Stabilizatorul de Tensiune Componentă Importantă a Surselor de Alimentare

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument 3
Capitolul I Stabilizatorul parametric cu dioda zener 5
Capitolul II Scheme de stabilizatoare 7
Anexe 15
Bibliografie 22

Extras din atestat:

Un stabilizator ideal de tensiune mentine tensiunea de iesire constanta in conditiile in care variaza tensiunea de intrare, sarcina si temperatura.

O caracteristica externa ideala a unui stabilizator ar arata ca in anexa.1. Practic, nu se poate realiza o caracteristica absolut orizontala. Apropierea de stabilizatorul ideal al montajelor reale depinde de circuitele folosite si de complexitatea acestora. De remarcat faptul ca in multe aplicatii intereseaza si comportarea dinamica. Se cere astfel mentinerea constanta a tensiunii pentru o gama larga de frecvente de variatie ale tensiunii si sarcinii.

Pentru a avea o functionare corecta, aparatura electronica, necesita tensiuni sau curenti continui de alimentare.

Schema bloc a unei surse de alimentare este prezentata in anexa 3. Pentru obtinerea acestor tensiuni sau curenti se utilizeaza sursele de alimentare (anexa 4).

Tensiunea obtinuta la iesirea acestei surse are, pe langa componenta continua, si o componenta variabila - ondulatiile. Pe langa aceasta, tensiunea obtinuta la iesire scade cu cresterea curentului de sarcina. De asemenea, existenta dispozitivelor semiconductoare conduce la dependenta tensiunii de temperatura.

De aceea, este necesara utilizarea unui circuit care sa asigure independenta tensiunii (curentului) de alimentare a aparatelor electronice de toti acesti factori.

Un astfel de circuit se numeste stabilizator.

Sursa de semnal care contine si stabilizator se numeste sursa stabilizata.

Principiul de functionare

In procesul de stabilizare se utilizeaza doua tehnici principale: stabilizarea serie si stabilizarea paralela.

Stabilizarea serie (anexa 5.a) consta in plasarea unui element regulator in serie cu rezistenta de sarcina R. In acest caz, elementul regulator se comporta ca o rezistenta variabila a carei marime este controlata de tensiunea de iesire, U0 prin bornele 2-3. Cand tensiunea de intrare Ui creste, tensiunea de iesire, U0, tinde sa urmareasca aceasta crestere si actioneaza asupra elementului regulator, care-si mareste rezistenta intre bornele 1-2. in acest mod, cresterea tensiunii de intrare va fi compensata de caderea de tensiune intre bornele 1-2, si ca atare, tensiunea de iesire va reveni la valoare initiala, in cazul scaderii tensiunii de intrare, rezistenta intre bornele 1-2 isi micsoreaza valoarea, astfel incat tensiunea de iesire sa ramana, de asemenea, neschimbata.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stabilizatorul de Tensiune Componenta Importanta a Surselor de Alimentare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
4 623 cuvinte
Nr caractere:
24 228 caractere
Marime:
991.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Electric
Tag-uri:
stabilozator de tensiune, electronica
Predat:
la liceu
Profesorului:
Ion Ion
Sus!