Circuite de protecție

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

.Argument pag2
2.Generalitati pag3
3.Clasificarea Stabilizatoarelor pag4
4.Tehnici de reglare pag5-6
5.Tipuri de stabilizatoare pag7-17
6. Circuite de protectie pag18-23
7.Stabilizatoare de tensiune cu tiristoare.pag23-25
8.Bibliografie pag26

Extras din atestat:

Electronica si automatizari este un domeniu in crestere continua, crestere in tara noastra mai ales in industria constructoare de masini, de exmplu calculatoarele de bord sau roboti industriali sunt doua argumente foarte bune pentru care merita sa fi electronist si bine inteles sunt multe altele dar nu necesita sa fie enumerate pentru ca sunt foarte cunoscute si mai ales oameni care sunt specializati in acest domeniu, meseria de electronist necesita multa rabdare si mult devotament si asta pentru ca mereu iese ceva nou inovator,iar piesele vechi sunt devansate de tehnologie in fiecare an iar noi electronisti de meserie o sa ajungem doar sa facem munca de supraveghere daca nu de pe acum se intampla asa,o sa ajunga si tara noastra la aceasta tehnologie dar in cativa ani oricum in viitorul apropriat,pentru ca tara noastra este un teren necultivat in mediul afacerilor,iar marii comercianti vin in tara noastra ,precum''Nokia,Ford''si asa mai departe.

2

1.Circuite Stabilizatoare

1.Generalitati

Tehnica de masurare si control ,tehnica de calcul ce impun adeseori existenta unor tensiuni continue de alimentare sau a unor curenti continui constanti ,indepentent de variatiile in anumite limite ale tensiunii de retea sau independent de variatiile din circuitul de sarcina.

In vederea obtinerii acestora, se folosesc circuite electronice, numite circuite stabilizatoare,continand elemente neliniare (diode Zener)sau active(tranzistoare).Ele se intercaleaza intreredresor si rezistenta de sarcina ,avand ca sarcina micsorarea variatiilor tensiunii continue de alimntare (respectiv ale curentului redresat),pina la limitele impuse de performantele aparatului consumator.Cele mai frecvent folosite sint stabilizatoare de tensiune, reprezentate in schema bloc din figura 1 in care consumatorul de energie electrica de la iesirea stabilizatorului este reprezentat sub forma unei rezistente de sarcina echivalente Rs.

Functionarea lor se bazeaza fie pe o comportare neliniara a unui element prin care la o variatie mare a unui parametru (curent) corespunde o mentinere practic constanta a altui parametru (tensiune)- cazul diodei Zener -fie o schema in care, prin intermediul unei bucle de reactie, un element neliniar (tranzistor) preia variatiile de tensiune sau de curent ale sarcinii, mentinand parametrul de iesire constant.

3

2.Clasificarea Stabilizatoarelor

1) Dupa principiul de functionare stabilizatoarele de tensiune se impart in:

- stabilizatoare parametrice;

- stabilizatoare cu reactie;

- stabilizatoare in regim de comutatie.

Stabilizatorul parametric are structura cea mai simpla si isi bazeaza functionarea pe neliniaritatea caracteristicii curent - tensiune a dispozitivului electronic folosit (in general o dioda stabilizatoare).

Stabilizatoare cu reactie realizeaza functia de stabilizare printr-o reactie negativa, dispozitivele electronice folosite lucrand liniar. Acest tip de stabilizatoare sunt intr-o prima aproximatie, circuite liniare.

Stabilizatoare in regim de comutatie sunt tot stabilizatoare cu reactie, in care insa elementul regulator al tensiunii de iesire nu lucreaza liniar, ci in regim de comutatie. Creste astfel mult randamentul stabilizatorului.

2) Dupa cum elementul regulator al tensiunii stabilizate se afla in serie sau in derivatie cu iesirea stabilizatorului, stabilizatoarele de tensiune pot fi:

- stabilizatoare serie;

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circuite de Protectie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
3 988 cuvinte
Nr caractere:
23 912 caractere
Marime:
167.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Electronica și Automatizări
Tag-uri:
curent electric, rezistenta, tensiune
Predat:
la liceu
Profesorului:
Stefan Cosmin
Sus!