Educația fizică și sportului de la origini pană în prezent

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 3
INTRODUCERE ..4
CAPITOLUL I. ORIGINEA EXERCIȚI LOR FIZICE ...5
CAPITOLUL II. EDUCAȚIA FIZICA IN ANTICHTATE SI IN EVUL MEDIU ..9
2.1. Educația fizica in Antichtate ..9
2.2. Educația fizica in Evul Mediu ...26
CAPITOLUL III. DE LA RENAȘTERE LA FILANTROPISM. CONCEPTII TEORETICE DESPRE EDUCATIA FIZICA SI REINTRODUCEREA EI IN SCOALA ...33
CAPITOLUL IV. PERIOADA MODERNA. CONSTITUIREA SI EVOLUȚIA SISTEMELOR DE EDUCAȚIE FIZICA 37
CAPITOLUL V. SPORTUL SI EDUCAȚIA FIZICA IN PREZENT .43
CONCLUZII .48
BIBLIOGRAFIE ...50

Extras din atestat:

ARGUMENT

Esența educației fizice consta in aceea ca practicarea exercitiilor fizice vizeaza intotdeauna,indiferent de forma organizatorica si de formațiunea social- economica si politica in care se realizeaza perfecțiunea dezvoltării fizice si a capacitatii motrice ale subiectiilor. Cu alte cuvinte , scopurile practicării exercitiilor fizice au fost relativ diferite de la o formațiune social -economica si politica la alta , dar esența a ramas mereu aceeași . Educația fizica are un caracter predominant biologic si importante valențe pe planurile social si cultural-educativ.

Practicarea exercitiilor fizice in menținerea unei cat mai bune stări de sanatate a fost apreciata inca din vremuri străvechi. Următorul citat din traditia ayurvedica este foarte semnificativ: „Activitate trupului care este destinata creșterii puterii si fermitatii corporale este numita exercițiu fizic . El trebuie prcaticat cu regularitate si intr-o masura corecta. Ușurința fizica, fermitatea corpului, capacitatea de munca, rezistenta fizica la ridicarea unor greutati, eliminarea tulburărilor fiziologice si stimularea functilor digestive se poate obține in mod eficient prin exercițiu fizic care este realizat corect. In schimb, supra-efortul duce la oboseala,epuizare, ori poate da naștere altor neajunsuri trupești."

Am ales aceasta tema pentru a-mi dezvolta cunostiintele despre educația fizica si totodata despre istoria ei si istoria in general a omenirii. Doar cunoscând drumul pe care educația fizica 1-a străbătut de-a lungul istoriei omenirii, ne putem da seama de valoare si locul pe care aceasta activitate il ocupa in viata fiecărui individ.

INTRODUCERE

A studia din punct de vedere istoric evoluția educației fizice inseamna a recunoaște importanta ei in viata oamenilor. Pentru cei mai mulți dintre noi istoria exercita o adevarata fascinație . Cum am putea prețui astazi locul pe care-1 ocupa in constiinta colectiva educația fizica si sportul, daca nu am cunoaște drumul pe care aceasta activitate 1-a străbătut de-a lungul istoriei omenirii.Preocuparea pentru istorie ne va demonstra si faptul ca „interesul pentru dezvoltarea fizica a omului si pentru creșterea potențialului sau fizic au constituit dintotdeauna o preocupare importanta a oamenilor, de la populațiile primitive pana la cele mai evoluate națiuni,iar varietatea si bogatia formelor de practicare a exercitilor fizice , relevata prin studiul istoric este surprinzătoare ". (C .Kiritescu, 1943)

In evoluția sa de-a lungul istoriei societatii umane ,activitatea de educație fizica si sportul au avut epoci strălucite , dar si perioade de regres. Exercițiul fizic , educația fizica , sportul au fost puse in slujba unor idealuri laudabile.Ramane de necontestan faptul ca pe intregul parcurs evoluția societatii umane de la Comuna Primitiva si pana in zilele noaste, educația fizica si activitatiile sportive au fost prezente in preocupările oamenilor intr-o forma oarecare. Exercițiul fizic a strainuit interesul pana la fascinație a numeroase personalitati din domeniile cele mai diferite : filozofie, medicina, arta, cultura,

In aceasta lucrare am incercat sa prezint coordonatele universale ale istoriei educație fizice si sportului incepand cu originea lor pana in prezent, pe care le consider evenimentele prin care se materializeaza cel mai valoros concept al educației fizice si sportului: perfecționare continua a omului pe plan fizic, spiritual si moral.

Bibliografie:

1. Banciulescu ,1976,"Acest stranui secol al sportului "Editura Sport- Turism București

"Sport si cultura"Editura Facla,Timișoara

2. Ghibu E.Todan,1970."Sportul de-a lungul anilor"Editura Stadion,București.

3. Kiritescu C.,1943,"Palestrica-Istoria Educației Fizice",Casa Scoalelor

4. Matei H., 1995,"Enciclopedia antichitatii", Editura Meronia, București

5. Rusu Flavia, 1998,"Istoria milenara a Educației fizice si sportului” Cluj

"Educația fizica si sportul de la origini pana la Jocurile Olimpice modem",Editura Napoca Star , Cluj

Internet:

www.gov-sport.ro -"Spoitul de performanta"

www.medicinasportiva.ro -"Activitatea fizica in Europa"

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Educatia fizica si sportului de la origini pana in prezent.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
51 pagini
Imagini extrase:
51 imagini
Nr cuvinte:
10 995 cuvinte
Nr caractere:
59 055 caractere
Marime:
1.40MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Educatie Fizică și Sport
Predat:
la liceu
Sus!