Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument 1
Capitolul I
1.1.Despre datoriile fata de furnizori 2
Capitolul II
2.1.Furnizori(cont 401) 5
2.2.Furnizori de imobilizari(cont 404) 7
2.3.Furnizori-facturi nesosite(cont 408) 9
2.4.Furnizori debitori(cont 409) 10
Capitolul III
3.1.Efecte de platit(403) si efecte de platit prntu imobilizari(405) 13
Monografie 15

Extras din atestat:

Oamenii si capitalul trebuie sa munceasca, iar contabilitatea sa ne informeze cum o fac pentru a da muncii noi valente." Contabilitatea este una din cele mai sublime creatii ale spiritului omenesc, pe care fiecare bun gospodar ar trebui s-o foloseasca in gospodaria sa. Fiecare persoana, oricat ar fi ea de simpla, trebuie sa cunoasca drepturile si obligatiile pe care le are atat in calitate de cumparator, cat si in calitate de vanzator.

La temelia activitatii economice a intreprinderilor, dupa procesele tehnologice de realizare a produselor, locul imediat il ocupa circulatia bunurilor, respectiv schimbul de valori. Aceasta consta in faptul ca o intreprindere ofera bunul material sau serviciul, iar cealalta remite valoarea sa. Astfel au loc doua fluxuri de valori de sens contrar, fluxul de marfuri si contrafluxul valorii de schimb, rol pe care, in general, il indeplinesc banii.

In cadrul oricarei activitati comerciale, indiferent de natura sa, un rol foarte important, chiar definitoriu il au furnizorii, iar fata de acestia se creaza o obligatie. Datoriile comerciale create in cadrul relatiilor de decontare cu furnizorii pentru aprovizionarile de bunuri materiale, lucrari si servicii, se delimiteaza patrimonial sub forma furnizorilor, efectelor de platit si avansurilor acordate furnizorilor.

Capitolul I

1.1. Despre datoriile fata de furnizori

Datoriile fata de furnizori sunt datorii din exploatare ce apar ca urmare a derularii operatiilor de aprovizionare a unitatilor patrimoniale cu cele necesare in vederea desfasurarii in bune conditii a activitatilor lor. Obligatiile unitatilor patrimoniale fata de furnizorii lor se ridica la nivelul valorii bunurilor, lucrarilor si serviciilor primite, inclusiv cota de TVA aferenta. In situatia in care furnizorul acorda reduceri comerciale, valoarea de inregistrare a obligatiei este la nivelul netului comercial, plus cota de TVA aferenta.Cu alte cuvinte, valoarea de inscriere a datoriei intrate in patrimoniu este valoarea ei nominala de rambursare.

In contabilitate se inregistreaza doar datoriile certe fata de furnizori. Datoria devine certa in momentul transferului de proprietate pentru bunuri, respectiv in momentul realizarii lor pentru lucrari sau servicii.

Datoriile in devize se inregistreaza in contabilitate in lei la cursul de schimb in vigoare la data efectuarii tranzactiei. Diferentele de curs valutar intre data inregistrarii datoriei si cea a platii se inregistreaza ca si cheltuieli sau venituri financiare, dupa cum diferentele de curs valutar sunt nefavorabile sau favorabile.

Factura este documentul de baza utilizat pentru consemnarea transferului de proprietate sau a realizarii lucrarilor sau serviciilor.

Datoriile si creantele pe care intreprinderea si le creaza, incepand de la infiintarea sa si pe parcursul functionarii, in functie de termenul de decontare, se grupeaza in obligatii si creante pe termen lung, de peste un an, si obligatii si creante pe termen scurt.

Avand in vedere ca operatiunile de incasare a creantelor si de achitare a datoriilor se face, de regula, folosind conturile bancare sau efectele de plata ulterior crearii acestora, apare in primul rand, strict necesara, reflectarea acestora in contabilitate, si din necesitatea cunoasterii volumului acestor tranzactii si a ordinii producerii lor.

Din punct de vedere financiar-contabil, datoriile reprezinta surse straine de finantare pe termen scurt care functioneaza din momentul nasterii angajamentelor fata de terti si pana in momentul platii lor. Toate datoriile ale caror termene de decontare depasesc un an sunt purtatoare de dobanda. Datoriile se pot concretiza in forme complexe si variate in cadrul unor relatii de decontare ale unitatii patrimoniale care genereaza obligatii fata de persoane fizice sau juridice pentru livrarile sau prestatiile ca echivalent al acestora, fie in cadrul unor obligatii banesti ce decurg din reglementari legale.

Creantele reprezinta drepturi cuvenite unui titular de patrimoniu sub forma unui echivalent valoric pentru valorile economice avansate

Bibliografie:

Gheorghe, P., Moraru - Contabilitatea financiara a intreprinderii, Editura Universitatii de Nord, Baia Mare, 2004

Dr. C. M. Dragan - Noua contabilitate a agentului economic, Editura Hercules, Bucuresti, 1998

Mihail, E.; Dumitru, C. - Contabilitatea financiara, Editura de Vest, Oradea,

2000

Morosan, I. - Contabilitatea Practica, Editura Evcont Consulting, Suceava,

2004

Capota, V.; Dancescu, A. - Contabilitate, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003

Dr. Marza, S. - Contabilitatea unitatilor lucrative, Editura Continent, 1994

Possler, L.; Cucui, N. - Contabilitatea intreprinderii, Editura Fundatiei

"Andrei Saguna", Timisoara, 2001

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Furnizorii
    • Atestat 1.doc
    • Atestat 2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
3 762 cuvinte
Nr caractere:
25 008 caractere
Marime:
41.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
Venituri, cheltuieli, produse
Predat:
la liceu
Profesorului:
Popan Maria
Sus!