Hard Disk-ul

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Generalitati;
II. Alegerea unui Hard Disk:
1. Performanta:
a. Interfata;
b. Viteza de rotatie;
c. Timpii de acces;
d. Dimensiunea buffer-ului;
2. Capacitatea;
3. Estetica;
III. Montarea Hard disk-ului;
IV. Structura logica a Hard-Disk-ului;
V. Partitionarea si formatarea Hard disk-ului:
1. Partitionarea si formatarea cu utilitarul Fdisk:
A. Partitionarea unui hard disk nou:
a. Crearea partitiei primare;
b. Crearea partitiei extinse:
- Crearea disc-urilor logice;
- Stabilirea partitiei active;
B. Partitionarea unui hard disk folosit;
C. Formatarea partitiilor;
2. Partitionarea si formatarea cu utilitarele din windows xp:
A. Partitionarea HARD DISK inainte de mstalarea windows xp:
a. Afisarca listci de partitii;
b. Stergerea partitiilor existente;
c. Crearea unor noi partitii;
d. Formatarea partitiilor create;
B. Partitionarea hard disk-ului dupa instalarea windows xp :
a. Afisarea listei de partitii;
b. Crearea partitiilor;
c. Formatarea partitiilor;
d. Stergerea partitiilor;
3. Partitionarea si formatarea cu utilitarul Disk Manager:
A. Descarcarea utilitarului:
B. Crearea unei dischete butabile;
C. Folosirea utilitarului: a. Etape pregatitoare;
b.. Afisarea listei de partitii;
c. Stergerea partitiilor existente;
d. Crearea de partitii;
VI. Erorile Hard disk-ului:
1. Socuri fatale;
VII. Scanarea hard disk-ului;
VIII. Defragmentarea hard disk-ului.

Extras din atestat:

Argument

Folosirea tehnicii de calcul in majoritatea domeniilor de activitate este un subiect dc mare actualitate.

Vitcza cu care se dezvolta tehnologiile informationale si echipamentele dedicate acestora este uluitoare. De aceea, este indicat sa nu nc speriem de progresul tehnologic ci sa incercam sa il facem sa lucreze in avantajul nostru.

Traim intr-o societate in care nu mai este indicat sa retii foarte multe informatii daca nu esti sigur ca ai nevoie de ele; Mai important este sa stii sa cauti informatii atunci cand ai nevoie de ele si sa le selectezi pe cele utile.

Hard disk-ul este creierul oricarui sistem de calcul. De aceea, se subintclege imediat importanta acestuia.

Pentru toate aceste motive si din pasiune pentru calculatoare in general, mi-am ales ca tema de atestat "Dispozitive de memorarc permanenta" si anume "Hard disk-ul".

Am tratat tema gradat, pornind de la generalitati si pana la detalii privind functionarea unui hard disk. Primul capitol prezinta cateva generalitati: componenta fizica, capacitate de stocare, conectori.

In capitolul II am abordat alegerea unui hard-disk in functie de performante, capacitate sau estetica.

Mi s-a parut firesc sa continui cu informatii despre montarea hard diskului in unitate.

Capitolul IV trateaza structura logica a hard diskului (piste, sectoare, cilindri, cluster, tabela de alocare a fisierelor, tabela de partitii si importanta acesteia).

Capitolul V detaliaza operatiile de partitionare si formatare din perspectiva realizarii acestora cu una din 3 aplicatii specifice (FDISK, Disk Manager sau din Windows XP) ; se prezinta crearea partitiei primare, crearea partitiei extinse, stergerea unei partitii si formatarea partitiilor gata create. Am tratat de asemenea operatia de realizare a unui dsk bootabil.

Urmatorul capitol se refera la cele mai intalnite erori pe care le intalnim pe parcursul functionarii unui hard disk. Am insistat asupra socurilor fatale si a posibilitatii de a << repara >> blocurile marcate ca << bad << in urma fomatarii low level;

Capitolele VII si VIII abodeaza utilitarele standard de intretinere a unui disc.

