Contabilitatea decontărilor cu asigurare socială

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 4
CAP. I. ORGANIZAREA DECONTARILOR SALARIALE SI SOCIALE
1.1. Politici si forme de salarizare 6
1.1.1. Sistemul tarifar la S.C."MAXIM" S.A 6
1.1.2. Politici si forme de salarizare 8
1.1.3. Sistemul de sporuri 11
1.1.4. Formele de premiere 13
1.1.5. Alte drepturi de personal 14
1.2. Calculul si decontarea drepturilor salariale 14
1.2.1. Contributia unitatii la asigurarile sociale de stat 15
1.2.2. Contributia unitatii la fondul de somaj 16
1.2.3. Contributia unitatii la asigurarile de sanatate 17
1.2.4. Comision la ITM 18
1.2.5. Contributia angajatorilor pentru accidente de munca si boli profesionale 18 1.3. Documentele folosite pentru evidenta decontarilor cu personalul 18
1.3.1. Documente privind prezenta la lucru 19
1.3.2. Documente privind calcularea drepturilor de salarizare 19
1.3.3. Drumul critic al documentelor de la cele privind timpul de munca prestat la statele de salarii la S.C."MAXIM"S.A 21
CAP. II. CONTABILITATEA DECONTARILOR SALARIALE SI SOCIALE
2.1. Contabilitatea sintetica a decontarilor salariale si sociale 22
2.2. Modele de calcul a salariilor 25
CAP. III. STUDIU DE CAZ PRIVIND DECONTARILE SALARIALE SI SOCIALE LA S.C. "MAXIM" S.A.
3.1. Prezentarea generala a SC << Maxim >> SA 28
3.2. Minimonografie contabila privind decontarile salariale si sociale la SC "Maxim" SA 29
3.3. Concluzii si propuneri 33
BIBLIOGRAFIE 36
ANEXE

Extras din atestat:

J.Fr. Sahar Buchhaltung und Bilantz - 1921 afirma: "Contabilitatea este judecatorul nepartinitor al trecutului, ghidul necesar al prezentului si consilierul indispensabil al viitorului in fiecare intreprindere."

Contabilitatea reprezinta o activitate practica, aplicativa, social-utila. Ca disciplina, contabilitatea este o ramura a stiintelor economice, care se ocupa cu stabilirea normelor de calcul si inregistrarea metodica si ordonata a operatiunilor economice si a fenomenelor privind elementele patrimoniale precum si controlul lor.

Contabilitatea la nivel organizatoric al unei entitati patrimoniale reprezinta instrumentul de cunoastere si gestiune a situatiei patrimoniale, a situatiei financiare si a rezultatului obtinut.

Contabilitatea decontarilor cu personalul prezinta o importanta deosebita. Pentru specialistii din mediul contabil performantele unei intreprinderi sunt conditionate intr-o masura insemnata de motivarea angajatilor, de asigurarea conventiei intre interesele acestora si realizarea obiectivelor intreprinderii. In acest sens, un rol important revine calitatii sistemului de remunerare si a programelor de perfectionare profesionala, care asigura, pe de o parte, cointeresarea materiala a salariatilor si, pe de alta parte, perspectiva de promovare in munca.

Sistemul de remunerare al societatii trebuie sa satisfaca atat nevoile salariatilor-acoperirea nevoilor materiale, personale si ale familiei, tinandu-se cont de nivelul general al preturilor siguranta acordarii remunerarii, asigurarea echitatii salariilor in functie de munca prestata si a posibilitatii de a intelege si de a controla mediul de calcul al salariului acordat - cat si ale societatii - asigurarea realizarii obiectivelor privind productivitatea muncii, calitatea productiei, securitatea muncii, climatul social.

Din punct de vedere contabil, salariile reprezinta datorii pe care unitatea le are fata de angajatii sai pentru munca prestata. Contabilul care are ca sarcina si inregistrarea salariilor va opera cu conturile din grupa 42 "Personal si conturi asimilate" pentru inregistrarea salariului realizat de fiecare angajat, pentru inregistrarea fondului brut de salarii pe unitate, la care se aplica cotele ce trebuie platite la bugetul statului si bugetul asigurarilor sociale, inclusiv retinerile din salariu.

Pentru a evidentia raportul care exista intre unitate si angajatii sai am studiat decontarile cu personalul la S.C. "MAXIM" S.A.

