Comportamentul consumatorului privind consumul de carne pe piața din Slobozia

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument .. 3
Capitolul 1 STRUCTURA SORTIMENTALĂ DE CARNE DIN REȚEAUA COMERCIALĂ SLOBOZIA.
1.1 Principalele unitați și amplasarea lor teritorială. ... ... 4
1.2 Structura sortimentală a consumul in Municipiul Slobozia . 7
Capitolul 2 STUDIU DE CAZ-COMPORTAMENTUL DE CONSUM
2.1 Comportamentul consumatorilor privind cumpărarea si consumul de carne.
2.1.1. Cunoasterea procentului consumatorilor de carne in cadrul populației din Slobozia .10
2.1.2. Ce reprezinta consumul de carne in opinia consumatorilor ...11
2.1.3. Determinarea motivului pentru care se consumă carne .13
2.1.4 Sortimentul de carne preferat și concentrația acestuia ..15
2.1.5 Frecvența consumului de carne 17
CONCLUZII SI PROPUNERI 18
BIBLIOGRAFIE ...19

Extras din atestat:

Marketingul urmărește, prin funcțiile sale ca orice activitatea economică să genereze și să fie fundamentată de creșterea eficienței economice și satisfacerea superioară a nevoilor de consum.

„Locul” pe care se finalizează și se valorifică activitatea economică și orice inițiativă în acest domeniu este piața, ea constituind și principalul cadru de referință a activității de marketing.

Dar piața reprezintă sfera de activitate a nevoilor de consum, respectiv pentru cea care se manifestă sub forma cererii de bunuri și servicii.

În mecanismul economic, consumul ocupă o poziție centrală; el îndeplinește mai multe funcții, determinate de relațiile reciproce cu diferite faze și procese ale acestui mecanism. Astfel, consumul, reprezintă procesul de utilizare a bunurilor și serviciilor pentru satisfacerea unor nevoi materiale și spirituale. Studiile de marketing din sfera consumului nu se limitează la abordări cantitative, caracterizate printr-un anumit grad de cuprindere a fenomenelor pieței și prin lărgimea investigației. Se cer efectuate și studii în profunzimea fenomenelor pieței, de natură să deslușească mecanismul prin care purtătorul cererii se manifestă explicit, dând curs unui anumit comportament economic, denumit în literatura de specialitate drept comportament al consumatorului.

În primul rând, comportamentul consumatorului reflectă conduita oamenilor în cazul cumpărării și/sau consumului de bunuri materiale și servicii.

În al doilea rând , el cuprinde întreaga conduită a utilizatorului final de bunuri materiale și nemateriale.

Lucrarea de față, își propune, pe parcursul a două capitole, studierea comportamenutului consumatorilor localizați pe piața din Slobozia pentru produsul carne.

Primul capitol vizează analiza structurală a sortimentelor de carne din rețeaua comercială Slobozia, atât principalele unității care produc si comercializează carne dar și stuctura sortimentală a consumului in Slobozia.

În timp, piața s-a lărgit si s-a diferențiat, datorită cererii tot mai mare, dar și puterii de cumpărare tot mai stabilă pe piață, asigurând o ofertă bogată și variată.

Datorită multitudinii de sortimente de carne, consumatorul este pus in dificultatea de a alege sortimentul dorit.

Capitolul al doilea este realizat într-o cercetare practică, folosind ca instrument de culegere a datelor chestionate. Astfel datele sunt analizate și interpretate realizând studiul de caz privind comportamenul consumatorilor.

Am aflat din chestionarul realizat ce reprezinta consumul de carne în opinia consumatorului pentru care motiv consumă carne, dar și ce sortiment preferă.

CAPITOLUL 1

STRUCTURA SORTIMENTALĂ DE CARNE DIN REȚEAUA COMERCIALĂ SLOBOZIA

1.1 PRINCIPALELE UNITĂȚI ȘI AMPLASAREA LOR TERITORIALĂ

O unitate comercială este un loc de vânzare permanent în care clienții își efectuează cumpărăturile indiferent de tipul și volumul lor.

De asemenea, unui produs care are succes pe piață doar dacă răspunde nevoilor acesteia un punct de vânzare este frecventat pentru avantajele pe care le oferă clienților (accesibilitate, posibilități de alegere, prețuri, alte servicii comerciale); mai rar un magazin este frecventat pentru el însuși.

Denumirea uzuală a unității comerciale este de magazin.Magazinul este unitatea operativă de bază a comerțului cu amănuntul adică achiziționează mărfuri în cantități mai mari de la diverși furnizori (întreprinderile comerciale cu ridicata, firme producătoare etc.) și le revinde în cantități mici direct populației sau altor consumatori.

Până în anul 2010 Slobozia a resimțit lipsa unor centre comerciale mai dezvoltate (hypermarketuri, etc.), în oraș existând doar un magazin universal, 3 supermarketuri și mai multe magazine de aparaturi electrice și electrocasnice, precum și magazine de cartier pentru strictul necesar. Actualul proces de dezvoltare economică în planul oferirii servicii, cumpărare-vănzare, este în plin avânt, fiind preconizate noi deschideri de centre comerciale importante.

In prezent rețeaua comerciala a municipiului Slobozia se prezintă astfel:

- Ialomița Shopping Center.

- Hypermerket Kaufland.

- 2 supermarket-uri LID.

- Supermarket-ul PROFI.

- Piața agro alimentara Cuza-Voda

- Magazine de cartier.

Unitațile comerciale mai sus amintite se găsesc în ipostaza de expoziție permanentă cu mărfuri, reflectând într-un anume sens nivelul de dezvoltare a societății și structura consumului populației.

În cadrul unitaților comerciale cu

amănuntul, magazinul reprezintă veriga principală în comercializarea mărfurilor, locul unde se produce trecerea mărfurilor din sfera circulației în sfera consumului, realizându-se legătura dintre consumatori și produse.Întreprinderea comercială cu amănuntul se situează pe primul loc în ceea ce privește studierea cererii populației și aprovizionarea acesteia cu mărfuri.

Bibliografie:

1. Bozgan Vasile - Comerț și serviciu manual pentru SAM, Editura Economică 2000;

2. Gherasim T, Maxim E. - Bazele marketingului, Editura Sedcom Libris, Iași 1997;

3. V. Balaure - coordonator - V. Adăscăliței, C. Bălan, Șt. Boboc, I. Cătoiu, V. Olteanu, N.AI. Pop, N. Teodorescu - „Marketing”

- Editura Uranus, București 2000

4. I. Cătoiu - coordonator - C Bălan, B. Onete, I.C. Popescu, C. Vegheș - „Metode și tehnici utilizate în cercetările de marketing” - Aplicații

- Editura Uranus, București 1999

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comportamentul consumatorului privind consumul de carne pe piata din slobozia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
3 515 cuvinte
Nr caractere:
21 029 caractere
Marime:
164.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Agronomie
Predat:
Liceul Tehnologic Al. Ioan Cuza din Slobozia
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Bunea Dorel Georgiana
Sus!