Clasificarea asigurărilor

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument ...4
Cap.I. Aparitia si functiile asigurarilor
1.1 Cand si cum au aparut asigurarile in romania ..6
1.2 Abordari teoretice ale asigurarilor 7
1.3 Functiile asigurarilor .8
Cap.II. Clasificarea asigurarilor
2.1 Dupa tipul si natura riscurilor asigurate ..10
2.2 In functie de domeniul sau ramura la care se refera ...12
2.3 Dupa forma juridica de realizare a asigurarii ..13
2.4 In functie de domeniul de activitate ..15
2.5 Dupa riscurile cuprinse in asigurare ...17
2.6 Dupa teritoriul prin care se acorda acoperirea pe asigurare ...18

Extras din atestat:

ARGUMENT

In ultimi ani, acest termen si anume “asigurari” este tot mai des prezent in vocabularul romanilor datorita faptului ca, cu trecerea timpului ele s-au extins si au devenit, ceva strict necesar, unele din punct de vedere legal altele din punct de vedere psihic .

Am ales sa abordez aceasta tema in primul rand pentru a-mi largi cunstintele in acest domeniu, de care sunt sigura ca in anii ce vor urma va avansa si mai mai mult decat a facut-o pana acum si importanta lui va avea un rol destul de consistent in viata noastra, a omenilor indiferent ca suntem persoane fizice sau juridice.

In decursul atestatului meu voi vorbi despre tipurile de asigurari care sunt in mare numar si se clasifica dupa mai multe criterii, fiind create pentru diverse nevoi care intervin odata cu un domeniu, scop, pasiune, dorinta si lista poate continua.

Lumea se afla intr-o continua schimbare si dezvoltare si uneori ramanem uimiti de ceea ce se mai descopera, de ceea ce se mai schimba si nu in ultimul rand de ceea ce se mai creaza si de aceea uneori avem impresia ca orice zi e o provocare si orice clipa poate aduce o schimbare, asa ca de ce nu, ne-am putea gandi ca si asigurarile se vor transforma si vor putea actiona dupa anumite tehnici la care poate nici nu ne-am gandit vreodata. Astfel, asigurarile sunt documente serioase care ne ofera siguranta, incredere si speranta.

Alegand aceasta tema si informandu-ma indeajuns pentru a oferi informatii clare, corecte si concrete, am descoperit ce importanta mare au acestea, ce amplu este acest domeniu si cat de bine este sa stii sa alegi o asigurare care ti se potriveste, si care te poate ajuta atunci cand ghinionul a reusit sa ajunga la tine, cand te asteptai mai putin.

In cele ce urmeaza, voi vorbi de clasificarea acestora si ma voi axa foarte mult pe prezentarea lor in functiie de criteriile dupa care sunt clasificate, pentru a va aduce la cunostinta detalii mai mult sau mai putin stiute.

Voi aborda intr-o masura complexa aceasta tema oferind si informtii suplimentare, care sa explice clar ricurile acoperite in cadrul unui astfel de document.

Deasemnea voi prezenta oferta de asigurari a unei societati cunoscute pe piata asigurarilor din orasul nostru, istoricul ei si modul in care aceasta firma a avansat de-a lungul anilor in acest domeniu, urmand sa aiba apoi clienti multumiti sau nu, punand in evidenta atuurile societatii dar si punctele slabe, pentru a relata exact adevarul asa cum este el, modalitatile prin care firma isi promoveaza ofertele de contracte si strategiile folosite pentru obtinerea unor imagini si clientele bune, care sa le asigure derularea in ritm pozitiv a afacerii.

In cadrul ultimului capitol voi prezenta situatiile critice ale firmei, referindu-ma la situatii in care daunele s-au produs intr-un timp scurt, societatea fiind nevoita sa le acopere si mai exact modul in care au actionat atunci.

