Excursie pe coasta Dalmației

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

CAP. I Oferta turistică din Coasta Dalmației
1.1 Informații generale
1.2 Potențialul turistic natural
1.3 Potențialul turistic antropic - cultural istoric
1.4 Unități de cazare
CAP. II Conceperea produsului turistic
2.1 Identificarea grupului țintă
2.2 Stabilirea itinerariului
2.3 Selectarea mijloacelor de transport
2.4 Selectarea obiectivelor
2.5 Stabilirea prețului
2.6 Promovarea produsului

Extras din atestat:

CAP.I. Oferta Turistică din Coasta Dalmației

1.Infomații generale

Dalmația este o regiune de pe coasta estică a Mării Adriatice, în Croația de astăzi, de la insula Rab în nord-vest până la Golful Kotor (Boka Kotorska) în sud-est. Hinterlandul, Dalmația interioară (Zagora), are de la cincizeci de kilometri lățime în nord până la doar câțiva kilometri în sud.

Dalmația croată are patru județe, cu capitalele la Zadar (it. Zara), Šibenik (it. Sebenico), Split (it. Spalato) și Dubrovnik(it. Ragusa). Alte orașe importante sunt Biograd, Kaštela, Sinj, Solin, Omiš, Knin, Metković, Makarska, Trogir (it. Traù), Ploče, Trilj și Imotski.

Insulele dalmate mai mari sunt Dugi Otok, Ugljan, Pašman, Brač (it. Brazza), Hvar (it. Lesina), Korčula (it. Curzola), Vis (it. Curzola), Lastovo (it. Lagosta)și Mljet (it. Meleda). Cei mai importanți munți din Dalmația sunt Dinara, Mosor, Svilaja, Biokovo, Moseć și Kozjak. Râurile sunt Zrmanja, Krka, Cetina și Neretva. Datorită curenților maritimi și vânturilor, apa de mare din Adriatica este mai curată și mai caldă pe malul croat decât pe cel italian. Pe coasta dalmată se află și foarte multe golfuri, insule și strâmtori. Acest lucru o face un loc foarte atractiv pentru turismul nautic. Există de asemenea numeroase debarcadere.

În Dalmația se află de asemenea mai multe parcuri naturale care sunt atracții turistice: râul carstic Paklenica, arhipelagul Kornati, râurile învolburate Krka și insula Mljet.

Coasta Dalmației are un aspect dramatic: ziduri muntoase cenușii care adăpostesc măslini, palmieri și vegetație stearpă, în spatele cărora zac împietrite orășele medievale, cu case impunătoare, înalte, cu multe nivele, lipite între ele și despărțite de cele de vizavi de un drum îngust de numai câțiva metri. Cei care ajung o dată pe Coasta Dalmației cu siguranță se vor mai întoarce.

Prețurile sunt mult mai accesibile decât în alte părți ale Croației, serviciile sunt la nivel occidental, plajele sunt declarate de ani la rând ca fiind cele mai frumoase din Europa, te poți caza într-una din clădirile funcționale chiar și după șapte secole de existență, poți vizita numeroase cetăți și fortărețe străvechi, totul într-un decor rupt parcă, direct din Evul Mediu, mâncarea este senzațională, fructele de mare și peștele sunt specialitatea zonei, iar influențele venețiene nu lipsesc.

Din punct de vedere istoric, Dalmatia este mentionata in primul secol i.H. si numita astfel

dupa tribul iliric al dalmatilor. Este cea mai lunga parte a coastei croate la Marea Adriatica, cu o multitudine de insule si insulite. Este impartita in 3 zone: nord, centru si sud. Coasta Dalmata este reprezentativa pentru relieful, flora si fauna mediteraneana, astfel ca verile sund calde si uscate iar iernile blande si ploioase. Dalmatia include toate insulele din partea estica a Adriaticii, mai putin Kvarner, si 4 parcuri nationale: Mljet, Kornati, Krka si Pajlenica. Datorita frumusetii naturale, a monumentelor istorice si culturale si a gastronomiei faimoase, turismul este foarte bine dezvoltat aici, aceasta regiune fiind cea mai vizitata din Croatia.

Cele mai mari orase sunt Split, Dubriovnik, Zadar si Siebnik. Este o zona superba si interesanta, cu o gama unica de posibilitati de cazare de la hoteluri la apartamente, camere sau ville si campinguri. Tarmul si insulele sunt un paradis pentru navigatori, surferi si scufundatori, iar plajele ofera inotatorilor privelisti superbe si numeroase locuri de explorat.

Bucataria dalmata o sa va farmece imediat, dupa ce veti savura feluri gatite pe idelete cu mult peste, crustacee sau moluste. Specialitatile locale sunt gatite cu multe legume, condimente si ulei de masline, fiind considerate foarte sanatoase. Trebuie sa incercati si sunca afumata. Principalele carnuri care se consuma sunt cele de miel, pui si curcan.

Partea de nord a Dalmatiei se intinde de la insula Pag pana la Primosten in sud. Cuvantul de ordine in aceasta regiune este diversitatea: mai bine de 300 de insule si insulite, 3 parcuri nationale si o bogata mostenire culturala. Zadar si Siebnik sunt cele mai mari orase din Dalmatia nordica, iar alte localitati importante sunt Biograd, Vodice, Primosten, Rogoznica, Skradin, Starigrad-Paklenica, Pirovac, Drnis si Knin. Dintre insule cele mai mari si mai cunoscute sunt: Ugljan, Murter, Pasman, Vir, Dugi Otok, si grupul de insule din Parcul National Kornati.

Partea centrala a Dalmatiei se intinde de la raul Krka in nord-vest pana la Neretva in sud-vest.

Caracteristicile Dalmatiei centrale sunt peisajul si raul Cetina, care trece prin cheile de la Omis, de pe coasta. Cel mai mare avantaj in aceasta zona il constituie marea limpede si insulele frumoase. Split este cel mai mare oras croat la Adriatica, plin de monumente istorice si culturale, restaurante bune, taverne, cafebaruri, cluburi de noapte si alte facilitate care va garanteaza o distractie pe cinste. Alte locuri turistice cunoscture sunt Trogir, Makarska, Podstrana, Brela, Baska Voda, Tucepi, Sinj si Imotski. Insulele mai mari sunt: Brac, Hvar, Vis, Solta si Ciovo.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Excursie pe coasta Dalmatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 100 cuvinte
Nr caractere:
16 386 caractere
Marime:
2.14MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism și Alimentație
Predat:
la liceu
Sus!