Contracte comerciale

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 3
CAP.1.NOȚIUNI TEORETICE PRIVIND CONTRACTELE COMERCIALE 6
1.1. Noțiuni generale și clasificarea contractelor comerciale 6
1.2. Caracterul juridic al contractelor comerciale 9
1.3. Clauze generale ale contractelor comerciale 10
1.4. Condițiile de validitate ale contractelor comerciale 11
1.5. Efectele contractelor comerciale 13
1.6. Consecințele nerespectării obligațiilor contractuale 14
1.7. Încheierea contractelor comerciale 16
CAP.2. PREZENTAREA PRINCIPALELOR TIPURI DE CONTRACTE COMERCIALE.18
2.1. Contractul de vânzare-cumpărare comercială 18
2.2. Contractul de mandat 20
2.3. Contractul de locațune 21
2.4. Contractul de franciză 22
2.5. Contractul de leasing 24
CAP. 3. NOȚIUNI PRACTICE PRIVIND CONTRACTELE COMERCIALE 26
3.1. Prezentarea generală a firmei S.C.RESTAURANT SRL- BOTOȘANI 26
3.2.Contractele comerciale încheiate în cadrul firmei SC RESTAURANT SRL BOTOȘANI 27
ANEXE
BIBLIOGRAFIE

Extras din atestat:

Am ales ca temă de studiu pentru lucrarea mea de atestat „Contractele Comerciale”, deoarece consider că este o temă interesantă de dezbătut, dat fiind faptul că în ziua de azi, în domeniile pe care aș dori să le urmez, respectiv dreptul, domeniul afacerilor și cel judiciar, avem nevoie de o comunicare cât mai bună atât pe cale orală, cât și pe cale scrisă. In aceste domenii, o cale de comunicare scrisă o reprezintă contractele, acestea fiind un mijloc de comunicare între doua sau mai multe entitati.

Având în vedere că urmez un liceu cu profil economic, părerea mea este că aceste contracte comerciale cu care ne întâlnim la orice pas în viața noastră sunt foarte utile și consider că este foarte important să cunoaștem condițiile, modalitățile de întocmire, caracteristicile, importanța și utilitatea lor.

În zilele noastre, odata cu dezvoltarea economică și socială, viața oricărui om și a oricărei entități reclamă aproape la orice pas cunoașterea dreptului, a relțtilor comerciale și economice care reprezintă un îndreptar al conviețuirii. Prin urmare a cunoaște dreptul nu este un lux, ci o necesitate socială și economică din ce în ce mai resimțită.

O afacere este un act juridic constând în manifestarea unei voințe creatoare de efecte juridice. Această manifestare de voință poate fi un contract, dar poate fi și un act unilataral. Cel mai adesea însă este vorba despre un contract.

Puterea contractului în raporturile dintre părți este asimilată cadrului legal. Interesul personal este motorul esențial al vietii economice. Prin încheierea unui contract, nici o entitate nu poate a se obliga la ceea ce nu este în conformitate cu interesele sale.

Contractele reprezintă acordul de voință între două sau mai multe părți, încheiat în scopul producerii unor efecte juridice ( art. 942 C civ. ) si au rolul de acte juridice în cazul unui litigiu.

Categoria juridică pe care o cuprindem sub denumirea de contract are o sferă foarte bogată. Ea înglobează o varietate deosebită de tipuri de contracte.

Contractul comercial, nu are întocmai o definiție concretă, însă Codul Comercial Român stabilește anumite acte juridice sau operațiuni pe care le califică “fapte de comerț”. Prin săvârșirea uneia sau mai multor fapte de comerț se nasc anumite raporturi juridice care sunt reglementate de legile comerciale. Într-o definiție dată de profesorul Stanciu D. Cărpenaru, în lucrarea „Drept Comercial Român”, se arată că actele de comerț sunt actele juridice, faptele juridice și operațiunile economice prin care se realizează producerea de mărfuri, executarea de lucrări ori prestarea de servicii sau o înterpunere în circulația mărfurilor, cu scopul de a obține profit.