In capitolul VII prezint modalitatea de lansare a utilitarului de scanare, urmata de scanarea standard sau teinica; am precizat de asemeni si tipurile de erori intalnite la scanare: logice sau fizice.

Ultimul capitol este dedicat operatiei de defragmentare.

DISPOZITIVE DE MEMORARE PERMANENETA

HARD DISK-UL

I. Generalitati

Hard-disk-ul ("hard disk" - disc dur) este componenta pe care sunt stocate datele cu care lucreaza calculatorul, incepind cu sistemul de operare si terminind cu fisierele instalate de programe sau create de noi. El reprezinta deci memoria durabila ("nevolatila") a calculatorului, pentru ca datele sunt pastrate si dupa intreruperea alimentarii cu curent electric.

Hard disk-ul este format de obicei din mai multe disc-uri de aluminiu (numite platane) suprapuse pe acelasi ax si acoperite cu oxid de fier. La mica distanta de suprafata discurilor se misca niste brate metalice ale caror capete magnetizeaza portiuni din disc-uri, in acest fel fiind "scrise" si "citite" datele. Hard disk-ul este una din putinele piese dintr-un calculator care are si o componenta mecanica (un motor care invirte discurile si misca bratele metalice) dar asta nu inseamna ca nu este de obicei o piesa foarte fiabila, capabila sa functioneze multi ani fara a cauza pierderea datelor stocate.

Hard disk-ul este compus din doua piese principale si anume platanul si capul de scriere/citire. Cum aceste piese sunt ascunse in interiorul unei carcase vom apela la o analogie pentru a explica modul de functionare al hard disk-ului. Aparatul care este folosit pentru citirea discurilor muzicale din plastic ("discuri vinil") seamana foarte bine cu un hard disk. Acest aparat numit pick-up are un platan (placa de metal rotunda) pe care se aseaza un disc care contine melodii gravate pe suprafata sa. Langa platan se afla un brat mobil la extremitatea caruia se gaseste capul de redare a melodiilor. Citirea melodiilor de pe disc se face de catre capul de redare, care contine un ac special ce intra in contact cu suprafata santurilor gravate pe disc. Atunci cand dorim sa ascultam o anumita melodie pornim pick-up-ul si intai pozitionam bratul iar apoi il coborim, in asa fel incit acul capului de redare sa se aseze pe disc exact la inceputul melodiei dorite. Acest lucru se realizeaza foarte simplu, in mod intuitiv. Pe suprafata disc-ului vinil muzica este gravata sub forma unor santuri foarte fine care sunt dispuse concentric. La o privire mai atenta se observa ca melodiile sunt delimitate pe suprafata discului cu ajutorul unor benzi subtiri si concentrice care nu contin santuri. 0 anumita melodie se prezinta deci ca o fasie concentrica de cativa centimetri latime si este cuprinsa intre doua benzi delimitatoare. Aceasta fasie seamana foarte bine cu o pista de alergare de pe un stadion.

In mod similar suprafata platanului hard disk-ului este si ea impartita in astfel de piste iar capul de citire/scriere se muta pe suprafata platanului in functie de nevoile utilizatorului pentru a citi datele stocate in portiunea respectiva. Hard disk-ul are un platan acoperit cu o substanta magnetizabila (de ex. oxid de fier) langa care se afla un brat care are la extremitatea sa capul care realizeaza scrierea/citirea datelor. In timpul functionarii hard disk-ului (tot timpul cat calculatorul este deschis) platanul se invirte iar capul de scriere/citire care se afla la extremitatea bratului se deplaseaza automat si magnetizeaza portiuni de pe suprafata sa, in acest fel realizindu-se scrierea de date noi. Stocarea datelor pe hard disk (sau pe o discheta) se face la initiativa utilizatorului, insa procesul este automatizat si el este permanent sub controlul SO care va "tine minte" locul in care sunt stocate ("scrise") datele, ca si locurile "libere" de pe hard disk unde pot fi scrise date noi.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hard Disk-ul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
21 284 cuvinte
Nr caractere:
112 704 caractere
Marime:
246.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
calculator, software
Predat:
la liceu
Sus!