Contabilitatea mărfurilor și ambalajelor

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

De-a lungul timpului,stiinta studierii marfurilor a purtat diferite denumiri,dintre care cea mai cunoscuta este aceea de ,,Merceologie".Cuvantul de,,Merceologie"deriva din latinescul "merx","mercis" si grecescul logos(stiinta,cunoastere).

,,MARFA"este un cuvant de origine maghiara-provine din ,,marha"-vita.In trecut,semnificatia cuvantului marfa a fost diferita fata de cea actuala Se folosea cu semnificatia de avere,avutie,animale.De asemenea cuvantul ,,negot",la plural,"negoate" era folosit cu sensul de comert,dar si de marfa.

Dictionarul de merceologie defineste marfa astfel:

,,Produs al muncii omenesti care satisface o nevoie sociala si care este destinat schimbului prin procesul de vanzare-cumparare,fiind rezultatul unei activitati economice,destinata satisfacerii trebuintelor altor persoane decat producatorii."

Nevoia cunoasterii marfurilor a aparut inca din faza schimbului in natura care crea o apreciere corecta a bunurilor care se schimbau.Activitatea omului este indreptata in primul rand,spre satisfacerea nevoilor existentiale.Ea nu poate fi intamplatoare,spontana ci are un caracter rational.Numai in acest fel,omul reuseste sa-si satisfaca necesitati nelimitate cu resurse limitate.

O data cu aparitia banilor s-au realizat schimburi pe scara larga, punandu-se bazele comertului. isotesc orice activitate economica avand importanta deosebita in economia de piata,fiind,potrivit expresiei lui Paul Samuelson:"Sangele care iriga sistemul economic.

Banii cu mult timp in urma,din necesitatea facilitarii schimbului,realizat initial sub forma de troc-schimbuul direct dintre doua bunuri.Sunt un simbol a avutiei si confera putere economica detinatorului lor.

S-au dezvoltat preocuparile pentru calitatea marfurilor,marcarea lor depozitarea,clasificarea,etc.Au aparut apoi o serie de lucrari in domeniul studiului marfurilor,care au propus si definit o serie de concepte si notiuni,care au prezentat raporturile acestei stiinte cu altele in special tehnologia.

In perioada postbelica s-a pus accentul pe importanta sociala a stiintei marfurilor.In prezent se definesc manifstari stiintifice internationale,exista asociatii nationale de merceologie in multe tari,printre care si in Romania.In Romania,inceputurile acestei stiinte sunt legate de anul 1864,cand s-au infiintat scolile de la Bucuresti si Galati,unde se studia ,,Conosciinta marfurilor."

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea marfurilor si ambalajelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
7 704 cuvinte
Nr caractere:
46 684 caractere
Marime:
79.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
Contabilitatea marfurilor si ambalajelor, atestat
Predat:
la liceu
Profesorului:
Popitan Emanuela
Sus!