Venituri financiare și extraordinare

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

CAPITOLUL I: Argument

CAPITOLULII: Delimitari si structuri privind rezultatele econo-mico financiare
2.1. Conceptul, continutul si structura veniturilor
2.2. Continutul si functionarea conturilor de venituri
2.3. Obiectivele si factorii organizarii contabilitatii veniturilor
2.4. Organizarea documentatie primare
2.5. Organizarea contabilitatii sintetice a veniturilor
2.5.1 Contabilitatea curenta a veniturilor financiare
2.5.2 Contabilitatea curenta a veniturilor exceptionale
2.6. Exemple de operatiuni economico - financiare privind
veniturile financiare si extraordinare
CAPITOLUL IV: Monografia contabila a unei societati comerciale fictive
CAPITOLUL V : Legaturi interdisciplinare
CAPITOLUL VI: Bibliografie

Extras din atestat:

Produs al unei activitati practice si teoretice, contabilitatea reprezinta un sistem de informare si gestiune a resurselor unei entitati patrimoniale.

Problema cu care s-a confruntat Romania in cazul schimbarii din 1990 a fost ce model de contabilitate ar trebui urmat. Demn de remarcat este faptul ca Romania a utilizat aproape complet modelul francez in cadrul Legii Contabilitatii din 1991 si in Regulamentul de reglementare a acesteia din 1993.In cadrul modelului contabil ales, sunt patru influente. Primele doua influente sunt internationale si explicite: I.A.S.B si Directiva a IV a a CEE; celelalte doua influente sunt exercitate de Franta si Marea Britanie.

Prezentele reglementari stabilesc principiile si regulile contabile de baza, forma si continutul situatiilor financiare anuale, avand ca scop general asimilarea deplina a Directivei a-IV-a a C.E.E. si continuarea amortizarii cu standardele de Contabilitate Internationale.

Comitetul pentru Standarde de Contabilitate Internationale este angajat in atenuarea diferentelor care pot fi cauzate de o varietate de factori sociali, economici si juridici cautand sa armonizeze reglementarile, standardele si procedurile contabile referitoare la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.

In conditile dezvoltarii economiei si a pietei de capital, in functie de necesitatile utilizatorilor de informatii contabile, a avut loc o delimitare intre societatile comerciale tranzactionabile pe piata de capital, companii/societati nationale si alte persoane juridice de importanta nationala, fata de celelalte societati comerciale, respectiv intreprinderile mici si mijlocii, impunandu-se astfel un sistem diferentiat de raportare a informatiilor financiare.

Prevederile Planului de conturi general si ale normelor de utilizare a acestuia nu constituie temei legal pentru efectuarea unor operatiuni economico-finaciare, ele servind numai la inregistrarea in contabilitate a acestora.

In conceptia continentala obiectivul contabilitatii se defineste: in scopul prezentarii de situatii care sa reflecte o imagine fidela a situatiei si operatiilor intreprinderii contabilitatea trebuie sa satisfaca obligatiile de conformitate cu regulile de sinceritate, respectand regula prudentei. In acest sens se asigura o mai buna protectie a asociatilor si tertilor prin stabilirea unei reguli de joc intre intreprinderi. Aceasta regula de joc permite sa se compare performantele intreprinderii, sa se favorizeze concurenta loiala pe pietele financiare, iar pe plan fiscal sa se mentina o egalitate a tratamentului indispensabila bunei functionari a economiei.

Actualul sistem de contabilitate,utilizat de agentii economici din tara noastra,indiferent de profilul activitatii pe care o desfasoara, a fost astfel conceput incat organizarea de ansamblu a contabilitatii se realizeaza pe doua niveluri, trepte sau sectiuni importante si intercorelate, dupa cum urmeaza: contabilitatea financiara sau generala si contabilitatea de gestiune sau manageriala, sectiuni care sunt elaborate pe baza unor principii,metode si tehnici adecvate economiei de piata.

Contabilitatea finaciara se caracterizeaza prin faptul ca are caracter unitar pentru toti agentii economici, iar obiectul sau este cuprinzator si priveste urmarirea,controlul si prezentarea fidela a patrimoniului in totalitatea si structuralitatea sa, a situatiei financiare si a rezultatului exercitiului, prin intermediul documentelor de sinteza, in scopul furnizarii informatiilor utile celor care iau decizii economice.

