Contabilitatea mărfurilor și ambalajelor în cadrul unei unități en-gross

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument
Capitolul I Prezentarea S.C. Jatex S.A.:
1.1. Constituirea S.C. Jatex S.A.;
1.2. Delegarea responsabilitatilor;
1.3. Organigrama compartimentului financiar-contabilitate;
Fisa postului pentru contabil;
Capitolul II Situatiile financiare- instrumente de raportare si sinteza:
2.1. Delimitari si structuri conceptuale privind situatiile financiare;
2.2. Lucrari contabile de inchidere a exercitiului financiar-contabil;
2.3. Redactarea situatiilor financiare;
2.4. Calculul si interpretarea indicatorilor economici;
Capitolul III Intocmirea situatiilor financiare la S.C. JATEX S.A.
3.1. Prezentarea balantei de verificare preliminare;
3.2. Inventarierea-rezultatul inventarierii.Regularizarea rezultatului inventarierii;
3.3. Amortizarea, provizioane. Deferente de curs valutar;
3.4. Intocmirea situatiei financiare (bilant contabil, analiza).
Bibliografie
Anexe

Extras din atestat:

Se spune ca imprejurarile exercitate a unei profesiuni influenteaza decisiv modul in care gandesc si actioneaza profesionistii insisi. Un chirurg buna oare, va apela in majoritatea cazurilor la solutii medicale bazate pe ... bisturiu, spre deosebire de un medic internist care va acorda intaietate tratamentelor medicamentoase. La fel stau lucrurile in cazul solutiilor diplomatice si al celor militare - acestea din urma fiind agreate in mod natural de catre "profesionistii razboiului".

Cand inclinatia psihologica, mentalitatea profesionala si argumentele de oportunitate se intalnesc cu mijloacele concrete de aplicare, riscul unor derapaje este mare. O capacitate profesionala reala in ce priveste conceperea si modul de aplicare de texte juridice, sustinuta de argumentul moral-politic al consolidarii ordinii de drept, a condos la dezvoltarea unui apetit deja bolnavicios pentru elaborarea de legi, reglementari, instructiuni.

Din cand in cand "varfuri" politice vorbesc despre un termen, o data (relative apropiate, de doi-trei ani) de incheere a tranzitiei. Nu ma convinge astfel de afirmatii care au, poate intemeierea lor, deoarece eu cred ca procesul numit generic "tranzitie" este mai cuprinzator, mai profound si oarecum evolutiv.

"Noua economie", cu toate derapajele sale, face legea, impune un mod de viata, un nou mod de a gandi si a castiga existenta. "Noua economie" si "noua societate" au creat sisteme de interese si filiare economice puternic legate de comenzile de stat - direct sau indirect. In al doilea rand, statul este inca principalul agent de pilotare a reformei, indeosebi prin parghii financiare fiscale.

Modul de gandire traditionalist este inghetat, blocheaza progresul si nu permite aplicarea ideilor creatoare.

"Oamenii obisnuiti" nu aproba progresul. 95 % dintre oameni sunt traditionalisti, razand la auzul unei idei de schimbare. Dar un om din 20 v-a spune: "este interesant, vorbeste despre aceasta idee". Acel om poseda o minte ce se concentreaza asupra creativitatii. Gandirea creativa se identifica cu aflarea unor noi modalitati, imbunatatite de a face orice lucru mai bine. Gandeste ca orice are si o alta solutie la care nu s-a gandit nimeni. Crede in existenta solutiei si o vei gasi. Credinta elibereaza puterile creatoare, in timp ce neincrederea pune frane initiativei. Experimenteaza orice idee noua, fa ceva nou si diferit tot timpul. Astfel, iti largesti orizontul si te pregateste pentru a avea noi responsabilitati. Nu te intereseaza daca poti face ceva, ci cum vei face cel mai bine. Cel mai mult conteaza nu ceea ce inveti, ci felul in care aplici ceea ce ai invatat.

Vei obtine rezultate remarcabile investind in ceea ce poti fi. Nu este important ce are un om, ci ceea ce planuieste sa obtina si sa devina el.

Cap. I Prezentarea societatii

1.1. Constituire, capital social, obiect de activitate, istoric.

S.C. JATEX S.A. BOTOSANI este societate comerciala organizata in baza Legii nr. 31/1990, cu capital privat care are ca obiect de activitate producerea si comercializarea articolelor de imbracaminte tricotate pentru copii, femei, barbati realizate cu masini de tricotat rectilinii, electrice si mecanice.

