Diferite tipuri de asamblări

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Asamblarile fixe demontabile sunt acele asamblari care permit montarea si demontarea repetata a pieselor fara deteriorarea lor.

Asamblarile fixe demontabile se pot grupa in functie de de elementele folosite la asamblare in:

- asamblari prin pene si caneluri;

- asamblari cu conuri;

- asamblari prin cuie cilindrice si conice;

- asamblari cu elemente elastice;

- asamblari prin filet.

Asamblari prin pene

Realizarea unei imbinari prin pene longitudinale depinde de tipul ei, adica, daca imbinarea respectiva este cu strangere sau fara strangere.

La montarea penelor cu strangere trebuie ca pana sa adere strans pe fundul canalului arborelui si pe cel a butucului, fetele sale laterale sa aiba jocuri. Inainte de inceperea montarii pieselor se va face un control atent al canalului de pana, prin verificarea cu micrometrul. De asemenea, se va face un control atent al pozitionarii suprafetelor ca inclinatiile sa coincida, deoarece in caz contrar, butucul va avea o pozitie dezaxata fata de arbore, iar la executarea imbinarii, pana si canalul din butuc, cu calibrul de intersectie la ambele capete ale butucului. Pana se introduce in canal prin presare, cu dispozitive speciale, evitandu-se lovirea cu ciocanul, ce poate produce deteriorari ale penei sau ale peretilor canalului.

O imbinare cu strangere se demonteaza prin deplasarea butucului de pe locul de contact spre inaltimea mai mica a penei, iar in cazul cand butucul este fixat la capatul arborelui, prin scoaterea penei din canalul ei, iar la montarea imbinarilor cu pana fara strangere, pana la canalul arborelui cu ajustaj aderent fara joc lateral, insa cu joc intre fata lata a penei si fundul canalului din butuc.

La asezarea pe arbore, butucul nu trebuie sa oscileze pe pana si sa fie asezat exclusiv pe suprafata cilindrica a arborelui. In acest scop, dupa montare, se verifica jocul radial al butucului, care trebuie sa se incadreze in limitele prescrise pentru imbinarea respectiva. La demontare, pentru scoaterea penelor din canal,se prevede o gaura filetata in pana, in ea introducandu-se un surub avand o portiune filetata mai mare decat grosimea penei, astfel incat varful surubului, rezemandu-se de fundul canalului si continuand sa fie insurubat, produce ridicarea penei.

Asamblari prin caneluri

Montarea se incepe cu verificarea atenta a canelurilor la ambele piese imbinate. Pe suprafata canelurilor nu trebuie sa existe: turtiri, bavuri, muchii ascutite, iar partile frontale ale arboreluisi si ale butucului trebuie sa fie neaparat prevazute cu tesituri, pentru a se evita orice gripare in timpul montarii.

Suprafetele care vin in contact se ung. Imbinarile mobile cu caneluri au, de obicei, ajustaj alunecator, semiliber sau larg si se monteaza manual.

Imbinarile se monteaza prin presarea butucului dupa incalzirea pana la 80-120? C inainte de introducerea lui pe arbore. Nu se admite imbinarea pieselor cu caneluri prin lovirea cu ciocanul, intrucat se poate dezaxa butucul, iar canelurile pot fi zgariate.

Dupa montare, imbinarile se verifica in privinta batailor, iar imbinarile mobile, in privinta excentricitatilor si a oscilatiilor.

Asamblari cu conuri

In general, imbinarea se realizeaza prin introducerea unei piese cu o portiune conica intr-o alta piesa avand aceeasi conicitate.

Principala problema pe care o ridica realizarea unei asemenea imbinari consta in verificarea portiunilor conice ale pieselor ce se asambleaza.

O eventuala neconcordanta a conicitatilor pieselor duce la slabirea imbinarii si la neasigurarea etanseitatii.

Controlul se poate face cu ajutorul verificatoarelor: calibre pentru bucsa conice si sabloane pentru conuri exterioare.

O metoda de control simpla si foarte raspandita consta in vopsirea conului cu albastru de metil, frecat cu ulei mineral si vaselina, formand un strat de 1-2 mm grosime, ducand la eroarea maxima a unghiului de circa 24", ceea ce nu depaseste limitele admise, chiar in cazul unei precizii normale.

Intrucat continuitatea stratului de vopsea se apreciaza cu ochiul liber, este bine ca la imbinarile precise, controlul sa fie completat si cu utilizarea sabloanelor si a calibrelor. Daca in urma controlului se constata ca apar mici nepotriviri intre conicitatile pieselor, se poate elimina defectul printr-o rodare a pieselor. Nepotrivirile importante se inlatura prin prelucrarea mecanica a uneia dintre piese, daca este posibil, sau prin inlocuirea uneia sau ambelor piese.

In cazul in care imbinarea se realizeaza prin strangere, introducerea unei piese in cealalta se face prin presare sau prin lovire.

Asamblari prin cuie cilindrice si conice

Asamblarea prin cuie nu ridica probleme deosebite legate de pregatirea pieselor si de imbinarea propiu-zisa. Prelucrarea gaurilor in care se vor introduce cuiele este necesar sa se faca cu mare atentie, pentru ca de coincidenta acestor gauri in piesele de prelucrat depinde realizarea pozitiei reciproce corecte a pieselor asamblate.

La asamblarea cu cuie conice si uneori cilindrice este bine ca, atat gaurirea cat si alezarea locasului, sa se execute concomitent in ambele piese ce vor fi fixate prin cuiul respectiv.

Asamblari cu elemente elastice

Imbinarea pieselor cu ajutorul elementelor elastice reprezinta una dintre cele mai simple metode de asamblare,in cea ce priveste usurinta cu care se executa si timpul redus necesar operatiei de asamblare.

Asamblarea reprezinta o imbinare de tip bratara elastica utilizata la prinderea barelor de sustinere din mijloacele de transport pentru persoane, cum ar fi troleibuze, autobuze vagoane, etc. Realizarea imbinarii nu ridica probleme deosebite. Piesele se pozitioneaza in pozitia de strangere prin introducerea cu joc sau cu frecare a piesei cuprinse in bratara elastica si strangerea suruburilor.

Capsele elastice sunt piese din tabla, profilate functie de configuratia pieselor asamblate. Imbinarea se realizeaza prin apasarea capselor in ferestre speciale prevazute in peretii pieselor asamblate.

Datorita destinderii capsei dupa apasare, piesele sunt solidarizate. Acest tip de asamblare este utilizat, de obicei, in cazul pieselor din tabla, benzi, profile, in special in productia de serie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diferite tipuri de asamblari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 485 cuvinte
Nr caractere:
32 030 caractere
Marime:
24.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
asamblare, imbinare, componente
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Sus!