Maramureș - zonă turistică a tradițiilor și obiceiurilor strămoșești

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT
Capitolul I. Prezentarea generala a zonei turistice Maramures
1.1. Poziție geografica - asezare, relief
1.2. Potențialul turistic natural al zonei
1.3 Obiective turistice antropice
Capitolul II. Tradiții și obiceiuri
2.1. Atractii turistice - datini și tradiții maramuresene
2.2. Caracterizarea generala a judetului Maramures
2.3. Maramuresul intre nou și vechi
2.4. Istorie și cultura în contextul actual
Capitolul III. NORME DE SANATATEA SI SECURITATEA MUNCII SI P.S.I.
3.1. Norme de sănătate și securitatea muncii pentru turism, alimentatie și transport persoane cu instalații pe cablu
3.2. Măsuri de apărare împotriva incendiilor (PSI) la obiective de turism (hoteluri, moteluri, cabane, vile, pensiuni)
BIBLIOGRAFIE
ANEXE

Extras din atestat:

A R G U M E N T

Intreaga regiune a Maramuresului este un “muzeu deschis”, cunoscuta pentru stilul de viata neschimbat si pentru satele si bisericile din lemn bine pastrate.

Probabil ca este una din cele mai bine cunoscute regiuni ale Romaniei - dar nu foarte mult vizitata. Sunt multe regiuni din lume care merita sa fie vizitate si foarte des noi, europenii, tindem sa calatorim peste mari pentru a vedea ceva exotic sau pentru a vizita oameni care inca duc o viata pe care probabil ca bunicii nostri o cunosteau. Se intampla rar sa ne gandim ca poate nu e nevoie sa calatorim departe pentru a experimenta „calatoria in timp”.Aflat in nordul Romaniei, Maramuresul este un colt al Europei foarte putin cunoscut. In mijlocul unui relief deluros si a unor vai bogate, traiesc oameni, iar majoritatea inca urmeaza stilul de viata agrar traditional.Viata lor poate parea grea si simpla si chiar este o lupta milenara impotriva vremii, pentru a cultiva recolte, pentru a creste animale, pentru a lucra din zori pana in seara fara multele conforturi mecanicizate si electronice pe care noi le credem esentiale.

Dar aceasta viata se poate rasplati prin simplicitatea pe care o arata fiecare zi de munca, iar familia si prietenii garanteaza ca adesea se pot gasi motive de sarbatoare. Sarbatorile sezoniere, precum Craciunul, Pastele sau alte sarbatori locale si nunti, si-au pastrat valoarea de a rupe rutina zilnica, de a petrece mai multe zile la rand si acest lucru se face cu placere.

Oamenii din Maramures, morosenii, sunt foarte ospitalieri, intotdeauna gata sa-si primeasca vizitatorii in casele lor, sa ofere un pahar de horina, bautura locala distilata, facuta din prune sau mere. Ospitalitatea lor este faimoasa, asa cum e si placerea de a socializa cu prietenii, dar si cu vizitatorii.

Acest fapt face din Maramures un loc „usor” si interesant de vizitat, pe langa faptul ca oamenii si-au pastrat traditiile poate mai bine decat orice alta comunitate romana, inca purtand costumul popular, tesandu-si textile, sculptand obiecte din lemn si tot asa.

C A P I T O L U L 1

PREZENTAREA GENERALA A ZONEI TURISTICE MARAMURES

1.1. POZITIE GEOGRAFICA -

ASEZARE, RELIEF

Judetul Maramures este situat in partea de nord a tarii, este invecinat cu judetele Satu Mare, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud, si Suceava iar la nord este delimitat de frontiera de stat cu Ucraina. Are o suprafata de 6215 kmp (2,6% din suprafata tarii) si un relief variat ca morfologie si complex din punct de vedere geologic.

Zona montana apartinand Carpatilor Orientali reprezinta 43% - zona de dealuri, podisuri si piemonturi 30%, iar zona joasa - depresiuni, lunci si terase - 27% din suprafata judetului.Principalele unitati montane sunt: Muntii Rodnei (cei mai inalti), Maramuresului, si lantul vulcanic Ignis - Gutai - Tibles.

Datorita bogatiilor solului si subsolului, in judetul Maramures, s-a dezvoltat o intensa activitate economico-sociala care constituie in acelasi timp sursa pentru poluarea extinsa a tuturor factorilor de mediu. Cu o populatie de peste 540 mii locuitori si un grad de urbanizare de 53%, judetul Maramures prezinta un relief variat incluzind in proportii aproximativ egale zone montane dealuri si depresiuni cu lunci si terase.

Dezvoltind masiv dupa anii 70, vechi preocupari ale populatiei judetului extractia si prepararea minereurilor neferoase, metalurgia neferoasa si extragerea si prelucrarea masei lemnoase regimul trecut a neglijat asigurarea conditiilor necesare de protectie a mediului astfel incit la ora actuala, cu exceptia instalatiilor de epurare a apelor uzate, instalatiile si echipamentele destinate protectiei factorilor de mediu sunt depasite ca si capacitate si uzate fizic si moral. Activitatile industriale localizate in zone bine delimitate uneori foarte aproape sau chiar in aglomerari umane au condus ca si in cazul zonei Baia Mare la aparitia unor surse intense de poluare a mediului cu efecte asupra starii de sanatate a populatiei.

Bibliografie:

1. http://maramuresturism.wordpress.com/2009/05/12/evenimente-si-traditii/

2. http://www.afladespre.ro/turismul-rural-in-maramures-(i)-prezentare-generala-analiza-swot-1885.htm

3. http://www.romanianmonasteries.org/ro/maramures/ghid-maramures

4. http:/ro.wikisource.org/wiki/Maramure%C5%9F_brand_cultural/Argument

5. http://www.isujbv.ro/informare-preventiva/masuri-de-aparare-impotriva-incendiilor-la-obiective-de-turism/

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Maramures - zona turistica a traditiilor si obiceiurilor stramosesti.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
8 224 cuvinte
Nr caractere:
48 322 caractere
Marime:
2.71MB (arhivat)
Publicat de:
Ramona C.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism și Alimentație
Predat:
Govora din Baile Govora
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Prof. Tanasescu Ilie
Nota primită:
Nota 10
Sus!