Spre final voi prezenta o serie de concluzii si propuneri proprii, rezultate din analiza amanuntita asupra societatii, care din punctul meu de vedere reprezinta o sursa buna de informare si o modalitate de intelegere a anumitor lucruri in ceea ce priveste acesata ampla tema si anume cea a asigurarilor.

Capitolul I. Aparitia si functiile asigurarilor

1.1. Cand si cum au aparut asigurarile in Romania

Fata de alte tari din vestul Europei, am putea spune ca nu avem o traditie a asigurarilor la fel de veche desi manifestari ale protectiei pe baze mutuale exista in Transilvania inca din secolul al XIV-lea. In 1744 a aparut la Brasov Casa de Incendiu iar peste aproape un secol, tot la Brasov este infiintat Institutul General de Pensii. Tot in aceasta perioada, in Bucuresti, Iasi si porturile de pe Dunare isi fac simtita prezenta companii straine care ofereau asigurari de viata, transport si de incendiu.

Insa cu adevarat putem vorbi despre o societate de asigurari incepand cu anul 1871 cand s-a infiintat prima societate de asigurari in Romania, numita “Dacia”. La doi ani dupa aceasta s-a infiintat cea de-a doua societate: ”Romania”, iar in 1881, cele doua au fuzionat creind o societate mult mai puternica numita “Dacia-Romania”.

Au urmat: societatea “Nationala”, “Generala” in Braila (asigurari maritime, care s-a mutat cu sediul la Bucuresti adaugand astfel si alte tipuri de asigurare), in 1930 prin fuziunea a altor doua companii apare “Agricola-Fonciera”, iar in 1911 a aparut “Prima Ardeleana” si in 1920 “Steaua Romaniei”.

Dupa primul razboi mondial au aparut circa 22 de societati de asigurare printre care si sucursoare ale unor societati straine. Anii '30 au cunoscut o ampla dezvoltare in ceea ce priveste asigurarile, dupa cel de-al doilea razboi modial scazand insa numarul societatilor romanesti la 13. Au urmat nationalizarile din '48 in urma carora aceste societati au trecut in proprietatea statului, iar in 1952 a fost creata Administratia Asigurarilor de Stat - ADAS care a transformat activitatea de asigurare si reasigurare in monopol de stat ce a durat pana in anul 1990.

In Ianuarie 1991, conform unor hotarari de guvern ce reglementau asigurarile de la noi din tara, fostul ADAS a fost preluat de catre societatile comerciale pe actiuni Astra si Carom. Acesta a dat startul unei noi dezvoltari a pietei de asigurare si reasigurare din Romania, in urmatorii ani aparand numeroase societati cu capital privat, fie romanesc fie in parteneriat cu societati straine.

Astfel incep sa se formeze marile societati de asigurare de la noi din tara, dealungul timpului fiecare cautand parteneriate cu companii straine care au secole de traditie si de experienta in ceea ce priveste domeniul asigurarilor si reasigurarilor. Pe langa asiguratori au aparut si societati de intermediere in asigurari. Acestia si-au asumat rolul de agenti dar in unele cazuri si de brokeri de asigurari. Termenul de "broker de asigurare" a fost introdus abia in anul 2000, odata cu Legea 32/2000 care privea societatile de asigurare dar si infiintarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

In ziua de azi, piata asigurarilor de la noi din tara este dominata de grupuri internationale cu traditie si experienta in domeniu, precum Generali Group, Groupama sau Vienna Insurance Group care este unul din liderii pietei asigurarilor din Romania. Companiile de asigurari sunt intr-o continua schimbare, adaptandu-se la cerintele pietei dar si la situatia economico-financiara din tara. Toate aceste schimbari duc la imbunatatirea si promovarea politelor de asigurare de toate tipurile, ceea ce este benefic pentru asiguratori dar si pentru asigurati.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clasificarea asigurarilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 152 cuvinte
Nr caractere:
26 059 caractere
Marime:
41.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Predat:
la liceu
Profesorului:
Paraschiv
Sus!