Lucrarea este structurata pe trei capitole. In primul capitol sunt prezentate, in general, aspecte teoretice privind decontarile cu personalul, in al doilea capitol am descris modul de conducere al contabilitatii decontarilor cu personalul si asigurarile sociale, iar in al treilea capitol am realizat o minimonografie contabila cu accent pe decontarile cu personalul.

Capitolul 1.

ORGANIZAREA DECONTARILOR SALARIALE SI SOCIALE

1.1. Politici si forme de salarizare

Totalitatea salariilor de baza si a celor suplimentare constituie fondul de salarizare. Fondul de salarii trebuie sa fie corelat cu productivitatea muncii si stabilit in functie de posibilitatile financiare ale unei societati, astfel incat plata drepturilor salariale sa poata fi asigurata numai din venituri proprii.

In aceste conditii, o societate comerciala isi stabileste prin contract colectiv de munca propriul sistem de salarizare care se bazeaza pe normarea stiintifica a muncii si a productiei avand urmatoarele elemente:

- Sistemul tarifar;

- Formele de salarizare;

- Sistemul de sporuri;

- Formele de premiere;

- Alte drepturi personale.

1.1.1. Sistemul tarifar

Sistemul tarifar este principalul instrument al sistemului de salarizare prin care se determina nivelul salariului pentru toate categoriile de salariati, diferentiati in functie de nivelul de calificare cerut pentru executarea unor lucrari, produse sau servicii si a muncii depuse.

Sistemul tarifar este format din:

- Indicatoare tarifare de calificare

- Retele tarifare

- Salariu tarifar

a) Indicatoarele tarifare de calificare contin, pe de o parte, caracteristici de calificare cu caracter tehnologic (complexitate, precizie, raspundere) pentru a determina categoria lucrarii si, pe de alta parte, caracteristici cu caracter profesional (cunostinte, iscusinta, deprinderi) necesare executarii unei anumite lucrari pentru a stabili clasa de salarizare a muncitorului. Indicatoarele tarifare de calificare sunt stabilite pe meserii, specialitati si functii.

b) Retelele tarifare la S.C. "MAXIM"S.A. sunt formate din 34 de clase de salarizare si din tarifele/ora corespunzatoare, care se maresc odata cu cresterea calificarii, pe masura ce se trece de la o clasa de salarizare la alta.

c) Salariul tarifar constituie partea principala a veniturilor de baza si reprezinta elemementul determinant pentru stimularea ridicarii continue a pregatirii personalului.rolul salariului tarifar este de a diferentia salariile in functie de calitatea muncii, de importanta economica a activitatii desfasurate, de gradul de raspundere in munca, precum si de conditiile in care se desfasoara munca.

Salariul tarifar lunar pentru fiecare clasa de salarizare in parte se obtine prin inmultirea tarifului/ora cu numarul mediu de ore pe luna.

Salariile tarifare lunare, impreuna cu tarifele/ora corespunzatoare celor 34 clase de salarizare, formeaza grila de salarizare, care, in cadrul S.C. "MAXIM" S.A., se stabileste prin negocieri intre patronat si sindicat in baza unui contract colectiv de munca.

Salariile tarifare individuale se stabilesc prin contract individual de m

Bibliografie:

. Epuran, M., Babaita, V., - Bazele teoretice si practice ale contabilitatii, Editura Mirton, Timisoara, 2005

2. Isai, Violeta, ,,Manual de contabilitate", clasa a X-a, a XI-a, Editura All, Bucuresti, 2004

3. Pantea, P., Bodea, Gh., - Contabilitatea financiara romaneasca, Editura Intelcredo, Deva, 2004

4. Pop, Atanasiu - ,,Contabilitatea financiara romaneasca, Editura Intelcredo, Deva, 2003

5. Pop, Valer - ,,Contabilitate financiara", Editura Treira, Oradea, 2004

6. Vonea, R., Vonea, O., Baesu, V., ,,Contabilitatea pentru bacalaureat", Editura Casa Corpului Didactic, Oradea, 2007

7. * * * Legea contabilitatii nr. 82 / 1991, modificata, completata cu OG nr. 61/2001 si republicata;

8. *** OMFP nr. 306 / 2002 privind reglementarile contabile simplificate armonizate cu directivele europene.

9. Statutul societatii ,,Maxim" SA

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea decontarilor cu asigurare sociala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
9 134 cuvinte
Nr caractere:
53 455 caractere
Marime:
52.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
asigurare, decontari, Economie, dezvoltare
Predat:
Grup Şcolar Industrial “E. Ungureanul” Timişoara din Timisoara
Clasa:
a 12-a
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!