Crearea unei rețele wireless

Extras din atestat:

De ce wireless?

Mobilitate

Flexibilitate

Cost

Redus la adaugarea utilizatorilor

Unde radio

Depasesc majoritatea obstacolelor si ofera o acoperire mare

Reteaua fara fir

O retea wireless „fara fir” este un sistem flexibil de comunicatii de date , implementat ca o extensie sau o alternativa la o retea cu fire, in cadrul unei cladiri sau o unui campus.

Utilizand unde electromagnetice, retelele locale wireless „WLAN” , transmit si receptioneaza date prin aer, minimizand necesitatea unor conexiuni prin fire.

Astfel, retelele fara fir combina conectivitatea retelelor cu mobilitatea utilizatorului , si printr-o configurare simplifcata , realizeaza asa numitele retele locale mobile.

Aplicatii ale retelelor wireless

In mod frecvent retelele fara fir sunt utilizate pentru extinderea retelelor cu fir,  furnizand ultimii metri de conectivitate intre o cale centrala de retea si utilizatorul mobil aflat intr-o cladire sau in cadrul unui campus.

In cadrul unui spital , productivitatea doctorilor si a asistentelor este mai mare fiind determinata de utilizarea terminalelor mobile, care permit furnizarea de informatii despre pacient in mod instant.

Aplicatii ale retelelor wireless

Institutiile de invatamant folosesc conectivitatea fara fir pentru a facilita accesul la informatie , schimbul de informatii si pentru a usura procesul de invatare.

Muncitorii dintr-un depozit au o productivitate mai ridicata, datorita accesului , prin intermediul terminalelor mobile, la inventarul centralizat.

Cum functioneaza o retea fara fir

Retelele fara fir utilizeaza unde electromagnetice (radio si infrarosu) pentru a comunica informatii intre doua puncte fara a se baza pe conexiuni fizice.

Undele radio sunt deseori numite si purtatoare radio deoarece ele realizeaza functia de transport de energie de la un punct la altul, adica de la un transmitator la un receptor. Datele transmise sunt suprapuse pe purtatoarea radio astfel incat , la receptie , acestea sa poata fi extrase cu acuratete. Acest lucru poarta denumirea de modulatie a purtatoarei determinata de informatia transmisa.

Intr-o configuratie tipica a unei retele fara fir, un transmitator /receptor (transciever) , numit punct de acces, este conectat la o retea cu fir, intr-o locatie fixa, prin intermediul unui cablu standard Ethernet. Un punct de acces receptioneaza, stocheaza pentru scurt timp (ca o solutie tampon) si transmite date intre reteaua fara fir si infrastructura retelei cablate.

Topologii ale retelelor fara fir

WLAN-uri independente :

Cea mai simpla topologie a unei retele fara fir este reteaua independenta sau punct la punct, care realizeaza conexiunea dintre mai multe calculatoare personale prin intermediul adaptoarelor wireless ale acestora.

Acest tip de configuratie nu necesita in mod obisnuit administrare sau preconfigurare. Punctele de acces pot extinde raza WLAN-urilor independente, daca actioneaza ca si repetoare, dubland efectiv distanta intre calculatoarele cu adaptoare fara fir .

Bibliografie:

Scoala OnLine – http://www.x3m.ssitl.ro/ScoalaOnline/Index.htm

Revista CHIP 5/2000

Network+ Guide to Networks, Fifth Edition, Tamara Dean, Network +, ISBN-13: 978-1-423-90245-4, 2009

Wireless Networks first-step, Jim Geier, Publisher : Cisco Press, 2004

Cisco: Mobile IP traffic will triple fixed data traffic by 2016

http://www.networkworld.com/newsletters/converg/2012/022012convergence2.html

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crearea unei retele wireless.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Marime:
128.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Informatică
Predat:
Liceul Tehnologic „Costin Nenitescu” din Buzau
Profesorului:
Chesca Ciprian
Sus!