Controlul rețelei de canalizare a apelor uzate

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

1. ARGUMENT - pag. 4
2. PROCEDEE DE EPURARE A APELOR UZATE pag. 6 3. SCHEME ȘI SISTEME GENERALE DE CANALIZARE - pag. 9
3.1. CLASIFICAREA ȘI CARACTERISTICILE APELOR DE CANALIZARE pag. 9
3.2. SCHEME GENERALE DE CANALIZARE - pag.10
3.3 SISTEME DE CANALIZARE - pag.12
4. DETERMINAREA DEBITELOR APELOR DE CANALIZARE pag.15
4.1. DETERMINAREA DEBITELOR APELOR UZATE - pag.15
4.2. DETERMINAREA DEBITELOR APELOR METEORICE - pag.16
4.3. DETERMINAREA DEBITELOR APELOR DE SUPRAFAȚĂ pag.21
4.4. DETERMINAREA DEBITELOR APELOR SUBTERANE pag.22
4.5. APE ADMISE ÎN REȚEAUA DE CANALIZARE pag.23
5. CONSTRUCȚII ȘI INSTALAȚII ACCESORII PE REȚEAUA
DE CANALIZARE - pag.25
5.1. CĂMINE pag.25
5.2. GURI DE SCURGERE pag.30
5.3. CAMERE DE INTERSECȚIE - pag.32
5.4. DEVERSOARE pag.32
5.5. GURI DE DESCĂRCARE - pag.32
6. EXPLOATAREA REȚELEI DE CANALIZARE pag.34
6.1. ÎNTREȚINEREA REȚELEI DE CANALIZARE pag.34
6.2. MĂSURI DE PROTECȚIE A MUNCII ȘI PRESCRIPȚII GENERALE
IGIENICO - SANITARE -pag.36
7. BIBLIOGRAFIE. - pag.38
8. ANEXE pag. 39

Extras din atestat:

1. ARGUMENT

În centrele populate și în interiorul incintelor industriale se acumulează diferite categorii de ape uzate provenite de la bucătării, dușuri, băi, săli de mese, closete, stropitul străzilor, piscine, procese tehnologice industriale etc.Substanțele conținute în aceste ape pot fi de natură organică sau minerală; cele de natură organică constituie un mediu propice pentru dezvoltarea diferitelor bacterii,printre care unele patogene, care pot produce boli grave, ca tifos, dizenterie ș.a.; cele de natură minerală pot conține, de asemenea, substanțe toxice provenite de la diferite industrii, de la spitale etc., care pot conduce la îmbolnăviri deosebit de grave

Atât în centrele populate cât și în interiorul incintelor industriale se acumulează și trebuie evacuate și apele meteorice .

Totalitatea apelor menționate trebuie colectate și evacuate pe drumul cel mai scurt în cursul de apă cel mai apropiat, în condițiile admise de normele sanitare. Îndepărtarea apelor uzate, de orice natură, se face printr-un ansamblu de construcții și instalații: canale, stații de pompare, stații de epurare etc., care poartă denumirea de sistem de canalizare.Totalitatea apelor colectate în rețeaua de canalizare poartă denumirea de ape de canalizare ( se folosește uneori și termenul de ―ape uzate‖). Cursul de apă (râu, fluviu, lac, mare etc.) în care se evacuează apele uzate poartă și denumirea de emisar (receptor). Drept emisar se pot folosi și depresiuni, soluri permeabile etc.

Evacuarea apelor în emisar trebuie să fie astfel concepută încât acesta să poată fi folosit în aval de evacuare,în condițiile impuse de normele în vigoare.Când condițiile impuse nu pot fi respectate (cantitatea de substanțe impurificatoare depășește o anumită limită) este necesar să se recurgă la construcția unei stații de epurare,care să rețină o parte din aceste substanțe.

Sistemul de canalizare trebuie să asigure, cu precădere, colectarea, transportul, epurarea și evacuarea într-un receptor natural a apelor uzate provenite de la utilizatorii serviciului de alimentare cu apă, precum și a apelor pluviale sau de suprafață colectate de pe teritoriul localitatii.

