Contabilitatea Cheltuielilor

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

CAPITOLUL 1

DELIMITARI TEORETICE PRIVIND CHELTUIELILE

1.1. DEFINIREA NOTIUNILOR DE CHELTUIELI

Cheltuielile constituie diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor ori cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.Definitia cheltuielilor include pierderile, precum si acele cheltuieli care apar in procesul desfasurarii activitatilor curente ale intreprinderii. De exemplu, cheltuielile care apar in cursul activitatilor curente includ costul vanzarilor, salariile, amortizarea. Ele se regasesc sub forma iesirilor sau scaderii valorii activelor, cum ar fi numerarul sau echivalentele de numerar, stocurile si imobilizarile corporale.

Pierderile reprezinta alte elemente care corespund definitiei cheltuielilor si care pot aparea sau nu pe parcursul desfasurarii activitatilor curente ale intreprinderii. Pierderile reprezinta diminuari ale beneficiilor economice si, din acest punct de vedere, nu difera ca natura de alte tipuri de cheltuieli. Prin urmare, ele nu sunt considerate ca structura distincta.In categoria pierderilor sunt incluse, de exemplu, acele rezultate din cedarea activelor imobilizate. De asemenea, definitia cheltuielilor include si pierderile nerealizate, cum ar fi cele rezultate din cresterea cursului de schimb valutar in cazul unor imprumuturi pe care intreprinderea le-a contractat in valuta. De obicei, in contul de profit si pierdere, prezentarea pierderilor se efectueaza distinct, datorita importantei cunoasterii existentei si valorii acestora in procesul decizional. Pierderile sunt raportate de regula, la valoarea neta, exclusiv veniturile aferente.

Veniturile si cheltuielile se pot gasi in contul 121 Profit si pierdere in diferite moduri astfel incat sa furnizeze informatia relevanta pentru procesul decizional. De exemplu, se foloseste adesea distinctia intre acele elemente de venituri si cheltuieli care sunt rezultatul activitatilor curente ale intreprinderii si cele care nu sunt rezultatul acestor activitati. Aceasta distinctie se realizeaza plecandu-se de la prezumtia ca sursa unui element de venituri sau cheltuieli este relevanta in procesul de evaluare a capacitatii intreprinderii de a genera in viitor numerar si echivalente de numerar. In procesul de separare a cheltuielilor si veniturilor in functie de caracterul lor curent sau extraordinar este necesara analiza naturii si a activitatii intreprinderii. Elementele care, pentru unele intreprinderi sunt rezultatul unor activitati curente pot reprezenta, in cazul altor intreprinderi activitati extraordinare.

Definitia cheltuielilor conform standardelor internationale de contabilitate

Cheltuielile sunt diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.

Cheltuieli cu dobanzi (aferente unui plan de beneficii ale angajatilor) reprezinta cresterea inregistrata in timpul unei perioade in valoarea actualizata a unei obligatii privind beneficiul determinat, ce apare pentru ca beneficiile sunt cu o perioada mai aproape de achitare.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Cheltuielilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 589 cuvinte
Nr caractere:
21 116 caractere
Marime:
32.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
contabilitatea, cheltuieli
Predat:
GRUP SCOLAR ‘’MARCEL GUGUIANU’’ ZORLENI
Profesorului:
Gheorghita Denis
Sus!