Controlul deșeurilor solide, orașenești, menajere și stradale

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

I.Notiuni generale 5
I.1. Deseuri municipal si asimilabile 7
I.2. Valorificarea deseurilor municipal 12
I.3. Deseuri biodegradabile 14
I.4. Deseuri de productie 16
I.5. Deseuri periculoase 18
I.6. Deseuri generate de activitati medicale 19
I.7. Chimia deseurilor solide 22
CAPITOLUL II - IMPACTUL DE DESEURI ASUPRA ROMANIEI
II.Notiuni generale 23
II.1. Controlul gradului de poluare al aerului 26
II.2. Controlul gradului de poluare a apei 28
CONCLUZII 30
BIBLIOGRAFIE 31

Extras din atestat:

Deseurile sunt substante rezultate in urma unor procese biologice sau tehnologice, care nu mai pot fi folosite ca atare, pe care detinatorul le inlatura, are intentia sau obligatia de a le inlatura, dintre care unele sunt refolosibile. De regula, deseurile reprezinta ultima etapa din ciclul de viata al unui produs. Ciclul de viata al produsului reprezinta perioada cuprinsa intre data de fabricatie a produsului si data la care acesta devine deseu.

Una dintre cele mai acute probleme legate de protectia mediului este reprezentata de generarea deseurilor in cantitati mari si gestiunea necorespunzatoare a acestora. Dezvoltarea economica din ultimii ani, cresterea productiei si a consumului, dar si existentat ehnologiilor si a instalatiilor deja invechite din industrie, care consuma energie si materiale in exces, au condus, anual, la generarea de cantitati mari de deseuri. Gestionarea necorespunzatoare a deseurilor conduce la numeroase cazuri de contaminare a solului si a apelor subterane si de suprafata, amenintand totodata si sanatatea populatiei.

Conform legislatiei in vigoare si a experientei europene in domeniu, deseurile pot fi reutilizate de catre agentul economic generator, pot fi tratate si reciclate sau transferate catre o statie de tratare (pentru reducerea gradului lor de periculozitate) sau catre un incinerator (pentru reducerea volumului). Deseurile nerecuperabile sunt, de obicei, depozitate, dar numai ca ultima optiune de eliminare. Fiecare etapa din gestiunea deseurilor poate prezenta un potential risc pentru mediu, deoarece diferitele metode de gestionare implica eliberarea poluantilor in mediu.

Agricultura, mineritul, industria si activitatile gospodaresti sunt surse importante de generare a deseurilor, atat din punct de vedere cantitativ, cat si din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Conform politicilor actuale de dezvoltare durabila se impune necesitatea stabilirii unor indicatori de mediu, care sa reflecte tendintele starii mediului si sa monitorizeze progresele facute in domeniul respectiv.

Indicatorii de mediu ce caracterizeaza categoria deseurilor (conform cadrului ,,Driving Force - Pressure - State - Impact - Response") sunt prezentati in tabelul 1.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor realizeaza rapoarte anuale privind gestiunea deseurilor in Romania. Aceasta activitate are la baza atat Legea Mediului, cat si reglementarilor specifice din domeniul deseurilor:

- Ordonanta de Urgenta 78/2000 privind regimul deseurilor,

- Legea 426/2001 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta 78/2000 privind regimul deseurilor,

- Hotararea de Guvern 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si aprobarea Liste cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor organizeaza, impreuna cu agentiile judetene de protectie a mediului, anchete anuale pe baza de chestionare, la care raspund atat generatorii de deseuri industriale, cat si gestionarii de deseuri urbane si industriale.

Anual se elaboreaza rapoarte privind gestionarea deseurilor la nivel judetean, regional sau national, atat pentru necesitatile interne de raportare, cat si in vederea elaborarii raportarilor pentru EUROSTAT, responsabilul european cu statistica deseurilor.

In perioada 2003- 2004 Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, prin Directia de Gestiune a Deseurilor si Substante Chimice Periculoase, in colaborare cu ICIM, a elaborat Strategia Nationala si Planul National pentru Gestionarea Deseurilor.

In cursul anului 2003 s-au generat peste 369 milioane tone de deseuri, din care aproximativ 2% reprezinta deseuri municipale, iar 98% sunt deseuri generate in minerit, industrie, agricultura, constructii etc.

I.1. Deseuri municipale si asimilabile

Deseuri municipale si asimilabile: totalitatea deseurilor generate, in mediul urban si in mediul rural, din gospodarii, institutii, unitati comerciale si prestatoare de servicii (deseuri menajere), deseuri stradale colectate din spatii publice, strazi, parcuri, spatii verzi, deseuri din constructii si demolari, namoluri de la epurarea apelor uzate orasenesti.

Indicatorii din acest domeniu evidentiaza cantitatea anuala de deseuri orasenesti in functie de populatia totala si progresul in atingerea obiectivelor privind colectarea, eliminarea si reciclarea deseurilor.

In anul 2003, municipalitatile au colectat 6,35 milioane tone de deseuri (tabelul 2 si figura 8.1), atat de la populatie si agenti economici, cat si din serviciile publice.

Din datele avute la dispozitie, rezulta ca din anul 1998 a crescut procentul populatiei urbane care beneficiaza de servicii

Bibliografie:

1.Daniela Marinescu. Dreptul mediului inconjrator, Casa ded editura si presa "Sansa" SRL, Bucuresti, 1996

2. Mihai Berca. Ecologia generala si protectia mediului.Editura Ceres, Bucuresti 2000

3. Mircea Dutu. Dreptul Mediului, Volumul I si II, Editura economica, 1998

4. Iftodi M. Tugui ,T. Garaba V. ABC-ul deseurilor, Bucuresti , 2000

5. SR 13343:1996 Salubrizarea localitatilor. Deseuri urbane.

Prescriptii generale de proiectare pentru depozitarea controlata

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul deseurilor solide, orasenesti, menajere si stradale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
5 915 cuvinte
Nr caractere:
36 744 caractere
Marime:
595.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
deseuri, mediu, ecologie, reciclare
Predat:
Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamt
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Prof. Mândricel Adina
Sus!