Exploatarea, întreținerea și repararea transformatoarelor electrice trifazate

Extras din atestat:

Am ales aceasta tema deoarece vreau sa profesez in domeniu si consider ca un studiu mai aprofundat cum este atestatul, imi ofera sansa de a progresa mult mai usor in comparatie cu cei care nu au cunostinte in domeniu.

La sfarsitul anilor 1800 a aparut prima alimentare publica cu energie electrica . Energia electrica avea diferite tensiuni, fiind distribuita sub forma de curent continuu (c.c.) sau curent alternativ (c.a.).

In cazul curentului alternativ nu exista un standard pentru frecventa la care aceasta isi schimba sensul.

Pe masura ce utilizarea energiei electrice crestea, a devenit evident ca ar exista avantaje de pe urma standardizarii tensiunilor electrice.

In prezent, Energia Electrica este distribuita sub forma de curent alternativ deoarece tensiunea acestuia poate fi schimbata usor cu un transformator - un dispozitiv simplu, fiabil si eficient.

In forma sa elementara, un transformator electric consta din 2 bobine separate infasurate in jurul aceluiasi miez de fier. Cand se aplica o tensiune alternativa la una dintre bobine, numita bobina primara, aceasta creeaza un camp magnetic variabil in miez. Aceasta induce o tensiune alternativa in cealalta bobina, numita secundara. Tensiunea din bobina secundara depinde de raportul dintre numarul de spire din bobina secundara si cea primara. Daca, de exemplu, in bobina secundara sunt jumatate spire cate sunt in bobina primara, atunci tensiunea secundara va fi jumatate din tensiunea primara.

Transformatorul electric este un aparat static a carui functionare se bazeaza pe legea inductiei electromagnetice, destinat sa transforme un sistem de curenti alternativi, care circula in una din infasurarile sale, in unul sau mai multe alte sisteme de curenti aternativi, de aceeasi frecventa, cu intensitatea si tensiunea, in general diferite si care circula in alte infasurari.

TR transforma energia electromagnetica primara de parametrii (u1, i1) intr-o energie electromagnetica secundara de parametrii (u2, i2), frecventa ramane constanta (f1=f2=ct.)

Transformatoare coboratoare de tensiune - reduce tensiunea electrica la un nivel scazut, pentru consumul menajer;

Transformatoare ridicatoare de tensiune - tensiunea secundara este mai mare decat tensiunea primara - creste tensiunea electrica .

Transformatorul electric este un subsistem intrinsec sistemului energetic.

O functionare defectuoasa a sa, datorita interconexiunilor din retea, atrage o functionare defectuoasa a intregului sistem energetic. Iata motivul pentru care, in conditiile actualei crize energetice, este imperios necesara optimizarea consumurilor energetice atat la distribuitorul de energie cat si la fiecare beneficiar in parte al acestei energii.

Urmarirea continua a functionalitatii acestor echipamente este posibila numai prin cunoasterea parametrilor ce determina o anumita stare.

Luarea deciziilor in timp util presupune o monitorizare continua a starilor, deci, in ultima instanta, a parametrilor ce caracterizeaza functionarea echipamentelor la un moment dat.

In cazul transformatorului electric este necesara cunoasterea parametrilor schemei echivalente.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Exploatarea, Intretinerea si Repararea Transformatoarelor Electrice Trifazate.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Marime:
332.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
mecanica, electrica
Predat:
la liceu
Sus!