Motivarea personalului - Orange

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT ..4
I. MOTIVAREA PERSONALULUI .5
1.1. Motivarea 5
1.2. Rolurile motivării 6
1.3. Formele motivării 6
1.4. Tehnici ale motivării ...7
1.5. Teorii ale motivării .7
1.6. Modele de motivare ...10
II. STUDIU DE CAZ: Orange România
1. Prezentarea organizației ...12
A. Misiune ..12
B. Obiect și profil de activitate ...12
C. Date despre produse si servicii ..13
D. Sistem de obiective 13
E. Valori .15
F. Echipa managerială și organigrama ...15
2. Analiza SWOT ..15
3. Modele de motivare ..16
A. Motivarea financiară ..18
B. Motivarea non-financiară ...20
C. Motivarea prin îmbogățirea posturilor ...22
D. Motivarea printr-un sistem de comunicare eficient ...23
Concluzii .24
Blibliografie 25

Extras din atestat:

ARGUMENT

În vederea realizatii lucrării pentru examenul de certificare a competențelor profesionale am ales ca temă „Motivarea, evaluarea și îmbunătățirea performanțelor profesionale ale angajatilor”, deoarece consider că resursele financiare, timpul și resursele umane reprezeinta cele trei elemente importante pe care se fundamentează eficiență și competitivitatea unei organizații. Primele două se pot irosi în lipsa unui management eficient, iar tehnologiile și metodele de marketing pot fi copiate cu ușurință, resursele umane dețin însă un potențial unic.

Una dintre temele ce au generat îndelungi dezbateri în analiză organizatională vizează modul de înțelegere și interpretare a cauzelor ce determină acțiunile și comportamentul oamenilor în organizații. Fiecare dintre noi avem anumiți factori care ne motivează și fiecare dintre noi avem un profil al motivațiilor și valorilor. De aceea , înainte de a începe o carieră și înainte de a luă o decizie profesională, este important să ne cunoaștem motivațiile astfel încât să luăm decizii favorabile pe termen lung. Serioritizarea motivațiilor ne ajută de asemenea să facem față provocărilor profesionale.

După părerea mea, numai prin satisfacerea nevoilor angajatului se va putea obține implicarea acestuia în realizarea obiectivelor organizației. Din punct de vedere al conducerii unei organizații, problema esentială a motivației se referă la determinarea mijloacelor prin care membrii organizației pot fi stimulați să contribuie pozitiv și eficient la îndeplinirea obiectivelor stabilite.

Noțiunea de motivație a fost și va rămâne probabil unul dintre principalele puncte de plecare în înțelegerea succesului în organizații. Psihologii consideră motivația cafiind sursă de energie care ne împinge spre acțiune, motorul întregii noastre activități, atât în plan profesional cât și personal. Este evident că pentru a putea funcționa la parametri optimi orice sistem are nevoie să fie alimentat cu energie, așa cum și noi avem nevoie de motivație pentru a atinge ceea ce ne-am propus. Mai exact, avem nevoie de acei stimuli care ne determină să începem o anumită activitate și care totodată să ne poată susține pană în momentul finalizării respectivei acțiuni.

Managerul trebuie să fie respectat de angajații săi prin autoritatea să și nu prin frică. Acest lucru e foarte dificil de realizat, dar posibil. Astfel, managerul, în tot ceea ce spune și ce face, trebuie să fie un exemplu pentru angajații din subordine. În acest context, managerul care conduce prin exemplul propriu este un manager care motivează. Managerul ideal/eficient are o personalitate puternică și „coloană vertebrală”.

În viziunea angajaților, un manager empatic, care își tratează angajații ca pe ființe umane, dar nu ca pe instrumente de realizare a scopurilor organizaționale - motivează! Oamenii nu sunt calculatoare; ei au necesităti și asteptări, care într-o oarecare măsură trebuie realizate. Doar printr-un management participativ, caracterizat prin discuții deschise între manager și angajați, realizate periodic și de la egal la egal, aceste necesităti și asteptări pot fi identificate și realizate în modul corespunzător.

Cap. I.

MOTIVAREA PERSONALULUI

Gestiunea carierei angajaților trebuie să pornească de la cunoașterea acestor etape de evolutiesi nevoile lor specifice care, în același timp, diferă foarte mult de la o persoană la altă. În funcție de rezultatele aprecierii, planurile de dezvoltare a angajaților vor fi personalizate pentru fiecare salariat, în stransă corelație cu nevoile viitoare ale firmei în ceea ce privește forța de muncă..

Categorii de nevoi Debutul carierei Mijlocul carierei Sfârșitul carierei

Nevoi personale - Încurajare

- Autonomie

- Competiție - Echilibru în viață

- Rezistență la stres

- Valori familiale - Transmiterea experienței

- Detașarea de firmă

- Siguranță

Nevoi Profesionale - Acțiune

- Inovare

- Specializare

- Mobilitate - Formare

- Aplicarea teoriei

- Lărgirea experienței - Consultanța

- Deschidere

1.1. MOTIVAREA

Motivarea are ca scop stimularea personalului în obținerea de performanțe, prin recompense financiare și nonfinanciare consistente și motivante.

Resursele umane reprezintă acele resurse ale firmei care îndeplinesc criteriile necesare pentru a fi considerate sursa principală de asigurare a competitivitătii necesare, deoarece resursele umane sunt valoroase, rare, dificil de imitat și relativ, de neînlocuit.

În general, toate resursele firmei sunt importante și folositoare, insă resursele umane și managementul lor sunt foarte importante și valoroase în confruntarea cu necunoscutul. Singurele resurse capabile să producă și să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziția unei firme sunt resursele umane.

Întrucât firmele implică oameni, acestea trebuie să-și asigure oamenii respectivi, să le câștige serviciile, să le dezvolte aptitudinile, să-i motiveze pentru nivelurile înalte de dezvoltare și să asigure că vor continua să-și mentină atașamentul fată de firmă.

Omul este subiect, obiect și scop al diferitelor activităti, fiind totodată creator și consumator de resurse. Insă resursele umane sunt singurele resurse inepuizabile de creativitate, de soluții și de idei noi, originale și valoroase.

Bibliografie:

1. Adriana Prodan, Anton Rotaru, Managemetul Resurselor Umane, Editura Sedeom Libris, Iași, 1998;

2. Burloiu P., Managementul resurselor umane, Ed.Luminalex, București, 1997

3. Cole G.A., Managementul personalului, Ed. Codecs, București, 2000,

4. Daniells A.C., Managementul performanței, Ed.Polirom, Iași 2007

5. Deaconu A., Podgoreanu S., Segal T., Factorul uman și performanțele organizației, Ed. ASE, Bucuresti, 2004

6. Ioan Petrescu, Managementul resurselor umane, Ed. Luxlibris, Brașov, 1995;

7. www.orange.ro

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motivarea personalului - Orange.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
7 661 cuvinte
Nr caractere:
43 499 caractere
Marime:
677.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Management
Predat:
LICEUL TEORETIC ,,ION NECULCE” TG.FRUMOS din Targu Frumos
Profesorului:
Zugravu Larisa-Dana
Sus!