Manipularea cosumatorului prin intermediul publicității

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument ...pagina 2
Capitolul I. Publicitatea . pagina 4
Capitolul 1.1. Istoric ..pagina 4
Capitolul 1.2. Definiții ...pagina 6
Capitolul 1.3. Roluri și funcții ... pagina 7
Capitolul II. Strategia publicitară ..pagina 10
Capitolul 2.1.Noțiuni introductive .. ..pagina 11
Capitolul 2.2. Publicitatea și mass-media ..pagina 12
Capitolul 2.3. Publicitatea în presa scrisă ...pagina 13
Capitolul 2.4. Publicitatea la radio .pagina 14
Capitolul 2.5. Publicitatea în televiziune pagina 15
Capitolul 2.6. Publicitatea pe internet .pagina 16
Capitolul III. Manipularea prin publicitate pagina 17
Capitolul 3.1. Audiența- consumatorii . pagina 18
Capitolul 3.2. Impactul psihologic al publicității .pagina 19
Capitolul 3.3.Tehnici de manipulare în publicitate ..pagina 20
Capitolul 3.4. Manipulare mediatică pagina 21
Capitolul IV.
Manipularea consumatorilor de detergenți prin intermediul publicității pagina 23
Capitolul 4.1.Caracterizarea detergenților ... pagina 23
Capitolul 4.2.Prezentarea companiei multinaționale Procter&Gamble . ..pagina 25
Capitolul 4.3.Impactul publicității detergentului Ariel asupra consumatorilor ...pagina 26
Concluzii ... ..pagina 29
Bibliografie ..pagina 30
Anexe ...pagina 31

Extras din atestat:

ARGUMENT

În secolul XXI, publicitatea face parte din viața noastră dar și mass-media de aceea acestea sunt foarte importante. Zi de zi suntem ”obligați” să folosim mijloacele de comunicare cum ar fi : telefonul, radioul,televizorul chiar și ziarele pentru a afla știrile de ultimă oră dar și de a comunica între noi.

Creierul este elementul fizic ce susține mintea, care este o formă de energie grefată pe acesta. Mintea dirijează comunicarea, care poate fi de plăcere sau de interes. Atunci când comunicarea devine interesată de un anumit subiect , unul dintre, parteneri va urmări să obțină un profit , prin obținerea de informații importante pentru el. În acest moment intervine manipularea , ce poate dirija comunicarea, către țelul propus, de către unul din parteneri.

Manipularea este prezentă, din păcate ,în viața cotidiană,,peste tot, în politică,la servicu etc. Din statistici s-a observat că, doar 10% din populație, este capabilă să selecteze informația transmisă corect de cea manipulatoare, restul lăsându-se dirijată de comunicatorul interesat de a obține un anumit câștig . Suntem manipulați cu sau fără voia noastră de publicitate și mass-media iar creierul decide dacă rămânem sau nu influențați în luarea deciziei finale.

Ce este mai grav , este că, multe persoane au ajuns la un asemenea nivel de inconștiență încât încearcă să manipuleze, oricând și pe oricine, având impresia că sunt atoatecunoscători și este necesar să obțină venituri, pentru că nu este nimic rău în ceea ce fac. Astfel, încearcă să vândă orice, oricui și oricând, pentru a- și atinge scopul.

De aceea am ales această temă , pentru ca publicul să știe cu ce se confruntă zilnic și a ști ce se află în spatele publicității dar și a manipulării.

Lucrarea de față prezintă tema manipulării în publicitate și este structurată pe 4 capitole după cum urmează: primul capitol oferă o introducere în tema publicității. Este prezentat un scurt istoric. De asemenea pentru a putea cunoaște publicitatea trebuie să o putem defini, sarcină ce este mai dificilă decât arată din cauza dezvoltării continue . Rolurile și funcțiile sale sunt prezentate pentru înțelegerea activității publicitare.

Al doliea capitol se axează pe relația dintre mass-media și publicitate. Publicitatea a evoluat odată cu mass-media, dar s-a și dezvoltat în mare parte, în ziare, la radio, la televizor dar și pe internet.

Publicitatea are nevoie să transmită ideile direct sau indirect dar o poate face doar cu ajutorul mass-mediei care la rândul ei are nevoie de reciprocitate și susținere care o oferă publicitatea. Multe media trăiesc astăzi de pe urma publicității, fără ea ar fi pierdute, orice program de radio sau televizat care are o audiență mare este declarat un succes , însă nu audienței mari ci datorită țintei uriașe pe care o are publicitatea și prețurile mari pe care media le poate impune.

