Costumul popular din zona Argeș-Muscel

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument ...pag.4
Capitolul I - Istoria zonei Argeș - Muscel ..pag. 5
Capitolul II - Tipuri de costume populare din zona Munteniei ..pag. 9
Capitolul III - Portul popular al zonei Argeș - Muscel ..pag.18
Capitolul IV - Portul popular din zona natalală ( Comuna Cuca ) .pag.25
Concluzii ..pag.28
Bibliografie ..pag.29

Extras din atestat:

ARGUMENT

Lucrarea mea face o scurtă prezentare a portului popular din zona Munteniei și anume Argeș - Muscel .

Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor , pe baza lui realizându-se numeroase cercetări : geneza istorică și etapele principale de evoluție , formele contemporane și aria de răspândire , originalitatea sa în raport cu portul altor popoare , contribuția lui în procesul de geneză ale unui popor.

Portul popular , reflectă modul tradițional de viață al poporului , la fel ca și în alte fenomene și procese ale culturii materiale și spirituale : arhitectura , țesăturile ceramica , folclorul epic și muzical .

Mi-am ales această temă deoarece, am vrut să cunosc portul popular românesc . De foarte multă vreme , aș spune : din însăși copilăria mea , cusăturile romînești sunt pentru mine un subiect de uimire și încântare . Cum mi-am trăit anii copilăriei mele mai mult la țară , mi-a fost dat să-mi deprind ochii cu portul țărăncilor noastre , pe care apoi l-am văzut - sub formă de ,, modă “ - și în lumea femeilor Argeșene .

Capitolul I

Cele două zone Argeș - Muscel prezintă o artă populară remarcabilă, cu particularitățile ei specifice dar, în același timp , cu trăsături comune dezvoltării fenomenului artistic popular de pe cuprinsul întregii țări.

Zona Argeș se întinde pe o suprafață deluroasă și muntoasă , limita ei nordică fiind formată de coama Munților Făgăraș ; spre sud , ea se întinde până în dreptul confluenței râurilor Vâlsan și Argeș , la est până la confluența râului Doamnei cu râul Târgului . Zona Argeș este despărțită de cea a Muscelului prin masivul deluros dintre Bralia și Râul Doamnei . Spre vest această zonă este măriginită de Olt .

În cuprinsul zonei Argeș , ținând seama de două elemente de bază ale artei populare , costumul și arhitectura , se distinge o subzonă , aceea a Topologului , care oferă mai mult caracterele specifice ale zonei vecine și anume Vâlcea . Subzona Topologului ocupă aria cuprinsă între râurile Olt și Topolog .

Teritoriul astfel delimitat formează zona etnografică Argeș , în care arta populară oferă unele caractere specifice în raport cu zonele vecine , dar nu pe întreaga sa întindere

Zona Muscel , cuprinsă între Râul Vâlsan și Dâmbovița , care corespunde limitelor vechiului județ Muscel , formează , la rândul ei , o unitate etnografică . Spre deosibire de ceea ce găsim în zona Argeș , unitatea artei populare este dată aici de omogenitatea formelor arhitectonice și a costumului . Cele două zone nu oferă numai forme de cultură asemănătoare , ci uneori și deosebiri .

Bibliografie:

1. Arta populară din zonele Argeș și Muscel - Editura Academiei Republicii Socialiste România , scrisă de Florea Bobu Florescu , Paul Stahl , Paul Petrescu .

2. Portul Popular - Editura Didactică și Pedagogică , R.A. , scrisă de Elena Lupșan .

3. Costumul popular - Turism in Muscel https://www.turisminmuscel.ro/costumul-popular

4. https://etnotique.ro/portul-popular-din-subzona-topolog-zona-arges/

5. Comuna Cuca , Județul Argeș , Studiu monografic , scrisă de Marius Păduraru , Romeo Maschio , Ion Dumitrescu .

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Costumul popular din zona Arges-Muscel.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
6 694 cuvinte
Nr caractere:
32 635 caractere
Marime:
4.00MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Arte
Predat:
Liceul de Arte “Dinu Lipatti“ din Pitesti
Profesorului:
Cernea Carmen-Elena
Nota primită:
Nota 10
Sus!