Proiect de certificarea competențelor profesionale - sudarea

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Sudarea este operatia de realizare a imbinarilor nedemontabile la piese metalice sau nemetalice, prin folosirea incalzirii locale, a presiunii, a socului sau combinat, cu sau fara folosirea unui metal de adaos, similar cu al pieselor de imbinat. Prin sudare se realizeaza o legatura atomica intre piesele respective.

Rezultatul sudarii este sudura, formata din materialele de baza ale piesei cu sau fara material de adaos, care formeaza legatura pieselor respective.

Imbinarile directe mai obisnuite se realizeaza prin incalzire locala si presiune.

Imbinarile indirecte se obtin prin incalzire locala, folosindu-se totdeauna un metal de adaos, similar cu metalul pieselor de imbinat.

In industria constructoare de masini, sudarea isi largeste continuu domeniul de aplicare, fiind folosita in special pentru imbinarea materialelor metalice, la piese separate sau la aceeasi piesa.

Cordonul de sudura sau cusatura se formeaza prin topirea materialului de adaos si partial a celui de baza, in baia de sudura ce apare in procesul de sudare.

Se numeste material de baza, materialul din care sunt executate elementele ce urmeaza sa se imbine.

Sudabilitata unui material defineste capacitatea acestuia de a se suda in bune conditii fara defecte (fisuri, pori, incluziuni etc.), printr-un procedeu tehnologic uzual. Sudabilitate otelului depinde de natura si procentul elementelor de aliere. Astfel, de exemplu, cresterea continutului de carbon scade capacitatea de sudare. Dupa sudabilitate, metalele si aliajele se grupeaza astfel : perfect sudabile, satisfacator sudabile, limitat sudabile, rau sudabile. De exemplu, grupa otelurilor carbon obisnuite este perfect sudabila prin orice procedeu. Grupa otelurilor pentru arcuri este limitat sudabila.

Avantaje si domenii de aplicare ale sudarii. In raport cu constructiile nituite, forjate sau turnate, asamblarile sudate prezinta numeroase avantaje, ca : economie de manopera si de materiale in medie pana la 20%, deci ieftinirea si usurarea constructiilor ; posibilitatea executarii unor piese cu forme complexe si dimensiuni mari ; folosirea integrala a capacitatii de rezistenta a sectiunii pieselor imbinate ; posibilitatea cresterii productivitatii muncii prin automatizarea sau semiautomatizarea operatiei de sudare ; eliminarea zgomotului si dimensiuni mari ; folosirea integrala a capacitatii de rezistenta a sectiunii pieselor imbinate ; posibilitatea cresterii productivitatii muncii prin automatizarea sau semiautomatizarea operatiei de sudare ; eliminarea zgomotului daunator produs de prin nituire, usurarea muuncii, siguranta mai mare la etanseitate ca si la rezistenta a imbinarilor din piese mici etc.

Fig. 1.1. Principalele tipuri constructive de imbinari sudate : a d - pozitia formarii cordonului.

Trebuie mentionat insa ca prin sudare, desi se obtin totdeauna constructii mai usoare, uneori acestea nu sunt mai ieftine. Pentru executarea sudurii unor piese cu forme complicate sunt necesare dispozitive speciale de pozitionare, deoareace capacitatea de rezistenta a sudurii depinde si de pozitionarea elementelor supuse imbinarii (fig. 1.1).

Detectarea defectelor de executie - in special lipsa de omogenitate

(STAS 7 084/2-76) - este mai dificila decat in cazul nituirii, necesitand aparatura speciala si calificare inalta. Un alt dezavantaj il constituie sensibilitata sporita la solicitari variabile sau prin soc si necesitaea detensionarii pieselor

Bibliografie:

ORGANE DE MASINI : N. Stere.

TEHNICA SUDARII PRIN TOPIRE A METALELOR SI ALIAJELOR :

Ilie Echim, Iulius Lupescu.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect de Certificarea Competentelor Profesionale - Sudarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
5 969 cuvinte
Nr caractere:
34 950 caractere
Marime:
24.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
nituire, sudare, mecanica
Predat:
la liceu
Profesorului:
Inginer A. Alexandrescu
Sus!