Societatea a fost infiintata prin H.G. nr. 1361/29.12.1990 si inscrisa la Registrul Comertului sub numarul J 07/181/1991.

In cursul anului 1998, societatea s-a privatizat prin cumpararea actiunilor de la Fondul Proprietatii de Stat Bucuresti (A.P.A.P.S.), actionarii societatii fiind salariatii si PPM.

Structura actionarilor inregistrate la REGISCO este urmatoarea:

Asociatia JATEX PAS - 95,53 %

PPM - 4,47 %

Principalul obiect de activitate al firmei este producerea si comercializarea de tricotaje tip lana, cod CAEN 1772.

Societatea deruleaza aceeasi afacere conform obiectului sau principal de activitate din anul 1991, respective: Producerea si comercializarea produselor tricotate tip lana pentru adulti si copii.

Gama de produse este foarte variata fiind compusa din pulovere, jachete, fuste, pantaloni - tricotate din diverse tipuri de fire (PNA 100%; 45% PNA si 55% cotton; 50%PNA si 50 % lana, etc).

In perioada 2000-2003, societatea s-a situat pe primele 10 locuri in Topul National al Firmelor cu capital privat din Romania, (cu acelasi profil de activitate), cota de piata fiind de aproximativ 4% din totalul productiei nationale de tricotaje tip lana.

Avand in vedere specificul productiei de tricotaje care se poate adapta la linia modei si extinderea ofertei de tricotaje activitatea este permanenta deoarece produce bunuri de larg consum. Pe piata mondiala se cunoaste o cerere tot mai mare a acestor produse. Societatea a fost dotata in perioada anilor 1990-1991 cu masini rectilinii de tricotat tip R50 (fabricate la S.C. Matricon S.A. Targul Mures) dotate cu un singur sistem de lucru , avand o productivitate scazuta si slabe posibilitati tehnologice. Utilajele de baza ale societatii au fost integral amortizate in perioada 1998 - 2001. Inca de la infiintarea firmei, utilajele achizitionate au fost depasite moral.

Expirarea duratei de functionare la majoritatea utilajelor a necesitat inlocuirea acestora cu utilaje moderne cuprinse intr-un program de investitii de aproximativ 3,38 milioane de euro.

Dupa privatizare s-a inceput si procesul de retehnologizare a societatii. Au fost inlocuite masinile de tricotat mecanice cu masini de tricotat cu selectare electrica si programare pe calculator, iar masinile de incheiat si finisat tricot cu masini de confectii cu productivitati superioare.

In ceea ce priveste dotarea societatii aceasta detine o gama variata de masini electronice de tricotat (STOLL, MEC-MOR de finite 7E, 8E, 10E) masini de finisat (MONTI ANTONIO, PRESTIR) , masini de incheiat tricot (CONTI COMPLET , KMF), masini de croit automat (BIEREBI), masini de cusut industriale (KASAI, RIMOLDI, BROTHER, PEGASUS).

Deoarece produsele realizate de S.C. JATEX S.A. Botosani (tricotaje tip lana) au desfacere pe piata interna numai in perioada sezonului rece, iar cererea in ultimii doi ani este sub capacitatea de productize se impune contractarea productiei la export.

In cursul anului 2004, societatea a realizat masurile cuprinse in programul de dezvoltare, ca urmare a rentabilitatii intregi activitati. Societatea si-a mentionat desfacerea pe urmatoarele segmente: Franta, Anglia,Belgia,USA, Suedia, Germania, Danemarca, etc..

Societatea a avut incheiate contracte in anul 2004 cu 14 firme dintre care cele mai semnificative sunt:

LA REDOUTE FRANTA - 228.000 BUC.

Bibliografie:

Contabilitatea financiara

Autor - Migai Ristea

Editura - Margaritar Bucuresti 2003

Contabilitatea financiara

Autor - Emilian Dumitrean

Bazele contabilitatii

Autor - Mihai Ristea

- Emil Horonea

Contabilitatea financiara a intreprinderii

Editura : intelcredo Deva

Autor: Iacob Petru

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea marfurilor si ambalajelor in cadrul unei unitati en-gross.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
56 pagini
Imagini extrase:
56 imagini
Nr cuvinte:
14 167 cuvinte
Nr caractere:
90 819 caractere
Marime:
102.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
marfuri, contabilitate, firma, societati
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Axinte Liviu
Sus!