Prin moștenire, în 1603, Iacob al VI-lea, regele Scoției, a devenit rege al Angliei și al Irlandei⁠, formând astfel o uniune personală a celor trei regate⁠.

Ulterior, Scoția a intrat într-o uniune politică cu Regatul Angliei la 1 mai 1707 pentru a crea noul Regat Unit al Marii Britanii.

Tratatul de Uniune⁠ a fost convenit în 1706 și adoptat de către Legile de Uniune din 1707⁠, adoptate de Parlamentele celor două regate, în ciuda opoziției și revoltelor anti-uniune din Edinburgh, Glasgow și din alte părți.

Uniunea a creat și noul Parlament al Marii Britanii, care a înlocuit atât Parlamentul Scoției⁠ cât și Parlamentul Angliei⁠. În 1801, Marea Britanie în sine a intrat într-o uniune politică cu Regatul Irlandei pentru a crea Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Parlamentul Irlandei⁠ a fuzionat cu cel al Marii Britanii pentru a forma Parlamentul Regatului Unit.

De la crearea Statului Liber Irlandez în 1922, Regatul Unit cuprinde Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Bibliografie:

Marc Alexander- The Scottish castles story, Editura: The History Press Ltd

Neil Oliver- A History of Scotland, Editura: Phoenix

http://scotia.hartaeuropa.com/page_regiuni_edinburgh.html https://www.directbooking.ro/obiective-turistice-mareabritanie.aspx?regiune=358&r=scotia&sc=19&categ=parcuri-si-rezervatii-naturale

https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/turism/potentialul-turistic-din-scotia-301025.html

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scotia - Tara castelelor de basm.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
9 572 cuvinte
Nr caractere:
52 539 caractere
Marime:
4.35MB (arhivat)
Publicat de:
Georgiana L.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism și Alimentație
Predat:
Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iasi
Profesorului:
prof. Leonte Mihaela
Nota primită:
Nota 10
Sus!