Agenție de turism

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Aspectele urmarite in cadrul proiectului sunt in concordanta cu curriculum de specialitate studiat in special prin intermediul modulelor ce vizeaza competentele tehnice de specialitate din clasa a XI-a si a XII-a ( Operatiuni tehnice ale agentiei de turism, Tipologia agentiei de turism, Organizarea agentiei de turism, Relatii publice in agentia de turism etc. ). Agentia de turism, fiind problema centrala a curriculum-ului studiat, am considerat firesc ca activitatea si particularitatile ei sa constituie tema proiectului meu, toate actiunile intreprinse urmarind sa realizeze o radiografie complete si complexa a acestui domeniu. In prima parte, am abordat o serie de aspecte teoretice despre agentia de turism plecand de la concept care se uzeaza in literature de specialitate si cateva repere istorice ale fenomenului touristic, amintind despre categoriile de agenti economic ice activeaza pe piata turistica si incheind cu precizarea unor aspecte ce particularizeaza agentii intermediari in turism - agentia de turism ( concept, tipologie, cadru legal de functionare ). Abordarea practica a aspectelor legate de activitatea agentiei de turism - principalul intermediar in sfera turismului - am realizat-o prin intermediul unui studiu de caz, agentia “Criistal Tour” fiind veriga importanta a pietei de intermediere turistica ploiesteana. Aici am avut in vedere aspectele legate organizarea, personalul si oferta agentiei. Din oferta agentiei m-am oprit asupra produsului de tip circuit, prezentand unul dintre programele oferite de agentie, semnificativ intitulat “Istorie si legenda pe meleaguri romanesti”. Sunt trecute in revista aspecte generale asupra programului, model cum se etapizeaza acesta si se determina pretul de vanzare, alte documente intocmite la vanzare si conditiile de comercializare. Potentialul touristic din principalele localitati vizat de itinerariu este prezentat in paginile capitolului 4. Lucrarea se incheie cu formularea unor concluzii privind specificul acestui tip de intreprindere turistica - agentia de turism - si a unor masuri de imbunatatire a activitatii agentiei, dupa etapa fireasca de analiza economico-financiara la sfarsitul unei perioade de timp (1 an - 2008).

1.1. Repere istorice si conceptuale ale activitatii de turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice si sociale pentru un numar tot mai mare de tari ale lumii.

Receptiv la prefacerile civilizatiei contemporane,turismul evolueaza sub impactul acestora, dinamica sa integrandu-se procesului general de dezvoltare. La randul sau, prin vastul potential uman si material pe care il antreneaza in desfasurarea sa, ca si prin efectele benefice asupra domeniilor de influenta, turismul actioneaza ca un factor stimulator al progresului, al dezvoltarii.

Multiplele sale conexiuni si implicatii in plan economic, social, cultural si politic, roulu sau activ in societate, pe de o parte si transformarile sale ca fenomen, pe de alta parte, argumenteaza actualitatea preocuparilor pentru cunoasterea continutului turismului, a sensibilitatilor si incidentelor sale, pentru descifrarea mecanismelor de functionare.

In acest context se inscriu si eforturile specialistilor privind definirea, cu rigurozitate stiintifica, a sistemului categorial integrat turismului, a interdependentelor cu celelalte componente ale economiei, de cuantificare a efectelor sale.

Calatoria a inceput odata cu practicarea razboaielor si a schimbarilor care au impins oamenii dincolo de sfera de infuenta a grupului social din care faceau parte. Se poate, deci, afirma ca aparitia calatoriei poate fi localizata inca in comuna primitiva, atunci cand, din necesitati materiale, oamenii cautau la distanta ceea ce nu puteau gasi in preajma locuintelor lor. Aceste calatorii nu pot fi in niciun caz identificate cu calatoriile in scop turistic, dar ele au trezit dorinta de deplasare si curiozitatea oamenilor de a cunoaste ceea ce se afla dincolo de raza lor vizuala. Asadar, incepand deabia din antichitate, se poate vorbi despre aparitia calatoriei turistice.

Calatoriile pe care grecii din intreaga Elada le faceau cu ocazia Jocurilor Olimpice, precum si pelerinajele la locurile de cult, pot fi si ele considerate, intr-un sens, actvitati turistice. De altfel, turismul nu a fost strain nici locuitorilor din Imperiul Roman: incaputurile calatoriilor in scopuri turistice se intrezaresc si in vizitele pe care patricienii romani le faceau in statiunile cu pae termale din Italia, Galia sau Dacia Felix, pentru tratarea unor maladii, deci in scopuri curative. Locuitorii de pe tarmul marilor, calatoreau cu galere cu vasle, pe care mai tarziu au fost instalate si panze. Aveau o soarta mai grea calatorii care trebuiau sa atinga telul calatoriei lor pe uscat. Vechea Grecie nu avea drumuri construite. Carutele isi construiau singure drum pe solul stancos, urmele lor sapate in stanci fiind vizibile si azi.

