Documente de evidență

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Cap.1 Documentarea-procedeu comun al contabilitatii 3
1.1. Documentarea-Definitie.Importanta 3
1.2. Notiunea si importanta documentelor 4
1.3. Clasificarea documentelor 6
Cap. 2 Documentele de evidenta - prezentare generala 8
2.1. Structura documentelor 9
2.2. Modelul,forma si formatul documentelor 10
2.3. Intocmirea , verificarea si corectarea documentelor 13
2.4. Circuitul, pastrarea si arhivarea documentelor 15
Cap.3 Completarea documentelor pentru principalele tranzactii 20
3.1. Documente privind operatii cu active fixe 20
3.2. Documente privind operatii cu stocuri 30
3.3. Documente privind operatiile banesti 35
Bibliografie 40
Anexe 41

Extras din atestat:

Documentarea se refera la faptul ca orice operatie economica sau financiara referitoare la existenta si miscarea elementelor patrimoniale , trebuie sa fie consemnata in documente care fac dovada infaptuirii ei. Acest lucru este necesar pentru realizarea cerintei principale a contabilitatii-fundamentarea si justificarea tuturor datelor sale , pe baza de acte scrise.

Operatiile economico-financiare trebuie reflectate in documente, in momentul producerii lor, pentru ca numai astfel este posibila asigurarea integritatii patrimoniului, in ansamblu si pe elemente componente.Documentul este necesar si pentru stabilirea raspunderilor pentru ca acesta , in afara operatiei in sine, reflecta actul decizional, ceea ce implica raspunderea gestionarii prin efectele produse.

Documentul este singurul mijloc de analiza si control asupra justificarii necesitatii , realitatii,economicitatii, legalitatii si si oportunitatii tuturor operatiunilor care s-au efectuat si au produs efecte asupra patrimoniului aflat in circuitul economic sau social.

In concluzie ,documentarea este un procedeu foarte important deoarece consta in faptul ca orice operatiune economica referitoare la existenta si miscarea elementelor patrimoniale , trebuie sa fie consemnata prin documente ce fac dovada infaptuirii lor.

CAPITOLUL- 1.2-

Notiunea si importanta documentelor

Potrivit art.6, al.2 din Legea contabilitatii ,,orice operatie patrimoniala se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un inscris care sta la baza inregistrarilor in contabilitate,dobandind astfel calitatea de document justificativ."

Ca un act scris sa fie document ce indeplineste calitatea de act justificativ trebuie sa aiba un continut clar, sa fie simplu si usor de utilizat in procesele de culegere , prelucrare ulterioara , stocare si transmitere a datelor

Documentele reprezinta actele scrise (dovezi scrise) folosite pentru consemnarea datelor si informatiilor proprii circuitului economic al patrimoniului, intocmite in momentul si la locul efectuarii operatiilor patrimoniale

Importanta documentelor in economia de piata este foarte mare intrucat prin si pe baza lor se formuleaza in scris si se organizeaza material , faptele petrecute in viata economica a oricarei intreprinderi.

Documentele reflecta integral existenta si miscarea (intrari ,iesiri) elementelor patrimoniale :active imobilizante si circulante,capital ,datorii, procese,rezultate si permit stabilirea raspunderii pentru pastrare si buna gospodarire a patrimoniului. Ele permit, pe baza datelor consemnate stabilirea cuantumului cheltuielilor si veniturilor ,identificarea cheltuielilor supra dimensionate si ilegale , a cazurilor de risipa , lipsuri, sustrageri si inlesnesc stabilirea raspunderii persoanelor vinovate. Pe baza lor se efectueaza predarile-primirile de gestiuni ,fuziunile ,achizitionarea si lichidarea intreprinderilor.

Pentru organele de control intern si extern ,documentele reprezinta instrumentulcel mai eficace in munca de verificare a gestiunilor (urmarirea gestionarii corecte a valorilor materiale si banesti), descoperirea rezervelor interne ,respectarea disciplinei financiare si contractuale. Ele servesc totodata , la analiza activitatii economice a intreprinderilor ,pentru ca asigura informatiile si datele utile creand un sistem rational pentru o documentare reala

Pe baza documentelor pot fi luate decizii sau hotarari la orice nivel organizatoric.

Alaturi de evaluare , calculatie si inventariere ,documentele alcatuiesc unul din procedeele comune pentru disciplinele economice folosite cu eficacitate si de metoda contabilitatii.

Continutul documentelor difera in functie de natura operatiei economice pe care o reflecta insa , chiar daca continutul documentelor difera , ele prezinta si o serie de elemente comune, astfel:

Bibliografie:

1. N. Feleaga, L. Malciu, S. Bunea, Bazele contabilitatii ,Editura Economica, Bucuresti,2002.

2. M. Ristea(coordonator), R. Ionescu, C. Panciu, Manual de Contabilitate pentru cls. aIX-a ,Editura Didactica si Pedagogica ,Bucuresti,1998.

3. V. Isai, Gheorghe Negoescu, Manual pentru clasa a X-a de Contabilitate, Editura All,2000.

4. Fulgor Ivanescu, Evidente primara si evidente statistica(vol.III.), Editura Forum, Bucuresti,1998.

5. M. Epuran, V.Babaita, Bazele contabilitatii,Editura de Vest, Timisoara,1994.

6. Daniela Cretu, Contabilitate Generala,Editura Atlas, Bucuresti.,2002.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Documente de Evidenta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
8 152 cuvinte
Nr caractere:
54 713 caractere
Marime:
51.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
documente, operatie economica
Predat:
la liceu
Profesorului:
Raican Violeta
Sus!