Planul de afaceri studiu de caz la OMV Petrom SA

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT.. ... . 3
CAPITOLUL I. DESCRIEREA COMPANIEI ...6
1.1 Informați generale ... .6
CAPITOLUL II. STRATEGII DE VIITOR ȘI DESCRIEREA INVESTIȚIEI ALESE 9
2.1 Strategia Petrom începând cu 2015 .9
2.2 Analiza SWOT ...11
CAPITOLUL III. SCHEMA ORGANIZATORICA ȘI POLITICA DE RESURSE UMANE .12
3.1 Raportul structurilor de conducere .13
CAPITOLUL IV. PRODUSE ȘI SEVICII 15
CAPITOLUL V. STRATEGII DE MARKETING ...18
CAPITOLUL VI. PREVIZIUNI FINANCIARE ...21
ANEXE ...23
CUPRINS ...24
BIBLIOGRAFIE ..25

Extras din atestat:

ARGUMENT

Sunt elevul Sirbu Georgian - Mădălin și am pregătit lucrarea de atestat „Planul de afaceri al OMV PETROM SA”, sub directa îndrumare a doamnei profesoare Lazăr Corina.

Lucrarea tratează necesitatea existenței unui plan de afaceri bineconturat, cu valori și informații reale astfel încât firma sa aibă succes pe piata , să-și consolideze numele și o imagine pozitiva. În cadrul lucrării am accentuat importanta și rolul planului de afaceri în activitatea desfășurată de OMV PETROM SA.

Am ales aceasta firma, deoarece are un nume definitoriu pe piata din România, cu o mare importanta economică , avand cel mai mare capital fiind principalul exploatator al resurselor petroliere și gazeifere din tara noastră.

Dintre cele mai importante argumente care justifica întocmirea unui plan de afaceri, mentionez.

1. redactarea acestui document permite întreprinzătorului sa realizeze o imagine de ansamblu asupra întregii afaceri și nu sa se concentreze numai asupra unor aspecte particulare ale acesteia,

2. planul de afaceri realizează o evaluare a noii idei de afaceri sau poate anticipa șansele de succes ale afacerii în curs, reprezentând, practic, un studiu de fezabilitate,

3. planul de afaceri se constituie într-un instrument de proiectare, realizare, conducere și control al afacerii,

4. planul de afaceri este cel care facilitează comunicarea, către mediul ambiant al întreprinderii, a noii afaceri,

5. planul de afaceri furnizează scheme detaliate ale activităților implicate de noua afacere în vederea obținerii acordului de finanțare a acesteia,

6. planul de afaceri facilitează menținerea direcțiilor de acțiune stabilite, permițând întreprinzătorului sa își concentreze energia pentru atingerea scopului și a obiectivelor propuse

Orice plan de afaceri îndeplinește trei funcții, și anume:

1. se constituie într-un util instrument de lucru al întreprinzătorului, capabil sa ii permită acestuia comunicarea propriilor idei, identificarea celor mai eficiente soluții, efectuarea propuneri de finanțare,

2. reprezinta baza de conducere a noii afacerii,

3. constituie un veritabil dispozitiv de evaluare a schimbărilor necesare a fi efectuate în cadrul unei întreprinderi.

Ca studiu de caz am ales compania OMV PETROM SA, societate relativ tânără fondata în anul 1997, avand principal obiect de activitate comercializarea de produse petroliere de calitate medie și ridicata.

Capitolul I. Descrierea afacerii

1.1. Informați generale

Cu activități în domenile: Explorare și Producție, Rafinare, Marketing, Gaze naturale si Energie, Petrom are rezerve dovedite de petrol și de gaz de 854 mil. bep, o capacitate maximă de rafinare de 8 milioane tone metrice pe an, aproximativ 550 benzinării în România și 270 în Moldova, Bulgaria și Serbia.

Petrom în 2010

Petrom, membru al Grupului OMV, este cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei. Segmentele de activitate ale Petrom sunt: Explorare și Producție, Rafinare și Marketing și Gaze și Energie, acestea reprezentând activitățile de bază ale companiei spre care ne canalizăm atenția, cu scopul creșterii eficienței lor.

Obiectul de activitate al diviziei Explorare și Producție constă în explorarea, descoperirea și extracția de țiței și gaze naturale în România și în regiunea Caspică (Kazahstan). Petrom generează aproape întreaga producție de țiței din România și contribuie cu aproximativ 50% la producția totală de gaze a țării. În 2010, producția totală de țiței și gaze a Petrom a fost de circa 184.000 bep/zi, în timp ce nivelul rezervelor totale dovedite la sfârșitul lunii decembrie 2010 era de aproximativ 832 mil. euro.

Operăm o rafinărie integrată cu activitatea de explorare și producție (Petrobazi), cu o capacitate nominală de 4,5 mil. tone/an, în cadrul căreia procesăm exclusiv țiței din producția proprie, cu scopul maximizării valorii de integrare a acestei rafinării. Luând în considerare perspectivele pe termen mediu și lung privind industria de rafinare, intenționăm să dezinvestim cea de-a doua noastră rafinărie, Arpechim, până cel târziu în 2012. În conformitate cu strategia de a exclude activitățile secundare din portofoliul companiei, am vândut activele legate de activitatea de petrochimie de la Arpechim la începutul anului 2010. Livrarea produselor proprii se realizează prin rețeaua compusă din peste 800 de benzinării, atât în România, cât și în țările învecinate: Bulgaria, Serbia și Republica Moldova. Petrom este furnizorul principal de carburanți din România, având o cotă totală de piață de 39% și 546 de benzinării. Petrom este, de asemenea, furnizorul principal de combustibili pentru aviație, incluzând serviciile aferente, și cel mai important jucător pe piața locală de GPL.

Suntem un jucător important pe piața românească a gazelor naturale, acoperind toate segmentele acesteia. În 2010, Grupul Petrom și-a menținut prezența puternică în toate sectoarele pieței gazelor naturale. În vederea sporirii valorii gazelor naturale și asigurării unei dezvoltări durabile a companiei, conducerea executivă a hotărât extinderea lanțului valoric, prin dezvoltarea propriei activități de producere a energiei electrice, atât din surse convenționale, cât și regenerabile. În 2010, lucrările de construcție la proiectele noastre cheie de generare electricitate, respectiv centrala pe gaze de la Brazi și parcul eolian Dorobanțu, au progresat conform planificării.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planul de afaceri studiu de caz la OMV Petrom SA.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
6 046 cuvinte
Nr caractere:
34 345 caractere
Marime:
1.56MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Construcţii și Lucrări Publice
Predat:
la liceu
Sus!