Lucrarea mea va fi structurată în 3 părți.

Primul capitol cuprinde noțiunile teoretice generale ale contratelor comerciale.

In al doilea capitol cuprinde principalele tipuri de contracte comerciale, cum ar fi: contractul de vânzare-cumpărare, contractul de leasing, contractul de mandat, contractul locatiune si contractul de franciza.

Al treilea capitol, partea practica, cuprinde informatii generale despre firma S.C.RESTAURANT BOTOȘANI.S.R.L si contractele comerciale incheiate in cadrul acesteia.

CAPITOLUL 1

NOȚIUNI TEORETICE PRIVIND CONTRACTELE COMERCIALE

1.1 . Noțiuni generale și clasificarea contractelor comerciale

Pentru efectuarea de operațiuni comerciale se folosesc instrumente juridice numite contracte. Însăși societatea comercială , așa cum s-a mai arătat, se constitue ca urmare a încheierii unui contract de societate plurilateral, reprezentând o uniune de interese, consensual, cu titlu oneros, de executare succesivă, comutativ.

În dreptul român, termenul de contract este echivalent cu cel de convenție, concluzie care rezultă indubitabil din expresia folosită de legiuitor: titlul III din Codul Civil este denumit „Despre contracte sau convenții”. Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul contrahere (a trage împreună). Din punct de vedere juridic, contractul reprezintă acordul de voință dintre două sau mai multe persoane prin care se nasc, se modifică sau se sting drepturi și obligații.

Contractele comerciale sunt acorduri de voință ale părților, în vederea efectuării unui act obiectiv de comerț, generator de obligații comerciale.

Noțiunea de contracte comerciale speciale s-a impus atât în domeniul dreptului civil, cât și în domeniul dreptului comercial, fiind vizate acele operațiuni contractuale a căror regelementare nu se regăsește în codul civil sau codul comercial, cu alte cuvinte cele apărute recent. Circumscrierea ariei este imprecisă, mai ales că unele contracte au tendința să se autonomizeze studiului pentru o disciplină separată.

Este contract comercial acel contract prin care se săvârșesc una sau mai multe fapte de comerț pe baza cărora se nasc raporturi juridice reglementate de legile comerciale. Codul Comercial Român enumără următoarele fapte de comerț:

- Cumpărările de producte sau de mărfuri spre a se revinde, fie în natură, fie după ce se vor fi lucrat sau pus în lucru, ori numai spre a se închiria; asemenea si cumpărarea, spre a se revinde, de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit circulând în comert;

- Vânzările de producte, vânzările si închirierile de mărfuri în natură sau lucrate si vânzările de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit circulând în comert, când vor fi fost cumpărate cu scop de revânzare sau închiriere;

- Cumpărările sau vânzările de părți sau de acțiuni ale societătilor comerciale;

- Orice întreprinderi de furnituri;

- Întreprinderile de spectacole publice;

- Întreprinderile de comisioane, agentii si oficiuri de afaceri;

- Întreprinderile de constructii;

- Întreprinderile de fabrici, de manufactură si imprimerie;

- Întreprinderile de editură, librărie si obiecte de artă când altul decât autorul sau artistul vinde;

Bibliografie:

1. Contracte Economice, editura Oscar Print, București 2007, autori Prof. Constanța Vasilescu și Mirela Nicoleta Dinescu.

2. Curs de drept civil. Contracte speciale, editura Universitară, București, 2002.

3. Noul Cod Civil, 900 de întrebări și răspunsuri, editura Universul Juridic, București 2014, autor coordonator Bogdan Ciucă.

4. Codul Comercial, Titlul II, Despre fapte de comerț (art. 3 - 6).

5. Site web: www.modele-contracte.com

6. Site web: www.legeaz.net

7. Site web: restaurantbotosani.ro

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contracte comerciale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
56 pagini
Imagini extrase:
56 imagini
Nr cuvinte:
13 694 cuvinte
Nr caractere:
73 507 caractere
Marime:
94.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Predat:
Colegiul Economic Octav Onicescu din Botosani
Sus!