Aceasta definitie este aliniata cerintelor impuse de catre organismul international de normalizare a contabilitatii I.A.S.C., care defineste obiectul contabilitatii financiare astfel:"Obiectivul documentelor contabile de sinteza ale unei intreprinderi este de a prezenta informatii privind situatia financiara, performantele si evolutia situatiei fiannciare, care sa fie utile unei game largi de utilizatori atunci cand acestia iau decizii economice...". Informatiile privind situatia financiara sunt furnizate in principal printr-un bilant , cele privind performantele,printr-un cont de profituri si pierderi,iar informatiile privind evolutia situatiei financiare, printr-un tablou de flux. Definitia de mai sus, comparativ cu cea anterioara, prezinta o singura deosebire, insa nesemnificativa, care consta in aceea ca nu contine conceptul de imagine fidela, concept care reprezinta un obiectiv din tarile din Comunitatea Europeana si un principiu prioritar in tarile anglo-saxone.

Totodata, se impune precizarea ca definitia obiectului contabilitatii financiare, comparativ cu definitiile formulate pana in prezent, contine elemente de noutate,anumite mutatii si implicit noi valente.

Astfel, se acorda importanta deosebita documentelor contabile de sinteza, denumite in literatura de specialitate si situatii financiare sau conturi anuale, asigurandu-se concomitent urmarirea existentei,miscarii si transformarii elementelor patrimoniale in cadrul proceselor de productie, repartitie se consum.

Se remarca, totodata, faptul ca prezinta caracter de noutate si precizarea ca se furnizeaza informatiile utile, ceea ce reliefeaza importanta cuvenita utilizarii acestora in procesul de adoptare a deciziilor sau altfel spus informatiile obtinute sa conduca la efecte favorabile, superioare costurilor pe care le ocazioneaza.

Sfera de aplicare sau de cuprindere a contabilitatii in general si in mod deosebit a celei financiare este cuprinzatoare, fiind precizata chiar in prima parte a Regulamentului elaborat in spiritul Legii contabilitatii. Astfel, in categoria unitatilor patrimoniale care au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate sunt incluse: "regiile autonome; societatile comerciale; societatile agricole; societatile cooperatiste; Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare; institutiile publice de subordonare centrala sau locala; unitatile de asigurari sociale,

altele decat cele de stat; asociatiile; fundatiile; sindicatele; unitatile de cult si alte organizatii obstesti, precum si celelalte persoane care au dobandit personalitate juridica potrivit legii."

.

Capitolul II

DELIMITARI SI STRUCTURI PRIVIND REZULTATELE

ECONOMICO-FINANCIARE

Bibliografie:

Dr. C.M. Dragan Noua contabilitate manageriala. Ed. Hercules, Bucuresti 1992

Dumitru Cotleti Bilantul contabil. Ed. Mirton, Timisoara 1998

Horia Cristea Costuri si preturi. Ed. Mirton, Timisoara 1995

I. Nicoara, C. Sabau Contabilitatea societatilor comerciale. Ed. CCI Timisoara 1991

Prof. Ioan Morsan Contabilitatea generala a economiei de piata. Vol 1 si 2 Ed. EVCont Consulting SRL, Suceava 1997

Mihai Ristea Noul sistem contabil al agentilor economici din Romania. CECCAR, Bucuresti 1993

Ministerul Finantelor Sistemul contabil al agentilor economici.

Niculae Fefeaga, Ion Ionascu Contabilitatea financiara. Vol.1 Ed. Economica, Bucuresti 1993

Univ. ,,Babes Bolyai" Cluj, Fac. Stiinte Economice Contabilitatea financiara a agentilor economici din Romania. Ed. De Vest, Timisoara

V.Daria, E. Drehuta, C-tin Gurbanescu, dr.doc. Aristita Manualul expertului contabil si contabil autorizat. Ed. Agora, Bucuresti 1995

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Venituri financiare si extraordinare
    • Balanta de verificare pag 1 si 2 .xls
    • Registrul jurnal pag 1 si 2 .xls
    • T-uri 5 pag..xls
    • Venituri finan. si extra. nou.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, xls
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 681 cuvinte
Nr caractere:
44 273 caractere
Marime:
155.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
finante, venit, cheltuieli, firma, contabilitate
Predat:
Colegiul Economic “f.S.Nitti” Timişoara
Clasa:
a 12-a
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Livia Horje
Sus!