Înființarea unei Societăți Comerciale

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

? Argument pagina 3
? Capitolul I - Notiuni introductive privin societatile comericale pagina 4
1.1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia societatilor comerciale pagina 4
1.2. Definitia societatilor comerciale pagina 6
1.3. Clasificarea societatilor comerciale pagina 10
? Capitolul II - Constituirea societatilor comerciale pagina 11
1. Etapele constituirii societatilor comerciale pagina 11
1.1. Etapa consensuala pagina 11
1.2. Etapa judiciara pagina 17
1.3. Etapa de inmatriculare si publicitate pagina 18
1.4. Etapa reparatorie pagina 18
? Capitolul III - Studiu de caz - Infiintarea S.C. CRISTI CO. S.R.L. pagina 19
1. Actele necesare infiintarii S.C. CRISTI CO. S.R.L. pagina 19
2. Etapele parcurse pentru infiintarea S.C. CRISTI CO. S.R.L. pagina 20
? Concluzii pagina 28
? Anexe pagina 29
? Bibliografie pagina 32

Extras din atestat:

Notiuni introductive privind societatile comerciale

1.1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia societatilor comerciale

Nascuta din ideea cooperarii intre mai multi intreprinzatori animati de intentia de a realiza impreuna activitati economice de amploare, societatea comerciala a aparut ca urmare a unor cauze economice si sociale, pe masura ce actiunile individuale nu au mai corespuns necesitatii de a indeplini activitati economice de amploare.

Ideea cooperarii intre mai multi intreprinzatori care sa puna in comun resursele individuale, ca urmare a dezvoltarii societatii ome?nesti, precum si pe fondul cresterii nevoilor economice si sociale si-a gasit expresia in conceptul de societate comerciala.

Daca la inceput societatile comerciale erau formate doar din cateva persoane care puneau in comun bunurile si abilitatile specifice in vederea realizarii unor afaceri, evolutia tehnicii juridice a contri?buit la aparitia unor societati alcatuite din colectivitati mult mai mari care, prin capitalurile lor, au facut posibila realizarea unor mari afaceri in toate domeniile de activitate.

Societatile comerciale au avut si au consecinte importante asupra civilizatiei moderne, determinand extinderea pietelor, canalizand energiile umane si financiare in sensul realizarii unor scopuri econo?mice si sociale, dar si pentru satisfacerea intereselor personale ale intreprinzatorilor.

Aceste grupari de persoane si capitaluri constituite in societati comerciale au indeplinit un rol economic esential, contribuind la cele mai semnificative realizari ale secolului al XIX-lea, asa cum au fost retelele de cai ferate, exploatarea minelor si zacamintelor, Canalul de Suez.

Societatea comerciala a aparut in forme incipiente inca din perioada antichitatii. Prototipul originar al societatii comerciale l-a constituit societatea civila fara personalitate juridica consacrata de dreptul roman.

In dreptul roman, societatea era de mai multe feluri : societatea tuturor bunurilor prezente si viitoare ale asociatilor (societas omnium bonorum), societatea care avea ca obiect un singur lucru (societas unius rei) si societatea al carei obiect il formau veniturile (societas questus). Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca, indiferent de forma sa, societatea era lipsita de personalitate juridica. Bunurile care formau fondul social erau considerate ca apartin asociatilor in proprietate, iar nu societatii, ca patrimoniu distinct al acesteia.

In timp, societatea comerciala a aparut ca o solutie pentru cei care, desi detineau mari sume de bani, prin functiile lor (clerici, militari), erau incompatibili cu activitatile speculative comerciale. In aceasta situatie ei devin asociati ai comerciantilor in baza unui contract de "commenda", prin punerea la dispozitia lor a unor fonduri de bani sau de marfa, cu conditia de a participa la impartirea beneficiilor si de a suporta riscurile pierderilor in limita respectivelor valori.

In secolul al XVIII-lea apar primele societati pe actiuni. Infiintarea acestor societati este legata de expansiunile coloniale ale unor tari maritime, ca Olanda, Anglia si Franta. Au luat fiinta Compania Olandeza a Indiilor Orientale (1602), Compania Olandeza a Indiilor Occidentale (1621), Compania Insulelor Americii (1626) pentru colonizarea insulelor Martinica si Guadelup, Compania Noii Frante (1628) pentru colonizarea Canadei. Aceste companii erau constituite pe baza unor patente regale sau concesiuni, cu participarea unui mare numar de posesori de fonduri (regele, curtenii, negustorii).

Bibliografie:

Mediu Concurential al afacerii, editura Oscar Print, Bucuresti 2007, autori - coordonator Camelia Suzana Ilie; co-autori Catalina Ileana Postovei, Cristina Tanislav, Magdalena Ardeleanu.

Negocierea in afaceri, editura CD Press, Bucuresti 2007, autori: Mihaela Stefanescu, Mariana Georgeta Ciobanu, Valentina Capoda.

Marketingul Afacerii, editura Akademos Art, Bucuresti 2006, autori Cristina Ghinescu, Florica Popa, Valentina Capota.

Planificare Operationala, editura Oscar Print, Bucuresti 2006, autori coordonator Suzana Camelia Ilie, co-autori Catalina Popovici, Rodica Albu

Marketingul afacerilor, editura Oscar Print 2006, autori coordonator Suzana Camelia Ilie, co-autori Cristina Tanislav, Catalina Postovei

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Infiintarea unei Societati Comerciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
8 158 cuvinte
Nr caractere:
46 016 caractere
Marime:
4.18MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Tag-uri:
societate comerciala, Economie
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Specializare:
Matematică–informatică
Profesorului:
Ciurtin Marius
Sus!