Dezvoltarea automobilelor

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Descriere, parti componente, functionare

Instalatia de racire

Motoarele autoturismelor Dacia sunt racite cu ajutorul unei instalatii al carei circuit de racire, etans si sub presiune, permite lichidului special de racire sa treaca in jurul cilindrilor si chiulasei.

Instalatia de racire este destinata sa asigure un regim termic corespunzator unei bune functionari a motorului, cu randament ridicat.

Temperatura din interiourul cilindrilor atinge 1800....2000`C ceea ce inrautateste ungerea, modifica proprietatile ale pieselor, reducand jocurile normale dintre piesele conjugate si poate duce la urmari grave, griparea sau chiar deterioarea lor. Prin sistemul de racire se elimina in mediul ambinant 20-30% din caldura pieselor motorolui asigurand o temperatura optima 85...90*C.

Dupa natura fluidului, instalatiile de racire pot fi: cu aer si cu lichid.

Instalatiile cu lichid pot fi cu circulatie naturala (prin termosifon) care nu se mai utilizeaza la automobile, si circulatie fortata. La instalatia de racire cu lichid datorita faptului ca racirea prin termosifon nu asigura o buna racire si necesita un volum prea mare de apa se foloseste racirea fortata (cu pompa).

Lichiduli de racire poate fi apa sau lichiduli antigel care asigura o functionare pe timp rece -40*C.

In instalatia de racire, circuitul lichidului este urmatorul: -lichidul din jurul camasiilor de racire din blocul motor se ridica in camasiile de racire din chiulasa evacuand caldura, apoi prin termostat este dirijata fie spre motor de catre pompa de apa, cand temperatura este de sub 70*C, fie spre radiator prin racord cand temperatura trece peste 70*C (supapa termostatuli fiind deschisa)pentru racire de catre ventilator

GRUP SCOLAR "AUREL PERSU"

TARGU MURES LUCRARE DE DIPLOMA NR.

PAGINA

5

montat pe arborele pompei de apa. Apoi pompa aspira lichidul din radiator prin racordul pompei si-l recircula prin camasiile de racire din bloc chiulasa.

GRUP SCOLAR "AUREL PERSU"

TARGU MURES LUCRARE DE DIPLOMA NR.

PAGINA

6

Parti componente ale instalatiei de racire:

Constructie si functionare

Radiatorul are carcasa exterioara confectionata din otel, celulele radiatorului sunt executate din alama subtire necorodabila. Este pasat in fata motorului, la partea superioara si inferioara, radiatorul are tuburi de racordare cu pompa de apa, respectiv cu instalatia de racire a motorului, capetele tuburilor sunt stranse cu coliere. La baza radiatorului in partea stanga se afla robinetul de golire a lichidului de racire.

Pompa de apa este centrifuga, prin capatul sau trece actiuni motorului prevazut cu rulment, presetupa si un sistem de etansare. Sistemul de etensare interioare a pompei de apa este de constructie moderna, fiind compus dintr-un inel elastic, presare de arcul prin intermediul unei saibe.

Acest ansamblu determina o anumita presiuna de bucsa autolubrifianta, care se sprijina direct pe carcasa pompei de apa, realizand o etansare perfecta.

Intre corpul pompei si capacul acestea, se aseaza o garnitura, intotdeauna uscata, care trebuie schimbata la fiecare demontarea a pompei de apa.

Ventilatorul se monteaza pe flansa pompei de apa cu ajutorul a 4 suruburi. Motorul ventilatoruli este format din 6 palete executate din tabla si echilibrata static si dinamic. Ventilatorul, pe langa faptul ca are rolul principal de a raci lichidul din radiator, are si rolul de a crea in permanenta un circuit de aer in compartimentul motor, acest circuit de aer se efectueaza prin parte de jos a motorului si contribuie la racirea baii de ulei, alternatorului, bobinei de inductie etc. Termostatul este asezat in bosajul de iesire la partea superioara a pompei de apa si are rolul de a permite atingerea rapida a temperaturii de regini normal de functionare motorului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea automobilelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 730 cuvinte
Nr caractere:
29 309 caractere
Marime:
34.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
automobile, mecanisme
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Sus!