In Roma Antica majoritatea calatoriilor aveau scopuri comerciale, culturale si militare. Sistemul social roman a dat posibilitatea unei patrunderi inguste a societatii nu numai sa traiasca in lux, ci si sa calatoreasca de placere sau pentru imbogatirea cunostintelor. Pe vremea Imparatului Augustus calatorii erau transportati spre tinta calatoriri lor de postalioane imperiale care circulau dupa un orar regulat. Pe langa posta imperiala, care servea in special pentru scopuri oficiale, s-au infiintat si intreprinderi particulare pentru organizarea si desfasurarea calatoriilor. Agentiile acestora, stramosii actualelor birouri de voiaj, se ocupau chiar si cu propaganda pentru calatorii.

Industrializarea, descoperirea fortei aburilor, realizare locomotivei si construirea primelor cai ferate, iar mai tarziu aparitia automobilului au determinat un progres rapid al mijloacelor de deplasare si alaturi de dezvolatarea cailor de comunicatie, au favorizat si extins activitatile turistice. Institutionalizarea turismului pe plan national si organizarea lui in continuare si pe plan international au determinat un avant continuu al acestuia si au facut ca, prin ritmurile de dezvoltare atinse, turismul sa devina, alaturi de revolutia tehnico-stiintifica, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale sec XX. Se poate afirma ca, din aceasta epoca, turismul incepe sa se detaseze ca o activitate economico-sociala distincta.

Deci considerat de cei mai multi dintre expertii in domeniu un fenomen specific epocii contemporane, turismul s-a cristalizat in a adoua jumatate a a sec XIX si ca atare, primele incercari de definire si caracterizare a lui dateaza din aceasta perioada.

Turismul este considerat in primul rand, “o forma de recreere alaturi de alte activitati si formule de petrecere a timpului liber”; el presupune “miscarea temporara a oamenilor spre destinatii situate in afara resedintei obisnuite si activitatile desfasurate in timpul petrecut la acele destinatii; de asemenea, in cele mai multe situatii, el implica efectuarea unor cheltuieli cu impact asupra economiilor zonelor vizitate.

Turismul include un ansamblu de masuri puse in aplicare pentru organizarea si desfasurarea unor calatorii de agrement sau in alte scopuri, realizate fie prin intermediul unor organizatii, societati sau agentii specializate, fie pe cont propriu, pe o durata limitata de timp precum si prin industriile adiacente care concura la satisfacerea nevoilor de consum turistic.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul “turism” provine din termenul englezesc “ TO TOUR” (a calatori, a colinda), avand deci semnificatia de excursie. Creat in Anglia in sec al XIII-lea, desemnand initial actiunea de a voiaja in Europa , acest galicism deriva la randul sau din cuvantul francez “ TOUR”( calatorie) si a fost preluat de majoritatea limbilor moderne. Termenul francez “TOUR” deriva din cuvantul grecesc “TOURMNOS” si respectiv din cel latinesc “TORNUS”, pastrand semnificatia de circuit, in sensul de calatorie.

Pornind de la premisa ca turismul se refera, in esenta, la calatoriile oamenilor in afara resedintei obisnuite, definirea continutului acestuia aduce in discutie aspecte cum sunt: scopul calatoriei , respectiv ale turismului. Ca urmare, cele mai multe dintre studiile consacrate acestui domeniu opereaza cu analiza intercorelata a categoriilor de” turism” si “ turist”.

Clarificarea conceptului de turism presupune si definirea calatoriei, respectiv a “turistului” si in privinta notiunii de “turist”, in literatura de specialitate exista diversitatea de opinii cum ar fi: turistul reprezinta persoana care indeplineste doua conditii: sa se afle in locuri indepartate de casa pentru mai putin de un an si sa cheltuiasca bani in locurile respective fara sa ii castige acolo sau acea persoana care intra intr-o tara straina pentru alt scop decat a-si stabili o resedinta permanenta

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agentie de turism.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
67 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
20 794 cuvinte
Nr caractere:
119 346 caractere
Marime:
1.86MB (arhivat)
Publicat de:
Constantina Chirila
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism și Alimentație
Predat:
la liceu
Sus!