Oportunitățile de marketing

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Capitolul I : Noțiuni generale de marketing
1. Conceptul de marketing
2. Funcțiile marketingului
a. Funcția de investigare a pieței și a necesităților de consum;
b. Funcția de conectare dinamică a întreprinderii la mediu;
c. Funcția de satisfacere în condiții superioare a nevoilor de consum;
d. Funcția de maximizare a profitului.
Capitolul II : Mixul de marketing
1. Conceptul de mix de marketing
2. Politica de produs
3. Politica de preț
4. Politica de plasament
5. Politica de promovare
Capitolul III : Studiu de caz : S.C. “HELVETICA MILK” S.R.L.
1. Prezentarea societății S.C. “HELVETICA MILK” S.R.L.
2. Mixul de marketing în cadrul S.C. “HELVETICA MILK” S.R.L. Capitolul IV: Concluzii, Bibliografie

Extras din atestat:

Marketingul este peste tot. În mod formal sau informal, oamenii și organizațiile desfășoară un mare număr de activități care s-ar putea numi „marketing". Marketingul bine făcut a devenit din ce în ce mai mult o componentă vitală pentru succesul în afaceri. Și ne influențează profund viața de zi cu zi. Marketingul este înglobat în tot ceea ce facem: de la hainele cu care ne îmbrăcăm, la site-urile Web pe care intrăm și la reclamele pe care le vedem.

Marketingul bun nu este un accident, ci rezultatul unui efort atent de planificare și de execuție. Practicile de marketing sunt în permanență perfecționate și reformate, practic în toate sectoarele economiei, pentru a se spori șansele de succes. Excelența în marketing rămâne însă rară și dificil de realizat. Marketingul este atât o „artă", cât și o „știință" - există o tensiune constantă între latura formulată logic și rațional a marketingului și cea intuitiv-creativă. Din cele ce urmează, veți să înțelegeți mai bine marketingul și să vă îmbunătățiți capacitatea de a lua deciziile de marketing potrivite.Asociația Americană de Marketing oferă următoarea definiție formală:

„Marketingul este o funcție organizațională și un set de procese pentru crearea, comunicarea și furnizarea valorii destinate clienților și pentru gestionarea relațiilor cu clienții în moduri care să aducă beneficii atât organizației, cât și grupurilor cointeresate în funcționarea ei". Derularea judicioasă a proceselor de schimb necesită un volum considerabil de muncă și multă pricepere. Se poate spune că are loc o activitate de management al marketingului atunci când cel puțin unul dintre participanții la un schimb potențial se gândește la mijloacele de obținere a răspunsului dorit din partea celorlalți participanți.

Succesul financiar depinde adesea de abilitatea în marketing. Finanțele, producția, contabilitatea și alte funcții ale firmei nu vor conta, de fapt, prea mult, dacă nu există suficientă cerere pentru acele produse și servicii, astfel încât firma să poată face un profit. Ca să existe o rubrică finală de profit, trebuie să apară mai întâi una de încasări. Multe firme și-au creat mai nou postul de director general de marketing, pentru ca această funcție să fie pe picior de egalitate cu alți directori de rang înalt, cum ar fi directorul general executiv sau directorul financiar. Firme din toate domeniile - de la producătorii bunurilor de consum la societățile de asigurări de sănătate și de la organizațiile nonprofit la producătorii de bunuri industriale - emit comunicate de presă prin care își trâmbițează cele mai recente realizări de marketing care pot fi găsite și pe site-urile Web proprii. în presa de afaceri, nenumărate articole sunt dedicate strategiilor și tacticilor de marketing.

Dar în marketing te poți păcăli foarte ușor și, pentru multe firme, altădată prospere, marketingul s-a dovedit „călcâiul lui Ahile". Companii mari și bine cunoscute, cum ar fi Sears, Levi's, General Motors, Kodak și Xerox, s-au confruntat cu noi pârghii de putere.

Marketingul se ocupă cu identificarea și satisfacerea nevoilor umane și a celor sociale. Una dintre cele mai scurte definiții ale marketingului sună așa: „satisfacerea în mod profitabil a nevoilor". Când eBay și-a dat seama că oamenii nu reușeau să localizeze unele dintre lucrurile pe care și le doreau cel mai mult și a creat o casă de clearing pentru licitații derulate online, sau când IKEA a remarcat că oamenii își doreau mobilă bună la un preț substanțial mai mic și a creat mobilierul demontabil, aceste două firme și-au demonstrat abilitatea de marketing, transformând o nevoie particulară sau socială într-o ocazie profitabilă de afaceri.

Opțiunea strategică de marketing, concretizată în decizia echipei manageriale exprimă a face ceea ce trebuie, dar pentru a face cel mai bine ceea ce trebuie este nevoie și de implementarea acesteia, adică de a face cum trebuie, pentru a îndeplini obiectivele propuse.

