Generarea automată a testelor de tip grilă și testarea elevilor pe baza lor

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

O metodă din ce în ce mai utilizată în procesul de evaluare a elevilor în cadrul orelor o constituie testele grilă, întrebări cu răspunsuri multiple ce au unul sau mai multe răspunsuri corecte. Iar implementarea programelor pe calculator în acest scop a făcut mai uşoară utilizarea şi crearea acestora.

Programul respectiv reprezintă o aplicaţie simplă, uşor de utilizat, care generează teste grilă, pornind de la un fişier de întrebări uşor de creat, accesat şi modificat, testarea şi calcularea punctajului obţinut facăndu-se tot în cadrul acestui program. Deşi simplu la prima vedere, acest program ar putea fi utilizat în procesul de evaluare a elevilor în cadrul orelor de geografie, fizică, informatică, biologie, chimie etc. Întrebările sunt introduse în fişier după o tematică anumită, un capitol anume.

Este necesar ca datele introduse de utilizator sa fie corecte, deci să corespundă cerinţelor impuse, pentru a nu induce erori în rularea programului.

Până la “era calculatoarelor” evaluarea cu ajutorul testelor grilă necesita mai mult timp, mai multe materiale, foi etc. Astăzi însă, cu ajutorul calculatorului şi a unui algoritm bine pus la punct se poate scurta durata de evaluare iar timpul rămas poate fi de folos în alta scopuri, de exemplu predare.

Aşadar, avantajul oferit de către calculator omului este indiscutabil. Practic în toate domeniile de activitate calculatorul a devenit o necesitate din cauza eficienţei sale pe toate planurile. În curând se va ajunge ca prezenţa calculatorului în orice domeniu să fie indispensabilă, şi multe dintre atribuţiile omului vor fi treptat preluate de roboţi conduşi de o intelegenţă artificială.

2.Despre limbajul Pascal

Un limbaj de programare este un limbaj artificial care prin exprimări simbolice (directive, comenzi, instrucţiuni) descrie operaţiile de prelucrare automată a datelor, necesare pentru rezolvarea unei anumite probleme a utilizatorului.

Calculatorul manipulează informaţia sub formă binară. El nu înţelege decât comenzi date în binar. Codul în care sunt scrise aceste comenzi este codul binary, iar limbajul este limbajul maşină. Se numeşte aşa pentru că el este un limbaj al maşinii, al procesorului. Este specific fiecărui tip de maşină deoarece setul de instrucţiuni pe care le nţelege calculatorul trebuie să se regăsească sub formă de circuite electronice în procesor. Pentru om este foarte greu să urmărească un program scris în limbajul maşină, program care este un şir de cifre binare. Instrucţiunile din limbajele de nivel înalt sunt traduse în acel şir de cifre binare, care constituie codul maşină. Această operaţie se realizează cu ajutorul unor programe traducătoare.

Din această cauză au fost create limbajele de programare de nivel înalt. Ele sunt mai apropiate de limbajul uman şi sunt în general portabile, adică, cu foarte mici modificări, un program scris în astfel de limbaj va putea fi executat pe orice tip de calculator. O instrucţiune dintr-un limbaj de nivel înalt codifică un grup de instrucţiuni maşină. Limbajele de programare de nivel înalt se mai numesc şi limbaje algoritmice deoarece descriu algoritmul de rezolvare a problemei sub forma unei secvenţe de instrucţiuni care se vor executa în ordinea în care au fost scrise. Limbajul Pascal este un limbaj de nivel înalt.

3. Analiza problemei

În elaborarea programului, am stabilit necesitatea următoarelor date de intrare:

- un fişier cu tip, care să conţină întrebările într-o formă uşor de accesat şi de modificat;

- numărul de întrebări pe care să-l conţină chestionarul produs de acest program;

O întrebare va avea următoarea formă:

- enunţul întrebării (enunt);

- cele trei variante de răspuns (var_a, var_b, var_c);

- răspunsul corect (care poate să conţina orice variantă, sau poate să nu conţină nici una, în cazul în care toate sunt incorecte) - corect;

- capitolul (tematica sau materia) din care face parte întrebarea (capitol);

Programul va efectua testarea prin intermediul unei interfeţe uşor de utilizat, apoi va afişa punctajul obţinut şi va produce un fişier text cu testul generat şi punctajul din urma testării.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Generarea automata a testelor de tip grila si testarea elevilor pe baza lor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2004
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
3 472 cuvinte
Nr caractere:
19 001 caractere
Marime:
26.21KB (arhivat)
Publicat de:
Constantina Chirila
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatică
Predat:
Grup Şcolar Bicaz
Profil:
Real
Profesorului:
Prof. Vancea Ioan
Sus!