Al treilea capitol ține de publicitate în manipulare și diferitele mijloace și metode folosite pentru a-și atinge scopurile. În primul rând pentru a-ți atinge scopul trebuie să-ți cunoști publicul.

Audiența, consumatorii sunt cei mai importanți în procesul realizării unei reclame. Publicitatea este o artă și o știință, aceste 2 aspecte se îmbină perfect pentru a manipula direct sau indirect o persoană.

Arta ține de creativitate și modalitățile de exprimare iar știința de tehnicile date și modelele psihologice studiate și folosite. La fel și tehnicile de manipulare sunt aspecte care țin de știința manipulării , sunt metode și concepte care fac posibil înțelegerea modului de gândire și oferă opțiuni pentru a-l îndrepta într-o anumită direcție , pentru a-l manipula.

Capitolul 4 pune în evidență diferitele metode de manipulare folosite în mass-media pentru a obține efecte maxime, cu un exemplu concret.

Creierul este material, mintea este energie, iar comunicarea, manipularea și persuasiunea sunt fenomene induse de către minte.

Mintea poate induce orice fel de stări: de bine, de rău, de fericire , iubire sau dezamăgire. Problema ei este ce comenzi dă, adică depinde cum selecționăm informațiile necesare, cele bune de cele distructive și bineînțeles, dacă ne lăsăm conduși de tot felul de idei periculoase.

Unele persoane sesisează că nu sunt bune unele gânduri, altele nu și se lasă târâte în prăpastia ignoranței, de acestea.

De aici, putem trage concluzia , că un control al minții poate fi important , pentru că acesta ne poate dirija spre eliberarea spirituală, eliberarea de ignoranță și spre detectarea usoară a manipulatorilor și metodelor acestora și chiar spre anihilarea acestora.

Capitolul I. Publicitatea

Publicitatea este o formă de comunicare, de informare a celorlalți cu privire la modul în care pot beneficia de ceea ce ai tu ( un obiect, un produs ) , în care te pot ajuta într-o acțiune ( o campanie de strângere de fonduri , o campanie de modificare a unei legi , înrolarea în armată ) sau în care se pot ajuta pe ei înșiși ( campaniile antitutun, antialcool sau antidrog ).

Este de presupus că publicitatea a apărut odată cu apariția formelor evoluate de comunicare. Există un paradox în faptul că , publicitatea , deși este cel mai vizibil și mai extins domeniu în care se aplică toate formele de manipulare , are cel mai mare succes. Ca și în cazul televiziunii, toată lumea știe că reclamele manipulează dar marea majoritate a oamenilor sunt influențați de ele atunci când decid să cumpere ceva sau să acționeze într-un anumit fel.

Poate fi explicat acest paradox și prin tendința noastră de a folosi în relațiile cu ceilalți de fiecare zi pentru a-i convinge de ceva metode de persuasiune și de manipulare specifice publicității . S-ar putea obiecta că reclamele informează.

Poate acesta a fost scopul lor inițial dar, în epoca consumatorului , reclamele au devenit o armă de influențare a oamenilor. De altfel, în mai toate țările există prevederi legale care pedepsesc reclamele mincinoase.

Bibliografie:

1. Prof. ing. Doc. Liviu Andronovici , 2012, Manipularea prin publicitate , București

2. Alessandra Tony ,1992, Vânzarea Non-Manipulativă

3. Bursten Ben, 1973 , Manipulatorul, O Vedere Psiho- analitică

4. C. Crișan, C. Danciu , 2000, Manipularea opiniei publice prin televiziune , editura Dacia, Cluj-Napoca

5. M. Nicola, D. Petre, 2001, Publicitate , Ed. SNSPA, București

6. Frăsineanu. F. 2011.Detergenții de rufe între schimbări și provocări. Magazinul Progresiv.

7. Ion. M. 2009. Piața detergenților de rufe

8. Vasachi M. 2012. Detergenții și balsamurile de rufe, o piață tot mai concentrată.. Revista Piața.

9. www.scribd.com/document/64252247/Proiect-publicitate

10. https://ro.wikipedia.org/wiki/Publicitate

11. https://www.scribd.com/doc/86996595/Functiile-publicitatii

12. http://www.creeaza.com/referate/marketing/STRATEGIA-PUBLICITARA877.php

13. http://blogopress.info/avantajele-anunturilor-in-presa-scrisa/

14. http://conspecte.com/Marketing/publicitatea.html

15. https://www.scribd.com/document/64252247/Proiect-publicitate

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manipularea cosumatorului prin intermediul publicitatii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
11 304 cuvinte
Nr caractere:
58 909 caractere
Marime:
1.23MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Alte materii
Predat:
la liceu
Sus!