Implementarea strategiei de marketing este un proces dificil, ce se realizează printr-un complex de acțiuni practice, ce reflectă viziunea organizației cu privire la modalitățile concrete de atingere a obiectivelor stabilite, concentrată în noțiunea de mix de marketing.

Concept esențial al teoriei moderne a marketingului, mixul de marketing reprezintă "ansamblul de instrumente tactice de marketing controlabile pe care firma le combină cu scopul de a produce pe piața țintă reacția dorită” (Ph. KotlerPrincipii demarketing p. 134-135).

El reunește proprietățile caracteristice ale organizației, elementele pe care aceasta le poate folosi pentru a influența cererea pentru produsul său în general, vânzările în mod special, și anume: produsul însuși, nivelul prețului, activitatea promoțională și distribuția sau plasarea produsului. Acest set de variabile controlabile de către organizație, cunoscut și sub numele de cei 4P are rolul de a detalia strategiile de marketing și de a influența piața în vederea asigurării eficienței maxime.

Capitolul I : Notiuni generale de marketing

1. Conceptul de marketing

În literatura de specialitate, precum și în practica economică, conceptul de marketing are mai multe accepțiuni. În funcție de unghiul de abordare, prin termenul de marketing se pot desemna, deopotrivă, atât un domeniu al științei, o disciplină, un demers socio-economic, cât și o activitate practică sau o funcție a unei organizații (privată sau publică). Din punct de vedere etimologic, cuvântul "marketing" provine din limba engleză și desemnează "piață", "comercializare", "târguială", "vânzare/cumpărare". Prin urmare, deși termenul de marketing a apărut înaintea apariției științelor economice ca științe, consacrarea lui în literatura de specialitate este indisolubil legat de evoluția științelor economice (evoluția gândirii și curentelor din domeniul științelor economice).

Din punctul de vedere al modului de definire a conceptului de marketing, de-a lungul timpului s-au conturat două mari clase de definiții:

Prima clasă de definiții s-a conturat în prima jumătate a secolului XX și este vizibil tributară vechii orientări a activităților economice, în care punctul de pornire sau central îl constituia nu clientul (consumatorul), ci produsele existente care trebuiau furnizate sau oferite (orientarea spre vânzări). Astfel, conform acestei prime clase, prin marketing se înțelege "realizarea activităților economice care dirijează fluxul bunurilor și serviciilor de la producător la consumator sau utilizator". De altfel una dintre caracteristicile de bază a acestei clase de definiție îl constituie faptul că marketingul este privit și considerat exclusiv doar ca un mijloc de vânzare și de promovare.

A doua clasă de definiții, apare în cea de-a doua jumătate a secolului XX și revizuiește într-o manieră destul de profundă termenul și înțelesul de marketing. În accepțiunea celei de-a doua clase de definiții, marketingul apare legat de noțiunea de "client" sau "consumator", abordarea conceptuală fiind mult mai largă, procesuală/sistemică și interdisciplinară. De asemenea, drept caracteristică generală, această clasă de definiții lărgește sfera activităților legate de marketing, folosind acest concept nu numai la activitățile economice, ci și la activitățile sociale sau din sfera politicului (activități și partide politice). Totodată, această clasă de definiții pune accent pe evidențierea procesului de tranzacție/schimb valoric care apare în procesul de vânzare/cumpărare de bunuri sau servicii.

Bibliografie:

1.Coughlin A., „Canalele de Marketing”, ediția a VI-a

2.Craciun L., Mitrache M., Management strategic, Editura Universitaria, Craiova, 2005

3.Ferenț, Emil, "Organizarea și gestiunea unităților comerciale", Note de curs, Univ. Al. I.Cuza, Iași, 2001;

4.Florescu, C. ș.a., "Marketing", Editura Marketer, București, 1992;Gherasim, Toader, ș.a., "Marketing", Editura Economică, București, 2000;

5.Kotlcr, Ph., "Managementul Marketingului", Editura Tcora, București, 1997;

6.Kotler Ph., „Principiile Marketingului”, Ediția a III-a, Editura Teora, 2005;

7.Meghișan Gh., Nistorescu T., „Bazele marketingului”, Editura Sitech, Craiova, 2007

8.Munteanu, V., "Bazele marketingului", Editura Grapliix, Iași, 1992;

9.Prutianu C, ș.a., "Inteligența marketing plus". Editura Polirom, Iași, 1998;

10.Ristea, A., ș.a., "Tehnologie comercială". Editura Expert, București, 1995.

11.Sasu C., "Marketing", Editura Univ. Al. I. Cuza, Iași, 1995.

12.Vărzaru M., „Economia întreprinderii: noțiuni fundamentale”, Editura

Universitaria, Craiova 2007

13.www marketing.free.fr/Mark 02/cadres/cadre_rss.html

14.www.adage.com, august, 2002

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oportunitatile de marketing.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
12 521 cuvinte
Nr caractere:
64 692 caractere
Marime:
253.45KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Predat:
Liceul Tehnologic Economic Virglil Madgearu Iași din Iasi
Profil:
Tehnic
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Profir Paul
Sus!