Apele uzate evacuate în sistemele de canalizare trebuie să respecte condițiile precizate prin acordul de preluare în canalizare, respectiv prin contractul de prestare a serviciului, precum și pe cele impuse prin reglementările tehnice în vigoare, astfel încât, prin natura, cantitatea ori calitatea lor, să nu conducă la:

a) degradarea construcțiilor și instalațiilor componente ale sistemelor de canalizare;

b) diminuarea capacității de transport a rețelelor și a canalelor colectoare;

c) perturbarea funcționării normale a stației de epurare prin depășirea debitului și a încărcării sau prin inhibarea proceselor de epurare;

d) apariția unor pericole pentru igiena și sănătatea populației sau a personalului de exploatare a sistemului;

e) apariția pericolelor de explozie.

Înainte de a fi evacuate în receptorii naturali, apele uzate colectate în rețelele de canalizare vor fi supuse unei epurări corespunzătoare, în vederea conformării cu prevederile legale.

Stațiile de epurare a apelor uzate trebuie exploatate și întreținute astfel încât să se asigure performanțe corespunzătoare în condițiile climatice locale normale. La exploatarea stațiilor de epurare se va ține seamă de variațiile sezoniere ale încărcării cu poluanți.

Epurarea mecanică a apelor uzate trebuie să asigure îndepărtarea prin procedee fizice, în special, a materiilor în suspensie, cât și a celor nemiscibile cu apa, separabile gravitațional, precum și reținerea parțială a substanțelor organice.

2.PROCEDEE DE EPURARE A APELOR UZATE

Procedeele de epurare sunt de trei categorii: procedee de epurare mecanică,mecano-chimică și mecano-biologică. Procedeele de epurare mecanică, corespunzătoare proceselor de epurare mecanică, au ca scop:

- reținerea corpurilor și suspensiilor mari, operație realizată în instalații cu grătare, cominutoare și dezintegratoare;

- flotarea (separarea) grăsimilor și uleiurilor, realizată în separatoare de grăsimi și în decantoare, cu dispozitive de reținere a grăsimilor și uleiurilor;

- sedimentarea sau decantarea pentru separarea materiilor solide în suspensie din apa uzată, prin instalații de deznisipare, decantare, fose septice și decantoare cu etaj;

- prelucrarea nămolurilor după cum se arată la procedeele de epurare mecano-biologice.

Procedeele de epurare mecano-chimică se bazează în special pe acțiunea substanțelor chimice asupra apelor uzate și au ca scop:

- epurarea mecanică;

- coagularea suspensiilor din apă, realizată în camerele de preparare și dozare a reactivilor, de amestec și de reacție;

- dezinfectarea apelor uzate, realizată în stațiile de clorare și bazinele de contact.

Procedeele de epurare mecano-biologice, care se bazează pe acțiunea comună a proceselor mecanice și biologice, având ca scop:

- epurarea mecanică;

- epurarea naturală a apelor uzate și nămolurilor, realizată pentru apele uzate, pe câmpuri de irigare și filtrare, iazuri biologice etc. și pentru nămoluri, în bazine deschise de fermentare naturală a nămolurilor;

- epurarea artificială a apelor uzate și a nămolurilor, realizată pentru apele uzate, în filtre biologice, în bazine cu nămol activ, în aerofiltre, filtre biologice scufundate și turn etc. și pentru nămoluri, în fose septice, concentratoare sau îngroșătoare de nămol, platforme pentru uscarea nămolului, filtre vacuum și presă, incineratoare etc.

Eficiența sau randamentul diferitelor instalații se exprimă, de obicei, prin posibilitatea acestora de reducere a substanțelor în suspensie, a substanțelor organice (exprimate prin reducerea CBO₅) și a bacteriilor.

Bibliografie:

* O. Ionculescu, Che. Ionescu, Canalizări - Matrix, Rom., București 2001;

- Negulescu, Ch. M., Canalizări - Ed. Didactică și Pedagogică București 1978;

- Mihai Dima, Epurarea apelor uzate urbane - Ed. Tehnopriss.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul retelei de canalizare a apelor uzate.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
11 729 cuvinte
Nr caractere:
64 548 caractere
Marime:
2.31MB (arhivat)
Publicat de:
Doina U.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Ecologie
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Sus!